Na počátku byl pozemek jako dlaň se vzrostlým ořešákem a s domečkem z vepřovicových cihel, nevhodným jak k bydlení, tak k rekonstrukci. Řešení bylo jediné - zbourat a na jeho místě postavit zbrusu nový. Na první pohled se zdálo, že na tak malý pozemek se pohodlný zděný dům spolu s ořešákem nemůže vejít. Ale podařilo se.

Jednoduché přímé schodiště se subtilním nerezovým zábradlím pomáhá vymezit prostor jídelny a obývacího pokoje.Pro majitelku nemovitosti, architektku Evu Rybníčkovou, to byla výzva. „Dříve tady blízko byla cihelna a lidé si z vyřazených cihel stavěli takovéto domečky," vzpomíná. „Nějakou dobu jsme v něm bydleli, bylo to romantické, ale jen na čas. Je to krásné místo, ale vzhledem k tomu, že pozemek má pouhých 320 m2, bylo nalezení optimálního řešení celkem oříšek. Navíc tu jsou ještě omezující podmínky - chtěli jsme zachovat ořešák, který vytváří genius loci celé zahrady, a protože jsme s manželem přírodě nakloněni, chtěli jsme na domě zelenou střechu."

Stavba je navržena úsporně a prakticky

Díky snaze zachovat vzrostlý a krásný strom a co nejvíce zelených ploch měli majitelé podporu odboru životního prostředí a získali od stavebního úřadu výjimky z předpisů o výstavbě. Mohli proto zděný dům postavit až na hraně pozemku a zůstalo zde místo i pro zahrádku o rozloze 150 m2. Samotná stavba je navržena úsporně a prakticky, s dostatečným prostorem pro bydlení i práci. „Chtěli jsme mít co největší kontakt se zahradou," vysvětluje Eva Rybníčková, „proto je přízemí celé otevřené, abychom mohli jít kdykoli ven."

Půdorys zděného energeticky úsporného domu má tvar písmene L a hlavní obytná část je otevřena směrem k lesu nad pozemkem. Architektka tak chtěla zachovat intimní odstup od silnice, která se v létě mění ve frekventovanou cyklistickou trasu. Dům je orientován na východ, jen terasa u obývacího pokoje je otočená k jihu, a vyžaduje proto zastínění.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Kompaktní a stylově čistý zděný dům

Hlavní obytný prostor není příliš velký, ale velkorysé prosklené plochy mu dodávají na vzdušnosti, přilehlá terasa opticky zvětšuje jeho rozlohu. „Pokud jde o dispozici, kromě výstupu ven a spojeného prostoru jsem chtěla také kuchyň, která je zdánlivě propojená s obývacím pokojem, ale lze ji i zcela uzavřít," pokračuje architektka. „Jsou tu proto dvoje posuvné dveře, takže je možné kuchyni zcela oddělit od jídelního koutu a obývacího pokoje. Úlohu dělicího prvku plní i bar, a protože jsme akvaristé, zabudovali jsme do něj pro oživení akvárium."

Mírný svah umožňuje členit zahradu do více úrovní s různými funkcem.Podél stěny obývacího pokoje vedou schody do horního podlaží. Dětský pokoj v patře je navržen tak, aby ho bylo možné v případě potřeby rozdělit na dva, vedle něj se nachází společná pracovna, malá komůrka s úložnými prostory a ložnice s terasou, nechybí ani zázemí. Zařízení ložnice navrhovala paní domu, protože nenašla na trhu výrobky, které by odpovídaly jejím představám a malým rozměrům ložnice.

Původně byla ve hře i dřevostavba

Protože půdorys zděného domu je velmi malý a podkroví je celé využito jako obytné, velkou pozornost věnovala architektka úložným prostorám. „Máme proto sklep, což není v dnešní době zcela běžné, ale podsklepení navýšilo cenu stavby jen asi o deset, maximálně patnáct procent. Oproti tomu úložné prostory tam získané mají hodnotu mnohem vyšší. Ne všechny věci, které právě nepotřebujeme, lze vyhodit. Navíc máme rádi dobré víno, takže tam máme také úložný prostor speciálně na víno..."

Konstrukční systém je tradiční zděný, i když původně byla ve hře i dřevostavba. Přízemí není zateplené, protože to podle výpočtů nebylo příliš přínosné, okna jsou však zasklena izolačními trojskly. Podkroví je vybudováno z tenké nosné cihelné konstrukce se zateplením 16 cm. „Zelená střecha je oseta směsí nazvanou Suchá stráňka, takže tam jsou bylinky, které během roku krásně kvetou, je to hodně barevné a hezké."

Nízkoenergetická stavba

Opěrná konstrukce pro popínavé rostliny slouží zároveň jako clona a zábradlí terasy.Dům je vybaven úsporným teplovzdušným vytápěním s rekuperací, které zároveň topí i větrá. Jeho výhoda mimo jiné spočívá i v tom, že není třeba v místnostech instalovat radiátory. Stavba je navržena jako nízkoenergetická s určitou rezervou, její skutečné parametry budou jasné až po skončení jednoročního měření. Počítaná celková spotřeba energie činí 9 kW, což je asi poloviční hodnota běžné spotřeby rodinného středně velkého domu.

"Práce na vlastním domě je svazující i osvobozující zároveň. Svazuje jednak dobrá (až příliš dobrá) znalost budoucích obyvatel a jednak tíha zodpovědnosti vůči tomu nejbližšímu člověku, osvobozuje fakt, že jsem vždycky nejlépe věděla, co si investorka skutečně myslí. Osobně prožité zkušenosti stavebníka jsou k nezaplacení. Spokojenost s výsledkem ověřeným každodenním používáním je každý den znovu a znovu hřejivá," teší autorku projektu architektku Rybníčkovou.

text: Dana D. Daňková, foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk