Říká se, že lidé narození ve znamení Blíženců mají více tváří, hodně fantazie, jsou dynamičtí, nikdy se s nimi nenudíte, ale také nikdy dokonale nepoznáte, jací vlastně opravdu jsou. Mnohé z těchto charakteristik se hodí jak na nový dům v jedné z okrajových pražských čtvrtí, tak na jeho majitele.

Kuchyňská linka s příjemnou třešňovou dýhou se ukrývá za barovou zídkou.Pozemek v klidné vilové zástavbě ze sedmdesátých let minulého století nabízel řadu výhod: poloha zajišťovala vybudovanou infrastrukturu, vzrostlou zeleň a dobrou dopravní dostupnost. Mladé manžele již při první návštěvě uchvátil velký ořech , který si přáli zachovat jako přirozenou dominantu budoucí zahrady. Nová developerská obytná výstavba, která se nachází v bezprostřední blízkosti, má naštěstí daleko do „podnikatelského baroka" a spoluvytváří poměrně kultivované prostředí.

Dvě fasády, dvě tváře

„Z jedné strany dům působí uzavřeně až nedobytně, z druhé strany je otevřený a přátelský, z prvého pohledu je konzervativní a usedlý, z druhého navázaný a progresivní. To je na něm zajímavé," říkají majitelé zděného domu. "Klient není protihráč, ale spoluhráč ze stejného týmu. Na to se občas zapomíná," dodává autor projektu architekt Petr Nosek.

Obdélníková stavba se sedlovou střechou je orientována podélnou osou rovnoběžně s ulicí. Z této strany jsou vidět tři podlaží - suterén, přízemí a podkroví. Kompaktní fasáda s malými okny chrání rodinné soukromí před vnějším světem. Na opačné straně, ze zahrady, se suterén z větší části skrývá v terénním valu a střecha přesahuje přes terasu, takže celek získává jiné proporce a je napohled nižší než z ulice. Do zahrady se orientuje hlavní obytná část zděného domu, kompaktní formu odlehčuje velké prosklení.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Do suterénu i domácí fitness

Největší užitnou plochu zaujímá, což dnes není běžný standard, suterénní podlaží, rozšířené o plochu pod terasou. Kromě dvojgaráže, úložných prostor, WC, velké prádelny a technické místnosti se tu nachází i komfortní místnost pro psy, kteří jsou rovnocennými, byť oddělenými členy rodiny. Do suterénu se vešlo i menší domácí fitness se šatnou a příslušenstvím. „Jsme velmi rádi, že zázemí není poddimenzované - horní část domu se uvolnila a také nám to dává určitou rezervu do budoucna," sděluje hlava rodiny.

Komínové těleso dělí společnou obytnou část na zónu sezení a stolování. K cihelnému obkladu si manželé vybrali stylová litinová krbová kamna. Dubová podlaha stoupá po dubovém schodišti vzhůru do haly v podkroví. Schodiště, schodišťovou stěnu, ocelové zábradlí a knihovnu navrhl architekt jako spojitý architektonický prvek.Přízemí tradičně zaujímá vstupní zóna a hlavní společná obytná část s kuchyní, jídelnou a sezením, nechybí spíž, hygienické zázemí a herna pro děti. Do podkroví, klidové části s ložnicí a dětskými pokoji, se vstupuje po otevřeném schodišti přímo z obývacího pokoje. Celá rodina tak zůstává v úzkém kontaktu. V prostorné schodišťové hale se našlo místo pro malou domácí pracovnu.

Převládají přírodní materiály

Exteriér se prolíná do interiéru, kde na přání majitelů převládají přírodní materiály. Schodišťová a středová dělicí stěna v hlavní obytné části jsou obloženy cihelným páskem použitým na fasádě. Dominantní prvek tvoří originální sestava schodiště a knihovny, zhotovená podle návrhu architektů.

Zděný dům působí dojmem, že vznikl jedním tahem mistrova štětce, má však za sebou několik „fází růstu". „Stavbu jsme začínali ve víru velkého pracovního vytížení a očekávání rodinných radostí a nevěnovali jsme jí zpočátku zdaleka tolik pozornosti, kolik by bylo potřeba," vzpomínají majitelé domu. „Náš případ se rozhodně nedá označit jako vzorový, spíš bychom chtěli vaše čtenáře před podobnými cestami varovat. Líbil se nám dům našich přátel, oslovili jsme tedy spolehlivou stavební firmu a rozhodli se realizovat již osvědčený projekt. Nečekali jsme, že situace na naší parcele a naše postupné seznamování se s problematikou povede k poměrně velkým změnám."

Dům získal suterén

Z jedné strany dům působí uzavřeně až nedobytně, z druhé strany je otevřený a přátelský.Začalo to tím, že rodinné domy v Praze musejí mít garáž, proto bylo potřeba stavbu částečně zvýšit nad terén, podsklepit a vybudovat nájezdovou rampu. V návaznosti na toto rozhodnutí dům oproti původnímu záměru získal suterén - neocenitelnou užitnou plochu navíc. Řada změn proběhla až během výstavby měnilo se umístění a velikosti oken, poloha některých příček a podobně. I v úvodu zmíněná symbolika dvou tváří vznikala za pochodu, rozhodně nešlo o původní záměr.

„Naštěstí jsme našli pochopení u flexibilní stavební firmy a setkali jsme se s architektem Petrem Noskem, který se dokázal dokonale vcítit do našich přání a pocitů a svůj koncept jim přizpůsobil. Přinesl řadu překvapivých nápadů a přistoupil i na naše myšlenky a návrhy, které někdy vznikaly až přímo na stavbě. Myslíme si, že vše se podařilo úspěšně dokončit jedině díky jeho vstřícnému přístupu, velké empatii, trpělivosti a naladění na stejnou notu. Důkazem budiž i to, že se z nás posléze stali přátelé," prozrazují majitelé.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa