Z původně plánovaného přízemního bungalovu vznikla skvostná stavba. Kvalitní bydlení přesně odpovídající potřebám rodiny je výsledkem komplexní spolupráce majitelů s architektem od počátku až do konce výstavby, od základní studie až po nejmenší detaily zařízení interiéru.

Součástí návrhu interiéru bylo i osvětlení, promyšlená kombinace integrovaných stropních, nábytkových, nástěnných a solitérních svítidel.Původní zadání znělo na výstavbu moderního přízemního bungalovu s rovnou střechou o přibližné rozloze 150 m². Investoři měli jasnou představu o funkcích zděného domu, počtu pokojů a propojení bytového prostoru se zahradou. Protože předpokládali zdlouhavé jednání o výjimce z místních regulativ (s nejistým výsledkem), rozhodli se změnit původní požadavek rovné střechy na šikmou.

Originální spojení dvou hmot

Představy klientů pak ztvárnila ve hmotě architektka Šárka Daňková ve spolupráci s Ing. arch. Lubomírem Fialou a promítla je do konkrétních dispozic stavby. Spojením invence architektů s požadavky a charakterem stavebníků vzniklo výsledné řešení. Při tvůrčím procesu společně odmítli klasický dům se sedlovou střechou.

Nakonec zvítězilo originální spojení dvou hmot vůči sobě půdorysně i výškově posunutých. Nesetkávají se ve hřebeni, a tím mezi nimi vzniká výrazný střih a napětí. Jednotlivé hmoty jsou odlišeny dvojí barevností fasády, k níž antracitová střešní krytina Tegalit s titanzinkovou okapovou římsou vytváří příjemný dynamický kontrast.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Výsledná kvalita svědčí smysluplnosti

„Spolupráce s investory tohoto domu patří k těm, na které se nezapomíná. Takové zakázky jsou reprezentanty tzv. full servisu, kdy naše studio zajišťuje veškeré práce od úvodního průzkumu, přes studie, jednání na úřadech ve jménu klienta, získání stavebního povolení, autorský i technický dozor až po předání stavby k užívání. Tyto služby dnes požaduje kolem 80% klientů a výsledná kvalita svědčí o jejich smysluplnosti," prozrazuje autorka projektu Šárka Daňková.

Kuchyňská linka navržená na míru z MDF desek působí ve společné obytné části díky čistým hladkým tvarům a kombinaci šedé, bílé a antracitového odstínu decentně a nenápadně. Varné centrum je předsunuto volně do prostoru a odvětráno nerezovou ostrovní digestoří, obě pracovní plochy mají dostatek přímého denního světla. Stříbřité povrchy kuchyňských spotřebičů ladí s kovovými doplňky, které nalezneme ve všech prostorách interiéru.Do jednopodlažního zděného domu vstupujeme od severní hrany pozemku, zádveřím přicházíme do centrální haly. Odtud lze pokračovat do tří prostorů zasvěcených různým činnostem: „Půdorys domu je navržen ve tvaru L a vnitřně rozdělen do tří základních zón," vysvětluje architekt Lubomír Fiala.

Terasa s venkovním krbem

„V jižním křídle se nachází společenská a obytná část domu, jídelna s kuchyní, obývací pokoj a krytá terasa s krbem. Západní křídlo je vyhrazeno soukromé ložnicové části se zázemím. V severovýchodním rohu mezi oběma křídly domu je místěna komunikační a poloprivátní část, vstup, hala, WC se sprchou, pracovna a pokoj pro hosty," doplňuje Fiala.

Okna obytných místností směřují do zahrady a jsou orientována na jih a západ. Hlavní obytný prostor propojuje jídelnu s kuchyní ostrovního typu a s obývacím pokojem umístěným v zadní klidové části domu. Z jídelny a obývacího pokoje je přímý výstup na krytou terasu s venkovním krbem.

Krása umocněná funkčností

Výškové posunutí a přesahy střech dodávají stavbě zvláštní dynamiku. Podílí se na ní také kontrast červené a bílé omítky a šedého titanzinkového oplechování, povýšeného na zajímavý designový prvek.Interiér zachovává střídmou barevnost vnějšího kabátu stavby: neutrální světlé tóny pak doplňuje tmavohnědá podlahová krytina obytných místností a kontrastní sedací souprava či židle jídelního koutu v tmavé červené. „Krása bez funkce pro mě není architektura. Design do sebe musí pustit i funkci," komentuje vybrané vnitřní zařízení paní architektka. Zpracování interiérové studie, která jasně určila materiály i barevný vzhled každé z místností, trvalo přibližně 10 týdnů. Návrh interiéru dětského pokoje zatím nebyl realizován.

Nadstandardní audio-video systém

Předjímání budoucích požadavků na bydlení se odráží i v technické připravenosti stavby kdykoli bez potíží rozšířit elektronické vybavení domácnosti o nové přístroje. Ve stěnách je totiž zabudován nadstandardní audio-video systém, takže případné dodatečné stavební úpravy související s novou technikou nebudou v příštích patnácti letech s největší pravděpodobností potřeba. Celý zděný dům je vytápěn elektrickým kotlem s podlahovými rozvody v obytných prostorách a koupelnách. I zde se projevilo uvažování o možných změnách na trhu energií: dům totiž nabízí kompletní přípravu změny elektrického vytápění na plynové.

Investor má právo si vybrat

Vstupní halu dělí od obývacího pokoje transparentní stěna z matného skla.„Právě schopnost přemýšlet o stavbě a budoucím životě jejích obyvatel svědčí o vysoké profesionalitě společnosti AZ bydlení. Záruka kvalitního servisu opravdu stojí za to," říkají majitelé domu. „Rukopis AZ bydlení jsme si vybrali proto, že jsme si dovedli představit, že bychom v jejich interiérech bydleli. Velkým kladem této společnosti je, že dokáže požadovaný mobiliář sladit také s naturelem klienta a jeho peněženkou. Osobní přítomnost a rady architekta při výběru materiálů ve vzorkovnách nám pomohly orientovat se na trhu a přispěly ke správnému rozhodnutí," pochvalují si majitelé jednopodlažného domu.

Architektka k tomu dodává: „Investor musí mít pocit, že má vždy právo si vybrat. Považuji za velmi důležité soustředit v AZ bydlení kolegy, kteří mají stejný záměr. Takový přístup je tou nejlepší vizitkou."

text: Daniela Riegrová, foto: Jaroslav Hejzlar