Originální, moderně řešený zděný dům vyrostl na místě přízemního domku zcela nevyhovujícího pro současné bydlení, v bývalé dělnické kolonii v jedné okrajové pražské čtvrti. Vyšvihl se nejen do výšky dalšího patra, ale i do mnohem vyšší kategorie, co se komfortu bydlení týče.

Obytné místnosti v přízemí mají přímý výstup na částečně krytou terasu.Stavba zabírá celou severní stranu pozemku a fasáda do ulice je osazena jen minimem neotvíravých oken s drátosklem, čímž zajišťuje svým majitelům dokonalé soukromí. Naopak jižní stranou se dům otevírá do nevelké zahrady, v přízemí s francouzskými okny, vedoucími ze všech obytných místností na krytou terasu a v patře prosklenými stěnami, s přímým vstupem na střešní terasu.

Architekti zkrátka dům navrhli tak, aby maximálně eliminovali vliv frekventované ulice a využili výhled do co nejširšího okolí.

Řádně donošený dům

Stavba rozhodně není rychlokvaškou, kterou majitelé řešili tíživou bytovou situaci. Naopak, záměr uzrával jako dobrý koňak. Myšlenkou se začal investor zabývat, už když byly děti malé, ale než ji dovedl k realizaci, děti dospěly a do nového domova se stěhovali jen rodiče. Podoba domu nabývala jasných kontur pozvolna, ale o to jistěji.

Investor, zvyklý ze své profese věc řádně prostudovat a analyzovat, nejdříve sledoval dění okolo výstavby rodinných domů. Pročítal specializované časopisy a nakonec to byl právě Můj dům, který ho nasměroval k architektonické kanceláři Adam Rujbr Architects. Zde našel, co hledal, v osobě mladého architekta Michala Grošupa.

Při výběru stavební společnosti sehrál svou roli opět časopis Můj dům, v jehož anketě Dům roku 1999 zvítězila jak u čtenářů, tak u odborné poroty se svou individuální stavbou společnost Stings 96.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Stavba působí uceleným dojmem

Schodiště z přízemí do patra má výraznou dřevěnou podestu, která začíná prakticky na hranici obývací části. Schodiště ústí v patře na malou galerii. Drátosklo v oknech zajišťuje maximální soukromí a bezpečí.Investoři, kteří mají jasnou představu a dokážou ji shrnout do několika zásadních požadavků, jsou pro každého architekta výhrou. Do kategorie snů už patří možnost navrhnout dům kompletně včetně detailů. Tím stavba dostane jednotný rukopis a působí uceleným dojmem.

První kritérium, které se ještě projektu netýkalo, pocházelo od budoucí paní domu. Chtěla zděný dům v místě s rozvinutou infrastrukturou. Společné požadavky pak formuloval investor jako dům s dispozicí 5 + kk, odstíněný od ruchu velkoměsta, a se zahradou jako součástí obytného prostoru, s krytou terasou, umožňující posezení i za deštivého počasí.

Schodiště ústí na chodbě v přízemí

Třímetrový výškový rozdíl svažitého pozemku se přímo nabízel k vybudování garáže v suterénní části domu. Původně navrhovaný přístup venkovním schodištěm po straně domu byl na žádost investorů nahrazen praktičtějším řešením, kdy je schodiště od hlavního vstupu a také od dvougaráže vedeno vnitřkem domu a ústí na chodbě v přízemí.

O tom, že může i problém se stavebním úřadem být někdy ku prospěchu věci, svědčí řešení, které respektovalo námitku úřadu, že obvodová oblouková zeď brání výhledu na komunikaci při výjezdu z garáže. V přesahu zdi byl vytvořen pro zlepšení výhledu „zářez", který se stal zajímavým architektonickým prvkem.

Úprava fasády je pro každé podlaží odlišná

Neobvyklá je u tohoto projektu skladba materiálů. Nejenže každé podlaží má svůj ústřední materiál, ale i finální úprava fasády je pro každé podlaží odlišná. Suterénu vládne železobetonový monolit, přízemí lehčí cihelné tvarovky a patro je postaveno ze sendvičových panelů na bázi dřeva s nosným dřevěným rámem. Dřevo se objevuje také v celém interiéru, který tak nenásilně sjednocuje a předává mu i svou hřejivost.

Jednotlivé materiály se v interiéru opakují, například dřevěná podlaha a schodiště nachází partnera ve vestavěné knihovně, kuchyňské lince i v dřevěném podhledu, ocelová konstrukce schodiště a zábradlí schodiště si dobře rozumějí se světly nad ním, šedá dlažba je barevně sladěna s pracovní deskou a obložením kuchyňské linky atd.

Prostorná koupelna, pojatá rovněž v přírodním stylu, tvoří praktický trojlístek s ložnicí a šatnou.Z barev v interiéru převládají přírodní tóny šedé, hnědé, zelené, lomené bílé, doplněné přírodními tóny dřeva.

Bydlení jak má být

Výstavbu realizovala stavební společnost Stings 96 „na klíč" od základů až po vnitřní vybavení, investoři přispěli ke konečnému vzhledu výběrem např. podlahových krytin, výmalby, topidel či dodávkou kuchyňské linky a vestavěného nábytku.

Do roka a skoro do dne od zahájení stavby se majitelé stěhovali a při naší návštěvě měli právě za sebou onu magickou první noc v novém domově. Jejich hodnocení zní krátce a jasně: „Vše je jak má být a nic bychom tu neměnili, protože architekt i stavební společnost odvedli svou práci na výbornou až do detailů. Dům nemá hluchá místa v dispozici, naopak vše na sebe rozumně navazuje. Prostor umožňuje bezkolizní provoz, ale není předimenzovaný, zároveň je v něm počítáno s návštěvami."

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt