Při výběru nového bydlení byl základním požadavkem majitelů ze severní Moravy pohodlný dům s minimální spotřebou energie, který by každému členu rodiny poskytoval možnost věnovat se svým koníčkům. Prostě kvalitní rodinné bydlení.

Červené lakované MDF desky kontrastují s šedými plochami – barevnost interiéru je určitou analogií na exteriér domu.Na počátku byly ve hře i typové domy, ukázalo se však, že konkrétním požadavkům rodiny žádný z těchto projektů nevyhovuje. „Oslovili jsme proto několik architektů a nechali si připravit nabídku projektu," říká majitel domu a dodává, „důležité pro nás bylo, aby navrhovali moderní architekturu a měli zkušenosti s pasivními domy." Nakonec se rozhodli pro návrh Ing. arch. Michaela Kocycha.

„Stavba je tvořena základním geometrickým tělesem - patrovou hmotou tvaru kvádru, která je zastřešena plochou střechou. Ke kvádru přiléhá jednopodlažní část, rozšiřující dispozici přízemí. Energeticky nenáročné zóny se nacházejí vně základního tělesa. Tento objekt byl záměrně navržen jednoduše, a tudíž úsporně a účelně, snahou bylo, aby navrhovaná stavba zapadla do bezprostředního okolí stávající zástavby - současné i minulé, a vytvářela tak prostředí důvěrně známé," vysvětluje architekt Kocycha.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Většina prosklených ploch směřuje k jihu

Energeticky úsporný dům s kombinovanou konstrukcí se nachází na rovinatém pozemku a je podle požadavků majitelů situován tak, aby většina prosklených ploch a obytných místností směřovala k jihu a mohla tedy využívat slunečního záření k vytápění objektu. „Tento konkrétní pozemek jsme si vybrali proto, že je zde nádherný výhled na Lysou horu a vůbec celé panorama Beskyd až po Javorový," vysvětluje majitel. „Další hlavní důvod byl ten, že se pozemek nachází na periferii Frýdku--Místku s dobrou dostupností do Ostravy."

Většinu podlahové plochy v domě pokrývá dřevěná průmyslová mozaika.Dřevostavba byla navržena metodou trojřadého systému „two by four" v kombinaci s masivními akumulačními zdmi. Tento koncept minimalizoval tepelné mosty a zajistil také tepelnou stabilitu domu, dřevěná konstrukce současně vymezila dostatečný 400 mm široký prostor pro uložení tepelné izolace na bázi minerální vlny. O plošné ztužení stěn se na interiérové straně postaraly dřevoštěpkové desky OSB, které zároveň s přetmelenými a přelepenými spoji plní funkci parotěsné vrstvy.

Pasivní dům pro aktivní rodinu

Vnitřní obklady tvoří sádrokartonové desky, z vnější strany je energeticky úsporný dům obložen zavěšeným fasádním obkladem systému Cetris Finish v kombinaci s modřínovým dřevem, kladeným ve svislém směru, a titanzinkem. Mezi nosnou konstrukcí stěny a obkladem je ponechána vzduchová mezera. Obálka domu je realizována jako difuzně otevřená.

Bezbariérový přístup do energeticky úsporného domu vede ze severní strany v jedné úrovni s příjezdovou komunikací. V přímé návaznosti na vstup je prakticky řešeno také zastřešené parkovací stání pro dva osobní automobily. Úvodní místností objektu je hala s odkládacím prostorem pro svršky a boty.

Přímý vstup na zastřešenou terasu s posezením

Severní průčelí je v souladu se zásadami nízkoenergetického stavění kompaktní a téměř bez oken.„Uprostřed domu se nachází technická místnost, která je jediná zděná," říká majitel. „Důvodem je akumulace tepla při oslunění a minimalizace tepelných ztrát, protože je zde umístěn integrovaný zásobník tepla. Dům nemá klasické vytápění, je vybaven řízeným větráním s rekuperací od firmy Atrea. Do zásobníku dodávají energii solární panely, teplovodní krb nebo elektrické topné vložky. Vzduch se nasává do vzduchotechnické jednotky přes zemní kolektor."

Obývací pokoj, který tvoří jádro přízemí, je propojen s kuchyní a jídelnou, z tohoto prostoru také vede přímý vstup na zastřešenou terasu s venkovním posezením, které dále pokračuje k bazénu. Kromě zázemí je v přízemí i pokoj pro hosty. V návaznosti na zastřešené stání se nachází dílna pána domu, prádelna, sušárna, místnost pro bazénovou chemii a je zde i ubikace zvířat, neboť paní domu je velkou milovnicí psů.

Minimalistické vybavení interiéru

Patro zaujímají ložnice s příslušenstvím. V souladu s celkově úsporným konceptem zvolili majitelé i minimalistické vybavení interiéru, to znamená téměř bez nábytku, veškerý úložný prostor tvoří vestavné skříně.

„Technologii ‚two by four' pokládáme za optimální," říká majitel energeticky úsporného domu. „Subdodavatelé byli ale problematičtí. Úroveň našich stavebních a odborných firem je opravdu hodně daleko za očekáváním, bez mé denní účasti na stavbě by to asi nešlo. Pokud se týká vlastního projektu, tak bychom příště asi realizovali jímání dešťové vody, které v projektu původně bylo, ale později jsme od něj odstoupili, a pak zpětné získávání tepla z odpadních vod, třeba tepelným čerpadlem," vysvětluje majitel.

Pohodlné, zdravé a energeticky málo náročné

Velkoformátový keramický obklad v koupelně má příjemné teplé vyznění.Spotřeba teplé vody pro koupání je podstatně vyšší než spotřeba teplé vody pro vytápění. "Dům má pět kolektorů a v létě jsme nepotřebovali zapnout ohřev TUV na déle než 4 hodiny. Teď, když není sluníčko, ohříváme TUV elektřinou. Uvažujeme o tom, že dům doplníme o fotovoltatické články a budeme si vyrábět elektřinu sami. Bydlení hodnotíme jako pohodlné, zdravé a energeticky velmi málo náročné, je naší investicí do důchodu," shrnuje majitel domu s kombinovanou konstrukcí.

"S touto téměř pasivní dřevostavbou rodinného domu jsem osobně velice spokojen. Troufám si říct, že jde o dosud nejzdařilejší realizaci našeho ateliéru," raduje se autor projektu Michael Kocych. "Investor byl otevřený, přístupný našim návrhům, důsledně byly dodržovány postupy pro stavbu pasivního domu. Chtěl bych investory povzbudit a vyzvat k tomu, aby ke svým plánům neváhali použít tak ušlechtilého a ekologického materiálu, jako je dřevo," radí Kocych budoucím majitelům rodinných domů.

text: Dana D. Daňková, foto: Robert Žákovič