Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu Parthenón proměnil v soukromou oázu na okraji západočeského města.

Bytovou rovnici dvě místnosti a očekávání druhého potomka lze stěží řešit lépe, než přestěhováním do vlastního rodinného domu. Po roce praktických zkušeností považuje mladá rodina tuto variantu jednoznačně za optimální.

Typový rodinný dům Parthenón

Rodinná koupelna v podkroví je vybavena rohovou vanou i sprchovým koutem. Vytápění zajišťují dva topné žebříky. Dnes by majitelé volili kombinaci s podlahovým vytápěním.Investoři přistupovali k pořízení nového domova velmi zodpovědně, zvažovali různé nabídky. Zakoupení stavebního pozemku nakonec výběrem znovu zamíchalo, protože pro vybraný projekt nebyl příliš vhodný. Tím pravým se nakonec stal typový rodinný dům Parthenón z katalogu stavební firmy INMONT CHEB, která investory zaujala kvalitní vestavbou v domě, v němž dosud bydleli.

Firma INMONT CHEB postavila dům na klíč včetně vnitřních úprav. Jejím dílem je také venkovní terasa a oplocení pozemku. Jediné, co majitelé realizovali vlastními silami, jsou plovoucí podlahy. Výstavba probíhala bez jakýchkoli komplikací, po roce užívání se neprojevily žádné nedostatky. Naopak pána domu příjemně překvapilo, že stavba nezačala „pracovat", a nikde se tudíž neobjevily obávané praskliny v omítce, které často vídá u mnoha novostaveb.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dražší materiál stavbu zlevnil

Celá stavba byla kompletně vystavěna systémem POROTHERM včetně stropních konstrukcí a překladů. Oproti původnímu projektu zvolili investoři namísto klasické broušené cihly se spojením na perodrážku superizolační cihly POROTHERM Si, jejichž součinitel prostupu tepla bez omítek má hodnoty (podle tloušťky cihly) Uext 0,17-0,28 W/m2K. Použití nadstandardního zdicího materiálu sice cenu stavby navýšilo, ale zároveň i snížilo, neboť odpadla nutnost vnější izolace stavby polystyrenem. Izolaci zdiva ještě zvyšuje fasádní izolační omítka. K energetickým úsporám přispívají také dřevěná eurookna.

Změny pro pohodlnější bydlení

Interiér doznal několik dispozičních změn, které napomohly k efektivnějšímu využití prostoru. Kuchyň se rozšířila o plánovanou spíž a také posunutím příčky do prostoru haly. Zrušením dvou třetin příčky mezi jídelnou a obývacím pokojem se obytný prostor propojil v jeden celek, který rodině se dvěma malými dětmi provozně daleko lépe vyhovuje. Posunutí dveří vedoucích z haly do obytného prostoru směrem k centru domu usnadnilo pohyb více osob najednou ve zúžené hale. Přepažením koupelny v přízemí vznikla v její zadní části praktická technická místnost s prádelnou. Podkroví doznalo méně změn, pouze byl příčkou přepažen třicetimetrový dětský pokoj, čímž vznikly dva prostorné samostatné pokoje, které děti v budoucnu jistě náležitě ocení.

Podkrovní prostory dodávají ložnici útulný i lehce romantický vzhled.Poslední změnou bylo vybudování samostatného WC v místě plánované šatny. Investoři se zde nenechali unést oblíbeným, leč z provozního, hygienického i estetického hlediska značně diskutabilním trendem společné rodinné koupelny s WC. Stejně jako v případě dětských pokojů tuto variantu všichni pravděpodobně ještě více docení, až děti povyrostou a nastane o koupelnu ranní „boj".

Na prohlídce českého Parthenonu

Provoznímu náporu navíc odlehčí koupelna v přízemí, v níž je umístěno druhé WC, takticky skryté za sprchovým koutem.

Za vstupem očekává příchozí malé zádveří s odkládací stěnou a vestavěnou skříní. Po pár krocích máte na výběr, zda vystoupáte po schodišti do podkroví, nebo budete pokračovat volně navazující halou do společenské části rodinného domu.

Kuchyňský kout s přímým denním osvětlením je vybaven linkou v rustikálním stylu z IKEA, která je pro tento dům typově ideální.Po pravé straně se posuvnými dveřmi vstupuje do jídelny, která tvoří střed centrálního obytného prostoru. Na ni navazuje zprava kuchyňský kout s kuchyňskou linkou uspořádanou do L.

Pod schodištěm komora

Zleva k jídelně přiléhá obývací pokoj, do něhož je možné vstoupit dveřmi přímo z haly. Francouzským oknem je jídelna propojena s venkovní terasou. V přízemí se nachází ještě pracovna a zmiňovaná koupelna s technickou místností. Prostor pod schodištěm je využit jako komora.

Točité schodiště stoupá do podkroví, v němž se nachází rodičovská ložnice, dětské pokoje, rodinná koupelna vybavená vanou i sprchovým koutem a samostatné WC.

Po úpravě původního projektu obývací část volně navazuje na jídelnu a kuchyňský kout.Nad obytným podkrovím je pod střechou vytvořen ještě praktický úložný prostor.

Co ukázala praxe

Pečlivá příprava před samotnou výstavbou zajistila majitelům bydlení k plné spokojenosti. Na otázku, zda by snad přece jen něco dnes udělali jinak, odpovídají shodně, že by položili podlahové vytápění nejen pod dlažbu v kuchyni a jídelně, ale i pod plovoucí podlahu v obývacím pokoji.

Předpoklad, že dlažba je chladnější materiál než laminátová podlaha, a tudíž potřebuje temperovat, byl sice správný, ale topení pod dlažbou vlastnosti obou podlah obrátilo a přechod z vytápěné na nevytápěnou podlahu není nejpříjemnější. Podlahové vytápění by ocenili i v koupelnách. Také by v horní koupelně dali přednost menšímu oknu, aby mohli lépe využít její prostorovou dispozici.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt