Dům ve východních Čechách stojí nad malou obcí na stráni obrácené k severu, přesto je v něm dostatek slunce a svým obyvatelům poskytuje krásný výhled do kraje. Využití výhledů, které toto místo nabízí, bylo jedním ze základních požadavků majitelů.

Když se manželé středního věku rozhodli pro stavbu domu přesně podle svých představ, oslovili architekta Patrika Zamazala. „Chtěli jsme bydlení s velkým společenským prostorem a samostatnými pokoji s vlastním sociálním zázemím.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Jednoramené schodiště do druhého podlaží

V České republice pobýváme  jen několik měsíců v roce, hlavně se tu setkáváme s rodinou i přáteli. Dům tedy měl všem poskytovat dostatek pohodlí i soukromí," uvítali nás majitelé.

Hlavní obytné místnosti dominuje jídelní sestava s oválným stolem, vyrobená z masivního dřeva, a krb umístěný u štítové stěny v podélné ose celého prostoru.Za vstupem je malé zádveří, z něhož lze vejít do obytného prostoru, je zde umístěno také WC pro návštěvy. Kuchyň tvoří společně s jídelnou jakýsi opticky oddělený prostor, na který navazuje další pokoj sloužící jako pracovna nebo pokoj pro hosty. Majitelé sem umístili i televizi, kterou nechtěli mít v obývacím pokoji. Jednoramené schodiště do druhého podlaží, kde se nacházejí ložnice a sociální zázemí, vede přímo z obývacího pokoje.

Ani rovná střecha, ani podkroví

Majitelé si původně přáli dvoupodlažní dům, ale nakonec vzniklo spíše jen jeden a půl patra. „Střecha objektu je pultová a okna v patře jsou osazena ve fasádě. Vyloučil jsem střešní okna, protože snižují životnost domu. Pokoje v druhém podlaží jsou obráceny k severu a umístěny tak, aby se před nimi široce otevíral výhled do krajiny," říká architekt Zamazal. „Do oken horních pokojů příjemně svítí vycházející slunce, ale poledního žáru jsou uchráněny. Dům si sám vytváří stín a okna v patře jsou obrácená na stinnou stranu, proto tam v létě není velké horko, naopak je tam chladněji než v obývacím pokoji v přízemí, a dá se větrat okny," sdělili nám své zkušenosti majitelé domu.

Teplo a světlo

Krbové těleso je umístěno na zvýšené podestě a obloženo přírodním kamenem.Hlavní obytná místnost v přízemí se otevírá prosklenými plochami k jihu proti svahu a přímo na ni navazuje zahrada. „Líbí se nám, že z domu můžeme vyjít ven bez překonávání jakéhokoliv výškového rozdílu," pochvalují si majitelé.

Aby nebylo v obývacím pokoji v létě příliš velké horko, jsou prosklené plochy opatřeny v interiéru žalu­ziemi. „Na prosklení v této místnosti jsme navíc použili takzvaná stopsolová skla, která odrážejí až 60 % slunečního záření," vysvětluje architekt Patrik Zamazal. Pro zvýšení tepelného komfortu je dům vybaven ještě zemním registrem a teplovzdušným vytápěním s rekuperací. Toto technické vybavení také přispívá k energeticky úspornému provozu domácnosti.

Slovo autora

Největším oříškem bylo skloubit mnoho protichůdných požadavků do jednoduchého prostorového a hmotového konceptu. To se zásluhou velkorysosti klienta myslím podařilo. Je jen škoda, že součástí projektu nemohl být např. návrh kuchyně a osvětlení.

Jednoduchá koupelna má podlahu vyspádovanou do odtokového žlábku ve sprše. Bezbariérové řešení si majitelé vybrali s ohledem na jednodušší úklid a pohodlí ve stáří, kdy každá překážka může komplikovat život.Dřevostavba na radonu

Vzhledem k vysoké koncentraci radonu v oblasti zvolil autor návrhu originální konstrukční řešení. Jde o dřevostavbu vybudovanou systémem „two by four". Základem je dřevěná rámová konstrukce, opláštěná deskami na bázi dřeva, které mají spolu s rámem také nosnou funkci.

V obvodových stěnách je třiceticentimetrová tepelná izolace. Zajímavým řešením je v tomto případě takzvané lehké založení stavby. Energeticky úsporná dřevostavba nemá základovou desku, ta je nahrazena základovými pasy, a nad zemí už jsou pouze sloupky, na nichž je stavba položena. Objekt je tedy několik desítek centimetrů nad terénem, a proto je dobře odvětráván.

text: Dana D. Daňková, foto: Věroslav Sixt