Dostatek prostoru, příjemné a bezpečné prostředí, bezproblémová výstavba a přijatelná cena. Všechny položky tohoto seznamu postupně splnil dům, realizovaný v rámci Programu výstavby Rodinných domů porotherm dům Wienerberger.

Dům ve tvaru L je členěn střešními prvky, velkými prosklenými plochami a obklady. Jednolitost fasády narušuje dřevěné obložení zvýrazňující vstupní část i další předsazené části stavby, například kuchyňské okno.O svých názorech a přáních mluvili majitelé zděného domu s architekty už od samého začátku. Díky tomu se podařilo dům skutečně „ušít na míru" jak dispozičně, tak použitými materiály. Stavba i právě se rodící zahrada naplňují jejich představu o atmosféře slunného jihu. O zrea­lizování tohoto snu o bydlení se zasloužil Ing. akad. arch. Petr Foglar. Podle jeho návrhu zděný dům postavila mělnická Stavební firma Petra Neumanna, smluvní dodavatel kompletního cihlového systému POROTHERM, který byl na stavbu použit.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Jídelna. Interiéru domu vládnou elegantní přírodní materiály. Lícové cihly se výborně doplňují s masivním dřevěným nábytkem vyrobeným na zakázku a židlemi potaženými kůží.Výstavba domu trvala osm měsíců

„Tento výběr považujeme za opravdovou trefu do černého, protože výstavba probíhala bez sebemenších zádrhelů. Po čtrnácti dnech jsme odvolali vlastní stavební dozor, který naopak práci brzdil, a vše jsme nechali ve spolehlivých rukách stavbyvedoucího. Samotná výstavba trvala osm měsíců a teprve po jejím převzetí, při zařizování interiéru, jsme zakusili, co je to problém s dodávkami," svěřili nám své zkušenosti majitelé domu.

Patrový zděný dům je členěn do dvou základních zón, společenské a soukromé. Rodinné dění je soustředěno do centrální obytné části v přízemí, ložnice rodičů a pokoje dětí si našly místo v podkroví. V plánu je ještě zimní zahrada, zahradní domek a garážové stání. „Nahradí původně plánovanou garáž, která by byla na úkor obytného prostoru," vysvětluje majitel domu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Společenská zóna je členěna tradičně na tři části – obývací, oddělenou od rušnějších provozních částí cihlovým sloupem a sníženou úrovní podlahy, a jídelnu s navazujícím kuchyňským koutem.Do interiéru si manželé vybrali materiály a barvy, které spolu s co největším propojením obytného prostoru se zahradou evokují pocit, že se stačí jen trochu zaposlouchat a znedaleka se bude ozývat šum moře. V dokončovací fázi se nachází zahrada a na výstavbu čeká zimní zahrada, která ještě rozšíří společenskou část domu.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt