Střídmě tvarovaný dům, který nenápadně vystupuje ze stínu vysokých bříz, moderním způsobem reaguje na charakter středočeské vesnice a na požadavky majitelů na komfortní dvougenerační bydlení.

Obývací pokoj zaujme velkou hloubkou prostoru. Krásná dřevěná podlaha z praktických důvodů v kuchyni a u krbu přechází v keramickou dlažbu.Vesnici zasazenou do krajiny teskných bukových lesů a ladných návrší naši hostitelé znali již delší dobu. Pro stavbu nového domu si vybrali úzkou dlouhou parcelu ve východním svahu, obdařenou krásným výhledem, ale také poměrně značným převýšením terénu. „Lákala nás především hezká a výhodná okrajová poloha. Přestože v okolí pravděpodobně dojde k další výstavbě, můžeme předpokládat, že naše bydlení příliš nenaruší a obec jako celek si zachová svůj venkovský klid," vysvětlují na úvod.

Poloha ve svahu, navíc v lokalitě s určitým charakterem, vždy prověří fantazii architekta a jeho schopnost poradit si s dispozicí a dát domu výraz, který obohatí stávající prostředí o další přidanou hodnotu. Základním zadáním bylo vytvořit prostorné a pohodlné bydlení pro rodinu se dvěma dospělými dětmi, které zúročí všechny přednosti daného místa - nabídne krásný výhled, spojení se zahradou a také nevtíravě vyzní v sousedství starší venkovské zástavby a vzrostlé zeleně.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dvě generace ve třech podlažích

Jídelní kout přímo navazuje na obě terasy. Jídelní stůl a decentní židle z ořechového dřeva, potažené kůží, naznačují zálibu majitelů v přírodních materiálech a zemitých barvách.Dům je situován ve spodní části svahu u příjezdové komunikace, západní část pozemku zůstává volná pro terasovitou rekreační zahradu. Šířka stavby byla předurčena šířkou parcely.
Jednoduchá obdélníková dispozice je orientována východo-západním směrem. Do domu se vstupuje z východní strany suterénním podlažím, kde se nachází hala, garáž, technické a sociální zázemí. Hlavní obytná část se nachází v přízemí a obsahuje na východní straně oddělenou zónu rodičů (tvoří ji ložnice, pracovna a koupelna), na západní straně pak společný obytný prostor.

Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou spojeny v jeden celek, vycházející z půdorysu ve tvaru L. Francouzské dveře na jižní a západní straně vedou na dvě terasy, takže rodina může posedět na sluníčku po celý den. Nejvyšší podlaží nabízí funkčně nezávislé bydlení pro dvě dospělé děti - dvě velké ložnice s šatnami a rohovými balkony, dvojí sociální zázemí, pracovnu a další pokoj připravený na vybudování samostatné kuchyně.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Moderní architektura s tradičními kořeny

Přesah střechy na jižní straně účinně stíní pokoje v horním podlaží. Jižní terasa má příjemné ranní sluníčko a nabízí výhled do kraje, sezení na západní straně je pohledově orientováno do zahrady.Dispozice i forma domu promyšleně využívají potenciál parcely. Z jižní strany je dům příjemně zastíněn skupinou vzrostlých bříz, které jsou ozdobou sousední zahrady, rohová okna a balkony oživují jednoduchý tvar a dávají obytným místnostem široký výhled a bohaté prosvětlení a oslunění během většiny dne. Pultová střecha vznikla jako kompromis mezi požadavkem místních úřadů na tradiční výraz stavby (stavební řízení se neobešlo bez obvyklého požadavku na sedlovou střechu) a moderním architektonickým konceptem.

Majitelé hledali konstrukční systém s vysokou pevností a dobrými tepelněizolačními vlastnostmi, proto zvolili systém VELOX s technologií ztraceného bednění. „Stavební firma odvedla dobrou práci, stavbu jsme nechali dva roky vymrznout, takže nedošlo k obvyklým problémům s omítkami. Konstrukční systém má velkou tepelnou kapacitu a tepelný odpor, po celý rok je uvnitř příjemně i bez klimatizace," pochvalují si majitelé.

Kromě ekonomických hledisek jejich volbu ovlivnil také vztah k přírodě. Elektrokotel zvažují nahradit vzduchovým tepelným čerpadlem. K zalévání zahrady, mimochodem budované a opatrované s velkou péčí, používají dešťovou vodu z jímky. V interiéru použili ve velké míře přírodní materiály a zemité barvy a citlivě tak doladili harmonickou atmosféru.

toto: Věroslav Sixt, text: Jitka Pálková