Dlouhý přízemní dům se zelenou střechou, obrácený velkými okny vstříc východnímu slunci, nejlepším způsobem zosobňuje pojem propojení s přírodou. Nabízí komfortní moderní bydlení, neotřelé architektonické nápady, ale v krajině jej téměř není vidět.

Také do koupelen zvolil architekt kompaktní geometrický design. Mozaikový obklad představuje protiklad jednolité hladké podlahy z linolea.Na počátku byla obvyklá touha mladé rodiny s malými dětmi po úniku z města do přírody. Hlavní předností velkého pozemku, jehož východní část se svažuje k silnici, je slunná poloha na okraji malé vesnice, v blízkosti velké obory. „Tvar vyšel ze situace na pozemku, obdélníková stavba, osazená na východním okraji parcely rovnoběžně s hranou svahu, vytváří v zadní části zahrady, která přímo sousedí s oborou, klidnou oázu chráněnou před pohledy a hlukem ze silnice," vysvětluje architekt Radek Lampa, autor návrhu domu. „Díky stavbě s plochou střechou, která byla nedávno postavena v sousedství, se nám podařilo vyhnout se obvyklému požadavku na tradiční vzhled venkovského stavení a mohli jsme si dovolit jednoduchou moderní architekturu. Snažili jsme se, aby nízký dům se zelenou střechou nenásilně splynul s okolním prostředím."

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Zdálky jako dřevostavba

Pod obkladem z vlnitého čirého sklolaminátu prosvítá nosný rastr z dřevěných profilů, který zdálky není téměř vidět.Abeceda moderního výrazu začíná jednoduchým geometrickým tvarem, kompaktním povrchem, pokračuje velkými nečleněnými okny v líci fasády a je završena originálním výtvarným pojetím. Na západní straně, orientované do zahrady, je dům zateplen kontaktním systémem a hladce omítnut, z východu vypadá zdálky jako dřevostavba. Tuto představu vytváří hustý rošt z dřevěných hranolů, na němž jsou přimontovány desky z čirého vlnitého sklolaminátu. „K tomuto řešení nás vedla nízká cena, trvanlivost a také snaha o originální vzhled," vysvětluje architekt. „Po letech užívání mohu potvrdit, že tato provětrávaná fasáda dobře plní izolační funkci, je lehká a bezúdržbová."

Tři spojité zóny bydlení

Jižní polovina domu je podsklepená, na střeše garáže je vybudována terasa přístupná z ložnice rodičů. Schůdky v zadní části vedou ke vstupu do domu.Ze západní strany se podél celého domu rozprostírá dřevěná terasa krytá pergolou se sklolaminátovou stříškou. Vstupní dveře najdeme zhruba uprostřed, vedou do společné obytné haly s kuchyní, jídelnou a sezením. Společný obývací prostor zaujímá ústřední část domu a odděluje a zároveň spojuje zónu rodičů a zónu dětí, které tvoří boční partie domu. Rodiče i děti užívají vlastní sociální vybavení, vedle ložnice rodičů se nachází také pracovna. Kvalitu bydlení podtrhují krásné výhledy do krajiny a přímý výstup na terasu a do zahrady francouzskými okny z každé místnosti. Poloha ve svahu umožnila dům částečně podsklepit a kromě dvojgaráže vybudovat odpovídající zázemí, které nutně souvisí s bydlením v rodinném domě a užíváním zahrady. Suterén je s přízemím spojen vnitřním schodištěm.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Z východní strany pozemek lemuje silnice. Přízemní horizontální dům se částečně skrývá za plotem, zelená střecha jej začleňuje do zahrady.Okolní louku majitelé proměnili v přírodní zahradu, která se postupně sžívá s domem.
Zařízení interiéru pojal architekt rovněž jednoduše a účelně. Téměř veškerý nábytek navrhl jako kompaktní vestavěné prvky z MDF desek s lakovanými či dýhovanými povrchy v přírodních odstínech. Barevnost do interiéru vnesly podlahy z přírodního linolea, jednoduché vybavení oživují zajímavé obrazy a grafiky.

Pokud jste na webu již zaregistrovaní, po přihlášení se fotografie zobrazují bez vodoznaku.

text: Jitka Pálková, foto: Jiří Ernest