Prvotním cílem majitelů střídmého zděného domu v satelitní čtvrti na východ od Prahy nebyla snaha vybudovat elegantní minimalistickou architekturu, ale úsporné bydlení s potenciálem dalšího růstu.

Lesknoucí se vertikála nerezového komína, procházející středem obývacího prostoru, se stala dominantou obytné části přízemí.Mladá dvojice oslovila architekty z ateliéru Vyšehrad s přáním charakteristickým pro většinu párů vstupujících do společného života: přáli si jednoduchý, účelný a pohodlný dům, jehož cena nepřekročí finanční limit 3,5 milionu Kč. „Po rozboru stavebního programu a požadavků klientů bylo zřejmé, že se do finančního limitu není možné vejít," vysvětluje architekt Jiří Smolík. „Bylo by nefér nechat je v přesvědčení, že dům mají šanci za uvedené peníze postavit a pracovat na návrhu a na projektu. S klientem je třeba tuto záležitost na začátku zcela vyjasnit, jen tak můžeme předejít problémům při realizaci."

Rostoucí dům

Pohled jihovýchodní, 2. etapa výstavbyArchitekti zkusili navrhnout dům jako „rostoucí", první etapou výstavby řešit aktuální potřeby mladé dvojice, ve druhé etapě pak dům rozšířit a doplnit o plnohodnotné zázemí pro čtyřčlennou rodinu. „Na počátku jsme vytvořili různé varianty. Klienti se rozhodli pro jedno z řešení, dům ve formě černého hranolu s plochou střechou, který se ve druhé etapě rozroste západním směrem v protáhlý kvádr."

Vjezd na pozemek, vstup do zádveří zděného domu a místnosti zázemí jsou umístěny podél severní hranice pozemku, obytné místnosti mají okna na východ a do jižní části zahrady, kde zůstává volné pole pro rekreaci. Úsporný koncept je založen na kompaktním tvaru a minimalistické dispozici, v níž každé činnosti přísluší jen nezbytně nutná plocha (odvozená od základních ergonomických poznatků).

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Ústřední krbové těleso

Na západní straně stojí kryté garážové stání s konstrukcí z ocelových profilů a dřevěných hranolů.Za malým zádveřím následuje vstup do společného obytného prostoru, uspořádaného do tvaru L. Ústřední krbové těleso jej člení na část východní - směrem na východ je orientována kuchyň a sezení - a část západní, která prochází přes dvě podlaží. Vedle krbu je umístěn jídelní stůl pro šest osob, prostorem volně probíhá otevřené jednoramenné schodiště na galerii v patře.

Vysoký strop opticky zvětšuje celou místnost, dodává interiéru na vzdušnosti a propojuje otevřené přízemí s ložnicí v patře. Atmosféru zpříjemňuje také rozptýlené světlo spadající shora bodovými kruhovými světlíky osazenými ve střeše. Na západní stěnu architekt na přání klientů navrhl knihovnu na míru, vysokou přes dvě podlaží. „bude třeba ji řešit atypicky, s posuvným žebříkem, který umožní přístup do vrchní části. Ale to je ještě hudba budoucnosti," říká Jiří Smolík. Vedle zděného domu stojí samostatné kryté parkovací stání, které později splyne s domem a promění se v integrovanou garáž.

Druhá fáze růstu domu

Také v koupelnách se uplatnila šedo-bílá barevná kombinace.Ve druhé etapě zůstane stávající část stavebně i funkčně zachována beze změn. Přízemí se rozšíří o nové zádveří, šatnu a garáž, v patře na stávající galerii naváže malá hala s vestavěnými skříněmi, dva dětské pokoje a koupelna s WC, vznikne tedy standardní obytná jednotka pro čtyřčlennou rodinu. Základ půdorysu tvoří čtvercový modul o rozměrech 1,20 x 1,20 m, který vychází z šířky cembonitových desek použitých na obklad fasády. Propojením s přístavbou se původní hranol plynule přemění v protáhlý kvádr s půdorysnými rozměry 15,6 x 7,2 m.

„Minimalistická architektura byla inspirována požadovanou úsporností. Pravidelný deskový obklad fasád, kdy je deska občas zaměněna za okenní nebo dveřní otvor, čisté geometrické těleso bez detailů, to je reakce na stanovený finanční limit i na přebujelou zástavbu v bezprostředním okolí," komentuje architekt Smolík.

text: Jitka Pálková, foto: Jiří Ernest