Vila se svým vzhledem hlásí k odkazu funkcionalismu, ale použitými technologiemi dává na srozuměnou, že je moderní stavbou z tohoto století. Největší překvapení se však ukrývá pod omítkou.

Funkcionalistickému výrazu domu napomáhá i kontrast šedé a bílé omítky a také hladká severní fasáda s malými horizontálními okny (jejich hlavním důvodem je však minimalizace ztrát energie). Vodorovné pruhy v omítce opticky snižují stavbu.V projektu spojil architekt Pavel Šmelhaus moderní technologie s prověřenými, účelnými tvary. Vznikla elegantní rodinná vila s vysokým komfortem bydlení, řazená do kategorie nízkoenergetických staveb.

Dřevostavbu vymezují vertikální a horizontální roviny

Přestože dřevostavbu vymezují vertikální a horizontální roviny, o jejím možném zasazení do rovinaté krajiny majitelé ani na chvíli nezauvažovali. Nejenže by se v takovém prostoru ztrácela, ale bez sousedství hor nebo alespoň kopců si svůj život neumí představit. Nakonec našli takové místo, které splňovalo jak tyto požadavky, tak praktickou stránku bydlení s ohledem na dojíždění do zaměstnání v hlavním městě.

Když se ohlédneme zpátky na funkcionalistické vily z počátku dvacátého století, nebude na první pohled mezi nimi a tou současnou zásadní rozdíl, ten tkví ve výběru stavebních materiálů a technologií. Zatímco funkcionalismus sázel na beton, současná vila je zkonstruována z prefabrikovaných dřevěných panelů. Iluzi masivní hmoty vytváří fasáda dokončená štukovou omítkou a přesahy rovné střechy. Zároveň se právě omítka, která vilu oblékla do elegantní kombinace bílé a šedé, postarala o narušení možné jednotvárnosti či přílišné monolitičnosti stavby.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Energeticky úsporné teplovzdušné vytápění

V koupelnách vynikne elegantní sanitární keramika (Laufen) a promyšlená práce s obkladem. Výrazný obdélníkový formát prostor opticky zvyšuje (při kladení na výšku), případně rozšiřuje (horizontální orientace).Díky konstrukčnímu systému s vysokým stupněm izolace obvodových stěn i střechy, s nízkými součiniteli prostupu tepla a s energeticky úsporným teplovzdušným vytápěním s rekuperací se výrazně snížily náklady na spotřebu energie a naopak zvýšil uživatelský komfort.

Kultivovanost řešení dřevostavby spočívá v její jednoduchosti. Tvarově ji vymezují tři hranoly různých velikostí, proskládané do jednoho celku. První, nejmenší, ukrývá garáž, na něj navazuje největší s centrálním obytným prostorem a na něm je „posazen" o něco menší třetí, který tvoří patro se soukromou zónou.

Schodiště situované ke středové části domu

Do nízkoenergetického domu se vchází přes praktické zádveří, které zabraňuje roznášení nečistot do obytného prostoru a snižuje tepelné ztráty vznikající při otevírání vstupních dveří. "Stěhovali jsme se v loňském roce a dosud se žádné problémy neobjevily. Vzhledem k této krátké době zatím nemáme prověřenou spotřebu energie, kterou si vyžádají například tuhé zimy. Zbývá snad jen malé postesknutí nad stavbou vyrůstající před naším pozemkem, která nám zakryla výhled do údolí," vysvětlují majitelé.

K obytnému přízemí stoupá ještě několik schodů, které končí před prvními interiérovými dveřmi. Za nimi se rozprostírá dlouhá hala, z níž jsou přístupné všechny místnosti v přízemí. Do patra vede schodiště, situované ke středové části domu. Téměř celou protilehlou stěnu tvoří praktický úložný prostor, ukrytý za posuvnými dveřmi.

Hostinský pokoj se samostatným sociálním zázemím

Schodišťové zábradlí ze subtilních dřevěných a ocelových profilů ctí princip volnosti a vzdušnosti, charakteristický pro celý interiér.Centrální obytný prostor dřevostavby spojuje tři zóny: obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout, v létě se rozšiřuje o další část, kterou je velká krytá terasa. V přízemí se dále nachází hostinský pokoj se samostatným sociálním zázemím, WC a technická místnost, ve které je umístěna rekuperační jednotka.

Soukromá zóna v patře je rozdělena na ložnici rodičů, dva dětské pokoje, velkou rodinnou koupelnu a komoru.

Dům byl vyprojektován v roce 2006, nízkoenergetická dřevostavba byla kompletně dokončena v roce 2007. Investoři si během výstavby sami vybírali materiály k povrchovým úpravám jako podlahy, obklady apod., o jejich pokládku se postarala stavební firma v rámci dodávky domu „na klíč".

text: Zuzana Ottová, foto: Lubomír Fuxa