Nový dům postavený na okraji většího slezského města nás zaujal kombinovaným konstrukčním systémem, který architekty inspiroval k harmonickému výtvarnému řešení v přírodním stylu.

Ráz obývacího pokoje udává dominantní kamenné obložení obvodového zdiva, dekorativní niky jsou upraveny sytě červeným benátským štukem. Keramická dlažba, vyznačující hlavní komunikační linii, se stýká s plovoucí dřevěnou podlahou, která je určena pro méně zatížené plochy.Pozemek na severozápadním okraji města v oblasti nové rodinné zástavby vzhledem ke své klidné poloze a krásnému výhledu přímo vybízel ke koupi. Přístup ze severu a orientace zahrady na jih byly další body, které hrály pro. Rodině se dvěma dětmi je blízké vše přírodní, proto se rozhodli ve svém domě využít dřevo, kámen, keramiku a další přírodní materiály. Aby se vyhnuli určitým nevýhodám dřevostaveb, rozhodli se pro kombinaci zděné a dřevěné konstrukce.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dvě hmoty, dvě konstrukce

Vstup do domu začíná krytým automobilovým stáním, které tvoří jednoduchá trámová konstrukce z dřevěných hranolů. Smrkové obložení nižší, jednopodlažní části domu navenek přiznává dřevostavbu, dvoupodlažní zděnou část prezentuje omítnutá fasáda.Přímo z ulice se vjíždí do dvou krytých garážových stání, s nimiž souvisí malý domek na kola a zahradní náčiní. Vlastní dům tvoří dvě základní hmoty, které vytvářejí kompozici ve tvaru L. Na hlavní vstup navazuje na pravé straně dvoupodlažní zděná ložnicová část. V přízemí obsahuje šatnu, technickou místnost, ložnici rodičů a komfortní koupelnu se saunou a WC, patro rodiče přenechali dětem.

Každé má vlastní pokoj, společně užívají velkou koupelnu s WC, vanou a sprchovým koutem. Severojižním směrem „běží" přízemní společná obytná část, konstruovaná ze dřeva. Začíná kuchyní, která má okno do ulice, v přímé linii následuje jídelna oddělená barovým pultem, krbové těleso a sezení. Hlavní komunikační linie vede přímo od vstupu, ze zádveří se nabízí volný průchod a průhled jižním směrem přes společnou obytnou část až na zahradu.

Terasa s pergolou přechází k bazénu zapuštěnému ve vyvýšené dřevěné palubě.Ve vnitřním nároží rohové dispozice se nachází příjemné zákoutí, chráněné domem a opěrnou zdí - zde majitelé domu vytvořili terasu s pergolou, která přechází k bazénu zapuštěnému ve vyvýšené dřevěné palubě. Okna z obytných místností se obracejí do zahrady, rodinný život se tak odehrává v soukromí, izolován od sousedů.

Souhra vnějšku s vnitřkem domu

Architekti si dali záležet na tom, aby vnější i vnitřní ráz architektury navzájem korespondovaly, a tento přístup jasně vyznívá z interiéru domu. Celou kompozici stavby „svírají" masivní kamenné zdi, vybíhající po stranách jižním i severním směrem do zahrady. Kamenný obklad z andezitu prostupuje do společných obytných prostor, kde kamenné stěny vytvářejí výraznou zemitou atmosféru. Dalším dominantním materiálem je smrkové dřevo, uplatňuje se na obložení fasády a konstrukci pergoly, v obývacím pokoji upoutá pozornost dřevěný strop.

Otázky pro majitele domu

Proč jste zvolili kombinaci zděné a dřevěné stavby?

Tato kombinace byla zvolena z důvodu mé poněkud naivní představy, že výstavba touto technologií urychlí proces výstavby. Tato představa se ukázala jako mylná.

Pozorujete jiné vlastnosti nebo jiné klima ve zděné a dřevěné části domu?

Klima v celém domě je velice příznivé, klima v dřevostavbě se zásadně neliší díky konstrukci, ale především jej ovlivňuje umístění krbu právě v této části.

Projevuje se energeticky úsporný charakter dřevostavby?

Celý dům je koncipován jako energeticky úsporný.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk