Dynamická budova, která se odráží od zeleného trávníku bělostnou čistotou, působí na pohled poněkud sofistikovaně. Tvar připomínající krystalickou strukturu ušlechtilých minerálů ale vychází z jasné vnitřní logiky.

Dynamická budova, která se odráží od zeleného trávníku bělostnou čistotou, působí na pohled poněkud sofistikovaně.Parcela v klidné vilové čtvrti menšího moravského města nabízela „věnem" dnes již vzácné hodnoty: v bezprostřední blízkosti se nachází jak centrum města, tak krásná příroda. Aby majitelé tyto výhody maximálně využili, přikoupili ještě sousední pozemek a získali tak další bonus navíc - hezký výhled na lesnaté údolí, nad nímž na horizontu bdí rozeklaná silueta zříceniny středověkého hradu.

K realizaci svého záměru, zcela moderního pohodlného dvougeneračního bydlení, si vybrali ateliér Aleše Gadliny, jehož některé realizace znali. „Již první návrh, který jsem vypracoval, se líbil," říká architekt, „původní parcela pro něj ale byla malá, mohl se realizovat a zhodnotit až na větší ploše. S klienty se mi velmi dobře spolupracovalo, na projektu se od počátku podíleli a měli jasnou představu o tom, co chtějí, takže nedocházelo k obvyklým „komunikačním" chybám."

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dům, který se otáčí za sluncem

Vznik moderní architektury umožnil, kromě nadhledu majitelů, i místní stavební úřad, který nestanovil ani požadavek na sedlovou střechu, ani jiné striktní regulační podmínky.

Dispoziční řešení zděného domu bylo přeurčeno přáním rodiny vybudovat dvě samostatné obytné jednotky, pro rodiče (v přízemí) a pro dva dospělé syny (v patře). Soukromí obou generací se protíná a zároveň odděluje ve společném zádveří. Půdorys se vyvinul transformací základního tvaru L. Obytné místnosti jsou orientovány do vnitřního rohu, obráceného na slunnou stranu a do přírody, zatímco po vnějším obvodě, směrem do ulice a k sousednímu domu, se nacházejí místnosti zázemí a garáž.

Dojem velké vzdušnosti a otevřenosti

Koupelna rodičů barevně konvenuje s interiérem společné obytné části.Vnitřní uspořádání zděného domu také odráží polohu ve svahu, společná obytná část má podlahu položenu o 1 m níže než vstup a garáž, aby mohla plynule prolnout do zahrady, na terasu v úrovni jižní části pozemku. V obývacím pokoji tak vznikl prostor s výškou stropu 3,60 m, který vytvořil dojem velké vzdušnosti a otevřenosti.

Za dynamickou kompozicí hmot zděného domu se neskrývá nespoutaná tvůrčí invence, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale naopak racionální úvaha o úsporách energie. „Klienti si přáli co nejvíce využít pasivní účinky slunečních paprsků. Proto došlo ke zkosení proskleného jižního nároží a pootočení středního půdorysného traktu tak, že dělicí stěna mezi obytnou částí a garáží vede v diagonálním směru," vysvětluje Aleš Gadlina. Proti přehřívání je prostor chráněn přesahující střechou a terasou ve druhém podlaží. Na přání majitelů bylo z projektu odstraněno venkovní ocelové schodiště, které mělo vést z této terasy přímo do zahrady. Zdálo se jim nadbytečné.

Přírodní ladění, kvalitní materiály a teplé barvy

Pokoje synů se odlišují od rodičů kontrastními barvami, patro má méně nákladnou podlahu z průmyslové mozaiky.„Respektoval  jsem stavebníky, kteří budou dům užívat. Užitná funkce by měla být u rodinného domu na prvním místě, pohoda bydlení je před architekturou," říká autor návrhu. Vzhledem k tomu, že firma Gadline domy zároveň navrhuje i staví a má bohaté praktické zkušenosti, byl stavební projekt zpracován podrobně až do detailů a realizace stavby proběhla bez problémů. Zde se jasně vyplatila zásada „Dvakrát měř, jednou řež".

Majitelka zděného domu působí v oboru, a proto si sama navrhla zařízení interiéru. Dává přednost přírodnímu ladění, kvalitním materiálům a teplým tlumeným barvám. Převažuje přírodní dřevo, kámen, nerez ocel. Druhé podlaží, které obývají synové, je barevně kontrastnější.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk