Nová čtvrť na okraji malého města v Posázaví, v oblíbené rekreační oblasti kousek od Prahy, nabízí svým obyvatelům krásné prostředí s romantickou atmosférou. Novostavba využívající nejmodernější stavební technologie má ale daleko do honosnosti prvorepublikových vil či zdobnosti podnikatelského baroka.

Jižní průčelí. Ložnicové podlaží je odlišeno horizontálním obložením z finské borovice. Na francouzské dveře z obývacího pokoje navazuje zpevněná plocha.Majitel se sám dlouhá léta zabývá výstavbou nízkoenergetických rodinných domů, a protože pověstná role „kovářovy kobyly" mu rozhodně není vlastní, rozhodl se vybudovat moderní komfortní bydlení i pro vlastní rodinu. „Postavil jsem desítky členitých domů se sedlovými střechami, než se mi zalíbil jednoduchý styl a funkcionalismus," svěřil se nám se změnou vkusu.

„Kromě moderního designu mě také začaly zajímat moderní technologie zaměřené na úspory energie. Mám zkušenosti s výstavbou nízkoenergetických domů a rozhodl jsem se posunout laťku ještě dál, k výstavbě v pasivním standardu," vypráví majitel zděného domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Úspornost - alfa a omega architektury

Tvar i dispozice vycházejí ze zásad pasivní výstavby. V obdélníkovém půdoryse, jehož podélná osa směřuje od východu k západu, zaujímají obytné prostory jižní část, zatímco k severní fasádě přiléhají energeticky méně náročné obslužné prostory a zázemí (vstup, šatna, technická místnost, schodiště, koupelny a WC). V přízemí tvoří jižní polovinu domu společná obytná část, vedle sebe jsou tu v jedné linii přehledně uspořádány kuchyně, jídelna a sezení, v patře na jižní stranu směřují ložnice.

Vzhledem k menší půdorysné ploše zbývá v patře místo na velkou slunnou rohovou střešní terasu, na které je střešní zahrada s výhledem na řeku. O tom, že tu majitelé chtějí zapustit kořeny natrvalo, svědčí i místo na výtah vedle schodiště (takováto předvídavá rezerva „na stará kolena" se v nových domech objevuje jen málokdy).

Západní stranu prosvětluje řada francouzských oken

Z ložnice v patře vedou dvoje francouzské dveře na terasu.Pasivní koncept se projevuje i ve vnějším vzhledu zděného domu, v pevně sevřeném kompaktním tvaru s plochou střechou a velmi promyšleném rozvrhu prosklených ploch. Zatímco na chladné severní fasádě se s nimi výrazně šetřilo, jižní a západní stranu prosvětluje řada francouzských oken. Jejich velikosti a umístění nejsou dílem náhody či otázkou výtvarné kompozice, poměr zděných a prosklených ploch projektant přesně vyvážil tak, aby interiéru nechybělo světlo, v zimě nedocházelo ke zbytečným tepelným ztrátám a v létě k přílišnému přehřívání obytných místností. Tomu zabraňují i venkovními hliníkovými lamelami.

Systém betonového stěnového skeletu

Pasivní domy se u nás v naprosté většině případů realizují jako dřevostavby nebo zděné stavby. Jedna z podmínek pasivního domu je akumulace zdiva, proto byl zvolen systém betonového stěnového skeletu se ztraceným bedněním. „Betonová monolitická konstrukce udržuje v interiéru po celý rok stabilní teplotu," zdůvodňuje majitel své rozhodnutí. „Technické řešení včetně volby materiálů a provedení různých detailů jsme s projektanty ověřovali přesnými výpočty, vždy jsme pečlivě vážili mezi užitnou hodnotou a cenou," dodává majitel.

Obvodové stěny a podlahy jsou izolovány 40 cm silnou vrstvou polystyrenu. Aby byly zajištěny parametry pasivního domu, zejména vzduchotěsnost obvodového pláště, bylo třeba pečlivě promyslet řešení tepelných mostů, veškerých konstrukčních spojů, prostupů instalací a také upevnění u nás neobvykle silné tepelné izolace na fasádu. Předokenní žaluzie spočívají na atypické samonosné konstrukci kotvené do země, aby obvodový plášť nebyl ničím narušen.

Tepelné čerpadlo, instalované na zahradě

Nezbytnou součástí „výbavy" pasivního domu je teplovzdušné vytápění s rekuperací. Rozvod vzduchotechnického potrubí se ukrývá v podlaze ložnic, ve 400 mm vysoké izolační vrstvě, rekuperátor je umístěn v technické místnosti. Jako zdroj energie (na dohřívání, nebo v létě k chlazení) zděný dům využívá vzduchové tepelné čerpadlo, instalované na zahradě.

Jídelnu ozvláštňuje velká nika v kontrastně zbarvené stěně, zvýrazněná obrazem a dekoračními předměty. Ve stropě je vidět mřížka vzduchotechnického potrubí. Kruhový sloup v pozadí vlevo nahrazuje nosnou stěnu a uvolňuje obývací prostor.V obytných místnostech jsou připraveny rozvody pro elektrické přímotopy, protože plyn není v místě dostupný. Jejich instalaci majitelé zváží až po vyhodnocení průběhu několika topných sezon a teprve pak se rozhodnou pro optimální řešení.

"Po roce bydlení v pasivním domě mohu zatím konstatovat pouze pozitiva. Díky akumulaci pláště a stropu jsou teplotní výkyvy minimální jak v létě, tak v zimě. Rychle jsme si na komfort bydlení zvykli - čistý vzduch, stálá nastavená teplota a bezhlučnost uvnitř domu. Připravené zásuvky na případné osazení přímotopu v obývacím pokoji zatím nebyly potřeba a asi nikdy nebudou osazeny. Zatím nepoužíváme ani podlahové temperance v koupelnách a v chodbě u vchodu," prozrazuje majitel domu.

Požadavky na prostor a pocit příjemného bydlení

Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch pracuje naprosto bezchybně a vzhledem k jeho pořizovací ceně ho majitel doporučuje. "Při další výstavbě bych zvažoval stavbu obvodového pláště a příčky z vápenopískových tvárnic kalksandstein (menší pracnost při zachování všech nutných požadavků na nízkoenergetické a pasivní domy)," říká pán pasivního domu.

"Projekt nebyl úmyslně zcela absolutně podřízen kriteriím na pasivní dům, bral v úvahu i požadavky na prostor a pocit příjemného bydlení," svěřuje se závěrem majitel.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa