Majitel parcely na okraji poklidné malé obce si přál pohodlný dům, který by odpovídal současnému technickému i užitnému standardu, a zároveň souzněl s romantickým půvabem krásného místa na hranici Chráněného krajinného území Český ráj.

Před špejcharem byla vybudována pergola. Dobře se tu daří květinám i vinné révě.Proto se bez váhání rozhodl kombinovat kvalitní moderní zděnou konstrukci s roubením, neodmyslitelným symbolem zdejší architektury. „Pocházím z této oblasti, mám vztah k místní stavební tradici, navíc vedle mé parcely stojí více než dvě stě let staré roubené stavení," vysvětluje na úvod. „Pro inspiraci jsem objížděl sousední lokality, snažil se objevovat ráz venkovských chalup a místní tradiční tesařské prvky a odlišit je od těch, které vznikly uměle až díky lidové tvořivosti."

Skladba obvodového pláště

Koupelny jsou pojaty moderně a obloženy španělskými obklady s přírodními motivy.Výsledkem je variace na tradiční vzhled, spojená s nejnovějšími stavebními technologiemi a materiály. Obvodové stěny domu sestávají z vnitřního dřevěného obložení, dvojité tepelněizolační vrstvy (minerální vlna a polyuretanové desky) a vnějšího roubení s místně charakteristickými detaily, pod taškovou střešní krytinou Bramac jsou položeny polyuretanové tepelněizolační desky. Tato skladba obvodového pláště poskytuje nadstandardní ochranu jak proti chladu, tak proti přehřívání v létě, a navíc díky přirozeným vlastnostem dřeva vytváří v interiéru příjemné klima s optimální vlhkostí vhodnou pro lidský organizmus.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Pod jednou střechou

Kromě záměru a vlastní invence majitelů do projektu výrazně promluvila také Správa chráněné krajinné oblasti Český ráj. Požadavky na umístění stavby, její velikost a proporce, tvar a sklon střechy, velikost a členění oken a další podmínky de facto určily její výslednou podobu.Obdélníkový dům se sedlovou střechou směřuje hlavním průčelím na jižní stranu k lesu. Tvoří jej obytná část, která je v duchu místních zvyklostí zvenku roubená, a zázemí, na fasádě naznačené omítkou.

Světnice v přízemí je prostorově rozdělena ústředním sloupkem, který podpírá dřevěný trámový strop. V místnosti je podlahové vytápění, proto majitelé zvolili na podlahu stylovou keramickou dlažbu ruční výroby.Do domu se jako do každé správné chalupy vstupuje z boku, v hlavní obytné místnosti se, podobně jako v tradičních světnicích, odehrávají typické denní činnosti: vaření, stolování, odpočinek. Funkci pece zastávají kachlová kamna a moderní kuchyňská linka s vestavěnými elektrospotřebiči, v rohu u okna stojí masivní jídelní stůl (na způsobu stolování se po staletí nic nezměnilo), v druhé části místnosti se nachází sezení, prvek pocházející ze současnosti. Přízemí je vybaveno malou moderní koupelnou, najdeme tu ještě technickou místnost.

Obytná jednotka pro návštěvy

Dřevěné schodiště vede z obývacího prostoru do podkroví s ložnicemi a komfortní moderní koupelnou. Paralelně s hlavním obytným stavením stojí na pozemku stejně velký a stylem obdobně pojatý soused, který napohled představuje jakousi parafrázi bývalého špejcharu, avšak s jinou funkční náplní. V přízemí se nacházejí garáže a dílna, v patře samostatná obytná jednotka pro návštěvy.

Od plánů k bydlení

Štíty domu jsou obloženy dřevem po tradičním způsobu. Vzhledem k drsným klimatickým podmínkám je povrch ošetřen dánskou lazurou Flüger (2 základní a 2 vrchní nátěry).Vlastní realizace domu trvala rok, stavba následně ještě sedm měsíců vysychala. Nejdelší část celého „maratónu" se však odehrála předtím, než se začalo stavět. „Záleželo mi na kvalitním provedení, dlouho jsem hledal osvědčeného dodavatele, s přístupem zdejších firem a řemeslníků jsem ale nebyl příliš spokojen," vzpomíná majitel. „Mým představám vyhověla společnost RENO z Valašského Meziříčí. Bez problémů trpělivě upravovala projekt, který se na přání úředníků chráněné krajinné oblasti několikrát měnil a procházel složitým schvalováním. K práci přistupovala s velkou pečlivostí a poskytla potřebné záruky. Oceňuji zejména to, že řemeslníci byli schopni realizovat detaily podle našich vlastních nákresů."

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt