Z ulice nenápadný domek v tradičním stylu, typickém pro dnešní nové čtvrti, ze zahrady útulná oáza s atmosférou Středomoří. Navštivte s námi novostavbu na okraji moravského města.

Krb s litinovou vložkou je doplněn rozvody teplého vzduchu a má výrazný podíl na nízké spotřebě energie na vytápění.Čtyřčlenná rodina po letech soužití v bytě v činžovním domě zatoužila po větším komfortu a také po soukromí, a proto se rozhodli pro výstavbu rodinného domu. Před novou satelitní zástavbou dali přednost parcele na okraji starší čtvrti s již vyzrálým charakterem, vzrostlou zelení a dobrou dopravní dostupností. Do tohoto prostředí volili dům „klasického" stylu se sedlovou střechou. O vnitřním uspořádání měl majitel, který sám pracuje ve stavebnictví, z velké míry jasnou představu, do architektonické podoby ji převedl architekt Radko Pavlacký.

Zahrada s bazénem, skalkami a zídkami

Do domu se vstupuje přes malou předzahrádku přímo z ulice. „Plot by výrazně omezil využívání této části pozemku, na volné zpevněné ploše před garáží se dá snadno parkovat a otevřený přístup vytváří příjemnější dojem než uzavřená hradba," vysvětluje majitel zděného domu. „V klidné a málo frekventované ulici s kultivovanými sousedskými vztahy se dá žít bez oplocení." Směrem do zahrady se otevírá úplně jiný svět. Půdorys nepravidelného tvaru, odvozeného od písmene T, vytváří vnitřní atrium, které chrání krytou terasu a bazén před větrem a zvědavými sousedy. Tato soukromá zóna pokračuje propracovanou zahradou s bazénem, skalkami a kamennými zídkami, do níž se po celý den opírá slunce. Jedinečné prostředí, které si rodina sama vybudovala a kde tráví spoustu času, po celý rok září barvami a vytváří osobitý genius loci.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Velká komfortní koupelna

Vnitřní uspořádání domu vychází ze zásad účelnosti a jednoduchosti. Přízemí je určeno pro společné užívání a k bydlení rodičů. Směrem do ulice je orientována garáž, technické zázemí, vstupní zóna a ložnice rodičů, společná obytná část směřuje do zahrady. Z předsíně se vstupuje do prosklené kruhové jídelny, jakéhosi komunikačního jádra či kloubu, který propojuje kuchyňskou část se sezením.

Vnitřní roh stavby vyplňuje čtvrtkruhová zimní zahrada a kryté venkovní sezení s otevřeným krbem.Z jídelny se francouzským oknem vychází ven k bazénu, vede odtud také otevřené schodiště do podkroví, které užívají dva dospívající synové. Mají k dispozici velkou komfortní koupelnu a terasu s výhledem na bazén. Nejoblíbenější částí domu je krytá terasa, celou rodinu přitahuje přímý výhled na bazén a do zahrady.

Nejsou potřeba žádné opravy

Co se týče stavebního řešení, rodina vsadila na osvědčené přírodní materiály - zděnou technologii, keramické dlažby, dřevěná okna, dubové dveře atd. „Tyto materiály jsou nejen věčně moderní, ale také trvanlivé a snadno se udržují, a nám šlo z velké míry i o úsporný a pohodlný provoz domácnosti," vysvětluje majitel domu. Z těchto důvodů tu najdeme podlahové vytápění, krb s rozvodem teplého vzduchu do podkroví, klimatizaci, elektrické předokenní žaluzie. „Dům samozřejmě ve srovnání s bytem vyžaduje větší a pravidelnější péči, proto je výběr správného vybavení a materiálů zásadní. Odměnou je pak kvalitnější životní styl, o řád vyšší kultura bydlení." Stavba, kterou rodina svěřila firmě Valentík, trvala necelé dva roky a díky důkladné přípravě a pečlivému přístupu všech zúčastněných stran proběhla bez problémů. Důkazem dobře vykonaného díla je také to, že po čtyřech letech užívání nejsou potřeba žádné opravy.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt