Zděný dům s příjemným „teplým kabátem" nabízí kromě promyšlené dispozice řadu zajímavých technických prvků, které převádějí originální design do služeb pohodlí.

Stání pro auto, přiléhající k ulici, je zastřešeno tabulemi drátoskla. Stříška má neobvyklý sklon směrem do středu. Na spřažené fošnové konstrukci jsou spojovací prvky (svorníky) záměrně přiznány jako výtvarný prvek.Městečku v malebném údolí Berounky již po desetiletí udává charakter noblesní čtvrť prvorepublikových vil a rytmus projíždějících vlaků, jehož ozvěna se zde šíří jako notoricky známá, ale nikoliv nepříjemná melodie. Právě tyto přednosti, spolu s dobrým zázemím veřejných služeb, vybudovanou infrastrukturou a dobrým dopravním spojením do hlavního města přivedly mladý pár na místo, které dosud znali ze společných výletů.

Vybrali si pozemek na náhorní rovině nad starší částí městečka, kde dynamickým tempem vyrůstá nová zástavba. Nedostatek vzrostlé zeleně zatím vyvažuje velká architektonická pestrost, domy tradičního rázu se sedlovými střechami tu v soutěži krásy soupeří s moderními stavbami kubických tvarů.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Toužili po komfortním zázemí

„Naše počáteční vize nebyly příliš konkrétní," vzpomíná paní zděného domu. „Představovali jsme si jednoduchý obdélníkový nepodsklepený dům bez garáže, zato jsme toužili po komfortním zázemí a sauně. Nabídka typových domů v moderním stylu v té době byla poměrně nevyhovující. Navštívili jsme jeden realizovaný typový projekt, ale výsledek přinesl zklamání, a tak naše cesta vedla do architektonické kanceláře Kamily Amblerové. Architektce jsme zadali požadavky na velikost a počet místností a nechali jí volný prostor."

Umístění a tvar domu do značné míry předurčily dva objektivní faktory: pozemek obdélníkového tvaru s přístupem z užší jižní strany a požadavek stavebního úřadu dodržet uliční čáru, tedy umístit stavbu blíže k jižní hranici. Tato situace nebyla pro majitele ideální, nutila je zastavět slunnější jižní část a ponechat volnou severní část, navíc zastiňovanou samotným domem.

V koupelně převzala funkci obkladu betonová stěrka. Dělicí stěna z matných skleněných tvárnic (mezi koupelnou, sprchou a šatnou) překvapuje majitele domu nečekanými světelnými efekty.Nakonec se ale podařilo najít rozumné řešení, štíhlá dlouhá stavba je umístěna u východní a jižní strany. Kromě severozápadní části parcely tak zůstal ještě dostatečně velký volný prostor v slunné jihozápadní části pozemku, přímo před hlavní obytnou částí domu.

Relaxační zóna s terasou

Podélná osa směřuje od severozápadu k jihovýchodu v souladu s orientací pozemku. Na jižní stranu směrem do ulice je situováno garážové stání a zázemí, obytné místnosti se obracejí prosklenou stěnou na západní stranu, kde je vytvořena malá relaxační zóna s terasou a zelenou plochou. Soukromí zabezpečuje zeleň vysázená na hranici se sousedy. Zadní, severní část zahrady nabízí další možnosti využití od okrasné zahrady až po venkovní bazén.

Dům zachovává dnes standardní dispoziční rozvrh - v přízemí společné obytné prostory, v patře ložnice. Bonus navíc představuje pochozí střecha s dřevěnou palubou, kde mladá dvojice tráví hodně času přes léto.

Prostor nad úrovní střech jim přináší jisté soukromí a daleké výhledy do okolní krajiny. Líbila by se jim tu například vířivka, v původním projektu se s ní ale nepočítalo a konstrukce střechy není přizpůsobena takovému zatížení.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Konstrukce a materiály

„Dům má podle našeho názoru symbolizovat trvanlivost a stabilitu, proto jsme se rozhodli pro klasickou zděnou stavbu a trvanlivé materiály," pokračují majitelé domu. „Hliníková okna, ocelové a železobetonové konstrukce, stěrkované povrchy a dubové podlahy pro nás představují záruku dlouhé životnosti."

Z domu se dá přejít do auta suchou nohou. Konstrukce garážového přístřešku je přes ocelové pláty ukotvena do betonových základových patek.Na západní stranu architektka navrhla originální slunolamy a stříšky z ocelových profilů a drátoskla a posuvné venkovní žaluzie z pozinkovaných ocelových profilů a tahokovu, které poskytují dostatečnou ochranu proti přehřívání a nevyžadují žádnou údržbu. Majitelé domu už se těší, až se po ocelových lankách vyšplhá popínavá zeleň až do patra. Zjemní zatím téměř industriální charakter stavby a poskytne další příjemný stín.

A co dodat na závěr? „Dům nezařídíte za rok, interiér musí dozrát. Dáváme si na čas a pečlivě vybíráme nábytek i doplňky tak, aby byly v souladu s nadčasovým stylem jeho architektury," rozloučili se s námi majitelé nového domu.

Slovo majitelů

Co se nám líbí na našem domě

■ Otevřená dispozice. Díky ní dům působí vzdušně a prostorně, i když zastavěná plocha není nadměrná. Z kteréhokoliv místa spolu můžeme navzájem komunikovat, horní podlaží je propojeno s přízemím otevřeným schodištěm.
■ Členitý interiér se zajímavými průhledy. Jednotlivé prostory jsou odděleny, ale zároveň propojeny,
což dává architektuře další dimenzi.
■ Rafinovaná práce se světlem. Prosklené plochy, skleněné tvárnice a další nenápadné světelné efekty vytvářejí působivou atmosféru během dne i večer.
■ Zahrada až do domu. Dřevěná paluba, která tvoří terasu, je v jedné úrovni jak s trávníkem,
tak s podlahou v obývacím pokoji, takže jsme stále „jednou nohou v přírodě".
■ Sauna s výstupem do zahrady. Z odpočívárny můžeme francouzskými dveřmi vejít přímo na terasu.
■ Dřevěný obklad fasády. Původně nás překvapil. Dává domu příjemně teplý charakter a jak stárne, získává zajímavou patinu.
■ Originální ocelové prvky. Nepředstavují jen elegantní design na oko, jsou velmi praktické.
Posuvné venkovní žaluzie s ocelovým pletivem dobře chrání interiér před sluncem i případnými
pohledy zvědavých sousedů, ale umožňují výhled zevnitř do zahrady.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa a Andrea Lhotáková