Zděný dům, kterému dominují pravé úhly a elementární tvary, se otevírá výhledu do krajiny. Architekt i jeho majitelé jej předurčili k postupnému splývání s přírodou.

Část střechy nad prvním podlažím je využívána jako střešní terasa. Subtilní trubkové zábradlí a venkovní nerezový komín nenarušují ostře řezanou geometrickou kompozici.Manželé středního věku si pro nové bydlení vybrali pozemek ve svahu nad tratí, v malém městečku na Berounce kousek od Prahy, obdařený panoramatickým výhledem na zalesněný hřeben na protějším břehu řeky. Kosmopolitní místo, kde se střetávají vznešené vily z třicátých let minulého století s dravou moderní zástavbou, jako když elegantní staré šlechtičny dělaly „garde" svým nespoutaným vnučkám. Obec nabízí pohodlí městských služeb (je tu škola, obchod, dobré dopravní spojení s hlavním městem), rekreaci u řeky i klidné prostředí na dosah od lesa.

Otevřené schodiště dělí dům na dvě části

„Při návrhu se zúročila zkušenost klientů s moderní architekturou. Měli jasnou představu o tom, co přináší život v rodinném domě a jak sami chtějí bydlet," říká architekt Michal Froněk z ateliéru Olgoj Chorchoj.

Kompozice zděné stavby se přizpůsobuje poloze ve svahu se spodním přístupem, rozhodující roli sehrála orientace hlavního obytného prostoru směrem na jih, k výhledu na řeku. Vstupní podlaží je suterénní, kromě haly a dvojgaráže zahrnuje technické zázemí, domácí fitness a sklad sportovního náčiní. Z haly vede otevřené schodiště, jakási páteř zděného domu, která dělí objekt na dvě části o půl patra vůči sobě výškově posunuté. Zároveň opticky propojuje patro s přízemím, které je hlavním obytným podlažím.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dvoupodlažní blok s ložnicemi

Při pohledu z jižní strany vynikne kompoziční členění na otevřenou reprezentativní společnou obytnou část s výstupem na zahradu a kompaktní dvoupodlažní blok s ložnicemi. Celá hmota tak graduje a kopíruje svažitost terénu. „Velká prosklená plocha přes celou jižní stěnu obývacího pokoje funguje jako obrazovka, do níž jsme zarámovali siluetu protilehlého kopce," vysvětluje architekt.  Otevřenému vzdušnému charakteru této části domu napomáhá zvýšená výška stropu 3,50 m.

Díky ustupujícímu soklu, který má světlejší omítku než obytná část, je jasně vidět výškové posunutí společného obytného podlaží a ložnicové části.Ložnice rodičů se nacházejí v přízemí, dospělé děti bydlí v patře, užívají samostatné zázemí a terasu na střeše obývacího pokoje. Dům může sloužit i jako dvougenerační. Dispoziční uspořádání se vyznačuje účelným využitím zastavěné plochy a pečlivě vyvažuje velikost obytných místností, zázemí a komunikací.

Úsporný i luxusní

Za úsporným vnějším výrazem se ukrývá propracovaný interiér s důrazem na výběr kvalitních materiálů a moderního vybavení. Podlahy z masivního dřeva, betonové povrchové stěrky, hliníková okna, na míru vyrobené dveře o výšce 2,20 m a další prvky povyšují bydlení do kategorie vyššího standardu. Architekti navrhli také komfortní kuchyňskou linku, která se rovněž vyznačuje čistě utilitárním stylem.

Za výraznou architektonickou chloubu autoři považují schodiště modelované z elementárních geometrických tvarů, jehož realizaci předcházely vizualizace i názorné papírové modely.

Přestože nyní zděný dům působí na holém pozemku výrazně až ostře, součástí jeho konceptu je „prorůstání" s přírodou a postupné splývání s okolím. Za pár let se, zahalen zelení, stane samozřejmou součástí svého prostředí stejně jako někteří jeho předchůdci, kteří tu stojí již sedmdesát let. Pokora k prostředí je hodnota, kterou by současná moderní architektura (samozřejmě především zásluhou stavebníků a architektů) měla odkázat příštím generacím.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa