Jasná představa o vzhledu a proporcích budoucího domu spolu s výběrem stavební firmy na základě praktických zkušeností investorům ušetřila čas i peníze.

Rodinná koupelna v patře září teplými tóny, dvě umyvadla zapuštěná v desce zajišťují dostatek odkládací plochy.V případě čtyřčlenné rodiny ze Zlínska měla cesta za vlastním domem standardní scénář. Bydlení v městském bytě se rodiče rozhodli - především kvůli dětem - vyměnit za soukromí rodinného domu v klidné lokalitě. Realizaci jejich záměru odstartovala možnost koupě pozemku, kde si podle slov majitele užívají výhod bydlení na vesnici, aniž by si museli odepřít vymoženosti města.

V tepelné pohodě

Patnáct let bydlení v bytě v činžovním domě odkrylo všechna pro i proti, takže při návrhu vlastního domu manželé věděli téměř přesně jaké proporce, dispoziční řešení i vybavení by měl jejich nový domov mít. S tím se obrátili na projektanta, aby jejich představě dal první, dvojrozměrnou podobu. Přestože společně prošli návrh domu mnohokrát, teprve realizace stavby je přivedla na některé dílčí změny. Když už zedník započal se stavbou příčky u zádveří, bylo jasné, že prostor není dostatečně velký, aby se v něm naráz oblékla a přezula celá rodina a aby pojmul optimální úložný systém. Posunutím příčky do chodby v patře se prostor dostatečně zvětšil a umožnil navíc propojení zádveří se vstupem do garáže.

Na výstavbu zděného domu byl použit stavební systém POROTHERM, dokončený v exteriéru i interiéru omítkou. Dům má klasický dřevěný, z vnější strany částečně přiznaný krov s palubkovým obkladem na podhledu. Dřevo se objevuje ještě na svislých trámcích a zábradlí balkónů. Schodiště spojující obě podlaží domu je v imitaci dřeva, dezén má shodný s nábytkem. Místo zábradlí slouží jako ochrana před pádem pískované bezpečnostní sklo.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Podlahové vytápění

O teplo domova se stará podlahové teplovodní vytápění s plynovým kotlem, mimo topnou sezónu je možné přitopit krbem umístěným v obývací části.

Dalším pomocníkem je slunce, které obývací část prohřívá svými paprsky přes jídelnu, konstruovanou jako zimní zahrada. Přestože má slunce do domu volný přístup, není třeba řešit v letních měsících ochlazení pomocí klimatizace, stačí zatáhnout hliníkové žaluzie, a ty přílišný útok paprsků spolehlivě odrazí.

Tmavě mořené dřevěné venkovní prvky dodávají domu tradiční vzhled.Bydlení rodině zpříjemňuje i další vybavení, jako je například už zmiňované podlahové topení, které navozuje díky teplu stoupajícímu od nohou stav opravdové tepelné pohody. Úklid usnadňuje nesmírně užitečný centrální vysavač. K příjemné relaxaci po těžkém dni rodinu pozve venkovní bazén.

Dům shora dolů

Svažitému pozemku se přizpůsobil nejen dům, ale posléze i jeho provoz.

Hlavní vchod sousedí s garáží, která je umístěna na úrovni veřejné komunikace a zároveň přiléhá k prvnímu podlaží. Zde se nachází ložnice rodičů, pokoje dětí a rodinná koupelna, takže lze s trochou nadsázky říct, že autem dojedou majitelé téměř až do postele. (Samozřejmě ve skutečnosti dělí garáž od soukromé obytné zóny zádveří a chodba).

Do centrálního obytného prostoru zděného domu, spojujícího pohodlný obývací pokoj, jídelnu a prakticky zařízenou kuchyň, se sestupuje po schodišti o podlaží níže, do rozlehlého přízemí.

Bohatý úložný prostor

Schodiště je opatřeno stupnicemi v ořechovém dezénu. Skleněné zábradlí opatřené pískováním je bezpečnější a praktičtější než sklo čiré (méně se špiní).Významným prvkem domu je zimní zahrada, která slouží zároveň jako další možný vstup na zahradu a k bazénu. Rodina má v přízemí k dispozici také druhou, menší koupelnu se sprchovým koutem, kde se nachází i potřebné technické zázemí a rozměrově bohatý úložný prostor. Přestože dům má dvě podlaží, funguje díky poloze ve svahu jako bezbariérový, za což vděčí samostatným vstupům do každého podlaží.

"Oslovili jsme osm stavebních firem, s nimiž jsme měli dobré zkušenosti v rámci naší vlastní profese. Nakonec jsme se rozhodli pro stavební firmu Valentík. O tom, že jsme vybrali správně, svědčí fakt, že stavba byla dodána přesně ve stanoveném termínu a také za stanovenou cenu, a že se po víc jak roce užívání neobjevily žádné závady. K nastěhování byl dům kompletně připraven za třičtvrtě roku. Kvalitu stavebních prací dokládá i nízká spotřeba energie na provoz domu, roční vyúčtování za odběr plynu bylo 20 tisíc korun," pochvaluje si majitel.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt