Dolní tok Vltavy, který nás již po staletí okouzluje jedinečnou scenérií lesnatých kopců a květnatými legendami z našich dějin, je tradiční oblíbenou rekreační oblastí. Chatové osady se postupně začínají proměňovat v trvale obydlené oázy klidu a zdraví.

Na kompaktním hladce omítnutém přízemí spočívá lehká dřevěná nástavba s plochou střechou. Originálním konstrukčním a výrazovým prvkem jsou vně přiznané nosné dřevěné rámy, na nichž je konstrukce horního podlaží zavěšena. Jejich pravidelný rytmus dodává stavbě lehkost a dynamiku.Podobnou genezi má i místo, které si pro své bydlení vybrala mladá rodina. Protáhlý obdélníkový pozemek, položený v mírném svahu vysoko nad řekou, ze severu a východu lemují místní komunikace, na jihu a západě se výhled rozevírá do volné krajiny, na pole a sousední vesnici. Polovinu rozlohy zaujímá jehličnatý les, zatravněnou část zdobí další vzrostlé stromy a keře.

Architekt Ondřej Kamenický z ateliéru OKA design umístil nový dům těsně k lesu na místo, kde stávala stará chata, zastavěná plocha však přesahuje její původní rozlohu. „Zahrada byla hlavním důvodem, proč jsme tomuto místu dali přednost před pohodlným životem v satelitu," vysvětlují majitelé. „Chtěli jsme proto zachovat veškerou stávající zeleň." Z tohoto záměru vychází „zlomený" půdorys domu - vyhýbá se staré sošné borovici a dalším stromům.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Komunikační hala

Jedinou ozdobou zcela účelně vybavené ložnice je výhled do lesa, který se objevuje nejen v okně, ale také se zrcadlí na prosklených dveřích skříňové stěny.Dva obdélníky se vzájemně střetávají v úhlu 120˚, v jejich průniku je umístěna komunikační hala, průchozí až na zahradu, schodiště a technická místnost.

Dominantní část přízemí tvoří společný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, menší obdélník obsahuje garáž, domácí kino a příslušenství. Obytné prostory mají výhled na slunnou jihozápadní stranu, obývací pokoj je prosklenou stěnou propojen s dřevěnou terasou. Les domu „kryje záda" - na severní straně je umístěn vstup a garáž. V patře se nacházejí ložnice s příslušenstvím, rodiče užívají terasu s výhledem do okolí.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Dvojí dynamika domu

V minimalisticky pojatém interiéru kladli majitelé domu důraz na čisté tvary a kvalitní materiály – pohledový beton, sklo, lakované MDF desky s vysokým leskem. Kuchyňská linka má pracovní desku, obložení stěny a bočnice z tmavé žuly. Dominantu obývacího pokoje představují nadčasová funkcionalistická křesla Barcelona (design Mies van der Rohe).Neobvyklý vzhled, který každého zaujme jako první, ve skutečnosti vychází z naší „chatové" tradice. „Jde o jistou analogii zděného domku s dřevěným podkrovím, jen tvarosloví je moderní a sedlovou střechu nahrazuje střecha plochá," komentuje architekt Kamenický. Na spodní masivní zděnou část osadil ustupující podlaží s atypickou dřevěnou konstrukcí: strop a obvodové stěny se sendvičovou skladbou jsou zavěšeny na vnějších rámech z dřevěných hranolů. Přiznaná nosná kostra, podobající se řadě žeber dinosaura, vytváří protipól kompaktní a masivní zděné základny, pravidelný rytmus rámů dodává celku lehkost a dynamiku a celá sestava trochu připomíná rybářskou loď.

Přízemí a patro spojuje ocelové vřetenové schodiště s dřevěnými stupnicemi.Další nečekané překvapení se skrývá uvnitř. V navenek standardním zděném přízemí i nahoře pod dřevěným pláštěm bychom čekali dřevěné podlahy, bílý štuk a zemitý design, najdeme tu však střízlivý interiér v takřka industriálním stylu. Protipólem podlah s hladkou velkoformátovou dlažbou beze spár jsou syrové stropy z pohledového betonu, celoskleněné dveře s hliníkovými zárubněmi korespondují s nábytkem čistě geometrických tvarů, zařízení je bez dekoru a bez úchytek. Majitelé také zachovali střídmý režim ve výběru barev - základní bílé sekunduje šedá, tmavě hnědá, černá a béžová.

„Obvyklým kamenem úrazu minimalistických interiérů bývá to, že jejich obyvatelé postupem času zahltí byt věcmi," komentuje architekt, „zde se podařilo i po několika letech užívání dodržet disciplínu a interiér si stále zachovává svůj vyhraněný styl."

text: Jitka Pálková, foto: Robert Žákovič