Jednoduchý zděný dům na okraji menšího moravského města využívá osvědčené kvalitní materiály a architektonické prvky venkovské stavby a dává jim elegantní moderní formu.

Krásně upravenou zahradu oživují dvě jezírka, spojená potůčkem. Cestička k altánu proto vede přes malou dřevěnou lávku.Naši hostitelé původně bydleli ve starším domě v téže obci. „Když se děti osamostatnily, zdál se nám zbytečně velký a nechtěli jsme se pouštět do náročné rekonstrukce," vysvětluje nám paní domu. „Raději jsme se rozhodli začít nanovo a stavět na zelené louce, pozemek jsme našli přímo v místě." Nachází se ve východním svahu, je přístupný zespoda z východní strany. „Věděli jsme, že stavba ve svahu bude náročnější než na rovině, ale oslovila nás příjemná klidná poloha na konci obce," pokračuje paní domu.

Přáli si jednoduchý nadčasový styl a moderní dispozici s ústředním společným obytným prostorem a francouzskými okny do zahrady. Výslednou podobu domu ovlivnily místní regulační podmínky, které stanovily výšku stavby a sedlovou střechu. Projekt svěřili architektovi Tomáši Možnému.

Bydlení ve třech úrovních

Zděný dům je situován ve východní části parcely při přístupové komunikaci. Vnitřní prostorové členění se odvíjí od výškového rozdílu terénu, který činí více než 2,50 m. V přízemí, položeném v úrovni chodníku, se nachází dvojgaráž, šatna, technické zázemí a vstupní hala. Z ní vede otevřené jednoramenné schodiště do patra, přímo do hlavní obytné části, orientované na terasu a do zahrady na západní straně.

Do haly v přízemí vede otevřené schodiště. Boční zdi jsou opatřeny benátským štukem.Zatímco kuchyň má okno na východ, takže je možné sledovat, kdo přichází do domu, z jídelny a relaxační zóny se sezením se dá vyjít francouzskými okny na dlážděnou plochu s bazénem a pokračovat dále přes trávník, po cestičce mezi dvěma jezírky nahoru k altánu, který je položen v nejvyšší části pozemku a slouží jako venkovní, letní obývací prostor. „Výhled z obýváku „do kopce" poskytuje příjemné soukromí, místo sousedních domů vidíme vlastní zahradu," chválí si tento koncept naše hostitelka. A za bohatým živým plotem začíná příroda, nikoliv další zástavba.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Materiály a provedení tvoří kvalitu

Pohled ze západní strany. Dům má symetrickou kompozici. Přesahující střecha stíní francouzská okna. Půdní prostor prosvětluje prosklený štít.Z hlavní obytné části je přístupné i sociální zázemí a pracovna (obě místnosti mají příjemné ranní slunce) a také ložnice, orientovaná na západ. V půdním prostoru byly původně naplánovány další obytné místnosti včetně koupelny, majitelé ale stávající užitnou plochu považují za dostačující, a tak byla provedena pouze technická příprava a s podkrovím se počítá jako s rezervou do budoucna.

Co se týče konstrukčního řešení, manželé dali přednost tradičním kvalitním materiálům - cihelnému zdivu, dřevu atd. Proto zvolili také dřevěná okna, dřevěné vnitřní dveře a podlahy, keramické obklady a dlažby. Z interiéru, jehož zařizování se stalo pro naši hostitelku koníčkem, vyzařuje cit pro přírodní materiály a barvy, základ útulné atmosféry. Oproti původnímu projektu se majitelé z praktických důvodů rozhodli zrušit krb a dodnes jim nechybí.

„Záleželo nám na kvalitě provedení stavby, hledali jsme osvědčenou firmu. Velmi oceňujeme, že majitel firmy pan Valentík pravidelně osobně dohlížel na průběh prací a poskytoval nám cenné praktické rady o materiálech a technologiích. Možná právě důsledná kontrola přispěla k tomu, že se ani po pěti letech užívání neobjevily žádné závady a s bydlením jsme maximálně spokojeni," vzkazují obyvatelé domu všem, kteří stavbu teprve plánují.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt