Parcela, kterou si majitel vybral pro výstavbu rodinného domu, se rozprostírá na rozhraní dvou zcela odlišných světů: leží v bezprostřední blízkosti historického jádra města, a zároveň sousedí s komerčním objektem.

Na praktičnost je pamatováno v každém koutě domu. V obou předsíních je dostatek úložného prostoru a nechybí židlička pro pohodlné přezouvání.Navíc na pozemek vede přístup z jižní strany, což vždy znamená určitý handicap. Úkolem architekta Jana Rampicha bylo vyrovnat se s tímto zadáním a navrhnout příjemné bydlení pro manželský pár středního věku, který nebude postrádat moderní komfort ani soukromí. „Klient měl poměrně jasné představy," říká architekt na úvod rozhovoru, „jeho vizí byla moderní architektura, která využívá moderní technologie a poskytuje dostatek místa pro všechny činnosti, které se v domě odehrávají. Přál si také přírodní materiály a valbovou střechu, přestože v daném místě není nařízena. Přivítal jsem to, protože tento tvar sám o sobě odkazuje na vilovou, městskou ikonografii."

Problematickou situaci na parcele řeší architektonická kompozice ve tvaru písmene T, která se skládá z dvoupodlažní obytné části s valbovou střechou a přízemního „křídla" s bazénem a zázemím pro hosty. Ve vnitřním rohu, obklopeném ze dvou stran domem, z jihu zelení a ze západu zdí sousedního objektu, se ukrývá zahrada, která poskytuje příjemné soukromí a slunce po celý den. K obytnému „křídlu" je z východní strany přistavěna garáž navazující na příjezdovou zpevněnou plochu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Prostor, světlo, pohodlí

Hlavní obytný prostor je oděn do světlých barev, smetanově bílá sedačka vyniká na pozadí dřevěné podlahy mořené do koňakového odstínu. Architekt si vyhrál s kompozicí krbu, televize a hi-fi techniky. Na jeho popud vedou od krbu francouzské dveře do zadní části zahrady, kde se skladuje dřevo.Za zádveřím následuje prostorná centrální schodišťová hala, která propojuje obytnou část domu s bazénem. Hlavní náplň přízemí tvoří společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a sezením, orientovaný do zahrady, nechybí nezbytné technické a sociální zázemí. Velkou předností promyšlené dispozice je, že téměř všechny místnosti v přízemí mají přímý výstup francouzskými dveřmi na zahradu. V patře se nacházejí dvě ložnice s okny na slunné strany, severní fasádu lemují prostory, které se obejdou bez sluníčka - pracovna, šatna, WC, koupelna. „Chtěli jsme se vyhnout běžným problémům klasického  podkroví - omezenému využití prostoru pod šikmými stropy a letnímu přehřívání místností," vysvětluje majitel domu, „proto mají ložnice masivní rovné stropy a nad nimi se nachází půda s nízkým krovem."

Již z prvního pohledu do vzdušného interiéru je patrný důraz na otevřený prostor a dobré prosvětlení. S touto zásadou jasně koresponduje řada francouzských oken, bohaté uplatnění čirého i pískovaného bezpečnostního skla, různě komponované volné průhledy jednotlivými místnostmi a z domu ven, i použití světlých barev a bíle lakovaný nábytek. Druhou základní součástí konceptu je přírodní ladění, založené na výběru kvalitních přírodních materiálů, zejména keramických dlažeb a obkladů a dubového dřeva.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Najdeme tu řadu dalších drobných nápadů

Koupelny „zatepluje“ obklad světlé pískové barvy a dřevěný nábytek v koňakovém odstínu. Byl vyroben na zakázku podle návrhu architekta.Návrh a realizaci vybavení interiéru provedlo studio Ranný Architects, majitelé do něj vnesli řadu vlastních nápadů. V kuchyni akcentovali pohodlné každodenní používání, proto zvolili pracovní desku z přírodního kamene (žula) a výsuvnou vestavěnou troubu, která byla ve své době na našem trhu raritou. Malé elektrospotřebiče (kávovar apod.) jsou umístěny na pracovní desce v nikách ve stěně, vybavených elektrickými zásuvkami a zakrytých roletovými dvířky. Koupelna v patře nepostrádá shoz na prádlo, na rozdíl od běžných řešení je rafinovaně ukrytý pod dlaždicí v podlaze. A najdeme tu řadu dalších drobných nápadů, které zjednoduší každodenní chod domácnosti. Protiváhu tradičních materiálů přestavuje moderní technologie vytápění. Majitelé zvolili tepelné čerpadlo systému země/voda se dvěma zemními vrty o hloubce 130 m a podlahové vytápění.

text: Jitka Pálková, foto: Jaroslav Hejzlar