V klidné ulici na okraji menšího středočeského města stojí dům, který se z okolní nové zástavby vymyká vyváženými proporcemi a příjemnou barevností. Svým klasickým, jednoduchým půvabem vzal za srdce většinu čtenářů, kteří jej v naší anketě zvolili Domem roku 2011.

Interiéru dominuje podlaha z dubové mozaiky, s níž materiálově i barevně koresponduje schodiště do podkroví.Typový rodinný dům Bonus Plus, který si z nabídky společnosti G Servis CZ vybrala mladá čtyřčlenná rodina, vychází vzhledově i proporčně z tradiční venkovské stavby. Inspirací však veškerá podobnost končí. Projekt pracuje s moderními materiály a prvky, dispoziční řešení zcela odpovídá nárokům na komfortní bydlení podle současných trendů.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Nechte to na odbornících

Koupelna v patře má podlahové vytápění kombinované s topným žebříkem. Zrcadla na zkoseném stropě mají na svědomí zajímavý zvětšující efekt.Manželé při výběru projektu nepreferovali žádné konstrukční řešení, prioritní pro ně byla orientace obývací části k jihu. Po poradách s odborníky si vybrali projekt typového rodinného domu Bonus Plus, který je oproti původnímu zrcadlově převrácený a lépe tak vyhovuje situaci na pozemku i orientaci ke světovým stranám.

Výstavbou pověřili, především na základě doporučení ze strany širší rodiny, stavební společnost Montis Plus, která patří k firmám proškoleným ve výstavbě systémem Porotherm v rámci programu Porotherm dům Wienerberger. Šlo o kompletní výstavbu na klíč, pouze výplně otvorů si investoři zajistili sami. Do nového domova se rodina stěhovala po 11 měsících a po dvou letech užívání může říci, že je s výstavbou velmi spokojena.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Dvě zóny bydlení

Jednotvárnosti hmoty domu zabraňují dvě výškové úrovně střech, vyšší zastřešuje samotný dům, nižší přiléhající garáž. Právě toto řešení dvou sousedících staveb různých objemů a výšek na první pohled evokuje tradiční vesnické stavení. Dovnitř se vstupuje hlavním vchodem nebo přes sousedící garáž. Ze zádveří lze vejít přímo do obývací části s jídelním koutem. Volný průchod do samostatné kuchyně zajišťuje stálý kontakt mezi místnostmi.

Vyhlášení ankety Dům roku

Těleso schodiště vymezuje v obývací části odpočinkový kout s televizí. Atraktivním prvkem je krb vyrobený na zakázku, dokončený cementovou stěrkou v šedém odstínu, který majitelé celoročně využívají a těší se z pohledu na proměnlivou hru ohně. O propojení s okolní přírodou se starají velká francouzská okna. V přízemí je dále umístěna ještě menší koupelna a technická místnost průchozí do garáže.

Podkroví prosvětluje řada střešních oken Velux. Jejich pravidelné rozmístění dává velké střešní ploše členitost a rytmus.Podkroví slouží jako soukromá zóna s ložnicí rodičů, na niž navazuje šatna, s dětskými pokoji a velkou rodinnou koupelnou, která je rozšířena o prostor původně projektované sousedící komory.

Prostor patří dětem

Majitelé neotřele zhodnotili volné prostory v domě, v obou případech jej vyžívají děti. Hluché místo pod schodištěm neslouží jako obvyklé skladiště, ale za posuvnými skleněnými dveřmi se nachází hrací koutek mladšího syna - má tak všechny oblíbené hračky stále po ruce a zároveň lze udržet pořádek ve společné obývací části domu. Volný prostor nad garáží našel své uplatnění jako ložnice staršího syna, navazující na dětský pokoj v podkroví, který je nyní vyhrazen k denním činnostem. Podlaha ložnice je o stupínek níž, nižší je i její strop, což přispívá k větší intimitě.

Slovo majitelů

S bydlením v tomto domě jsme velice spokojeni, stále ho dovybavujeme, dovolují nám to nízké náklady na bydlení. Výsledek vaší čtenářské ankety nás velice překvapil. Stále si myslíme, že náš dům je jednoduchý, nenápadný, ale sympatický, na titul Dům roku jsme ambice opravdu neměli. Děkujeme čtenářům za přízeň.

Denní praxe napoví

Na otázku, zda by přece jen něco dnes neudělali jinak,  majitelé hledají docela dlouho odpověď. Provoz domácnosti odhalil jen několik drobných nedostatků, například vysoko posazené okno v kuchyni nevyhovuje paní domu vzhledem k její menší postavě. Dále by majitelé uvítali větší technickou místnost a garáž, nicméně je známo, že úložných prostor není nikdy dost, bez ohledu na jejich rozměry. Nicméně s obytnými dispozicemi, materiály a odvedenou prací stavebních firem jsou naprosto spokojeni.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt