Rekonstrukci staršího domu, který není architektonicky příliš výrazný či historicky cenný, architekti i majitelé často řeší radikálním řezem, prostou výměnou starého za nové. Na návštěvě v malé středočeské obci jsme se přesvědčili, že složitější cesta může přinést mnohem zajímavější výsledek.

Pohledu na přistavěnou část dominují dřevěné podpěry ve tvaru X doplněné rohových chrličem. Prosklené plochy v druhém plánu fasády jsou zase doplněné skutečnými, nikoli vlepenými horizontálními příčkami. Fasáda dřevostavby je obložena červenými cementovými deskami.Mladá rodina do té doby bydlící a pracující v Praze zdědila po babičce z partnerovy strany zahradní dům a pěkný svažitý pozemek se vzrostlými stromy a výhledem poblíž Slapské přehrady. Rozhodli se i přes každodenní dojíždění trvale se přestěhovat a přestavět stávající zchátralý dům, který by bez stavebních úprav vyhověl maximálně jako chata k sezonnímu ubytování, na rodinný dům.

„Požadavek investorů byl od začátku těžký a plný protichůdných, přesto však inspirujících přání. Na jednu stranu klienti chtěli rodinný dům, který bude odpovídat současným nárokům mladé rodiny na uživatelský komfort, energetickou úspornost a moderní stavební konstrukce, ale současně chtěli zachovat genius loci objektu po babičce, ke kterému měl pán domu velmi pěkné vzpomínky z dětství," popisuje mladý architekt Tomáš Klanc, kterého si investoři vybrali na základě článku v časopise a na základě osobní návštěvy.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Padlo rozhodnutí zrekonstruovat původní zděný objekt

Po dlouhých diskuzích a zvažování různých variant nakonec padlo rozhodnutí zachovat a zrekonstruovat původní zděný objekt a přistavět k němu lehkou dřevěnou přístavbu. "Architektonický koncept vychází ze zásady, že protiklady se přitahují. Nová dřevěná konstrukce přístavby obložená červenými deskami a zastřešená zelenou vegetační střechou kontrastuje se starou zachovalou zděnou konstrukcí se širokými stěnami. Přiznané dřevěné konstrukce krovů se odrážejí ve velkých prosklených stěnách, podlaha je kombinací moderních velkoformátových dlaždic s kovovou patinou a dřevěné teakové mozaiky," vysvětluje autor projektu Tomáš Klanc.

Vstupní hala umožňuje průhledy prosklenými dveřmi do pracovny i do obývacího pokoje. Podlaha v hlavním obytném prostoru je položena o tři stupně níže tak, aby se výšková úroveň přiblížila zahradě."Hladké lesklé povrchy designových prvků kuchyně, koupelen a dveří kontrastují a vzájemně se doplňují s masivním teakovým nábytkem a s ručně vyráběnými doplňky a dekoracemi z Indonésie, jejichž dodávku jsem zajistil a pro klienty připravil jako završení dvouletého stavebního úsilí," pochvaluje si architekt Klanc.

V podkroví se provedla půdní vestavba

Dispoziční řešení se postupně měnilo a vyvíjelo v několika variantách. Nakonec z původní zděné části zbylo jen obvodové a nosné zdivo, základy a klenutý sklep. Místo původního dřevěného stropu se vestavěl nový z keramických tvarovek, v podkroví se provedla půdní vestavba, celý starý dům se kompletně zateplil a provedly se nové hydroizolace podříznutím nosných stěn. Vznikl tak prostor pro velkou vstupní halu, která tvoří díky proskleným dvoukřídlým dveřím pohledovou osu celého přízemí.

Z haly jsou přístupné ložnice rodičů se šatnou, pracovna, velká rodinná koupelna a technická místnost na tepelné čerpadlo. Ve vstupní hale nechybí prostor pro vestavěnou šatní skříň a schodiště do podkroví, ve kterém jsou dva dětské pokoje a ještě jedna malá koupelna. Jeden z dvojice dětských pokojů je natolik velký, že půjde v budoucnu rozdělit na dva menší.

Obytný prostor za francouzskými okny pokračuje krytou terasou

Přístavba, vybudovaná na západní straně, převzala úlohu společenského centra - nachází se v ní velký, do krovu otevřený obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a krbovými kamny. Rodina si přála co nejvíce spojit svůj život se zahradou, proto je společný obytný prostor z jižní strany na celou výšku prosklený a za francouzskými okny pokračuje velkou krytou terasou na dřevěné palubě. K pocitu spojení přispívá i stejná výšková úroveň podlah. Vnitřní členění a umístění oken a dveří je rovněž koncipováno s ohledem na zajímavé výhledy a průhledy. Z terasy vedou do zahrady ocelové schůdky navazující na hlavní vchod do domu a přístupovou cestičku.

Charakteristické sochařské tvarování

Kompaktní kuchyňská linka (výrobce DKKI, Itálie) v provedení ve vysokém lesku pokrývá prakticky celou severní stěnu obývacího pokoje. Obklad stěny nahrazuje červené sklo osazené do hliníkových lišt, funkci horních skříněk částečně převzaly dýhované police. Masivnímu jídelnímu stolu dělají společnost subtilní plastové židle (Vitra) a litinová krbová kamna.Energeticky úsporný dům na první pohled upoutá pozornost neobvyklým, takřka sochařským tvarováním, které je pro Tomáše Klance charakteristické.

„Líbí se mi plastické fasády složené z více vrstev, které na sebe při různém denním osvětlení vrhají různé stíny, barevně a materiálově spolu kontrastují," pokračuje architekt, pro kterého je vlastní realizace stavby teprve tím opravdovým tvůrčím obdobím, kdy se převádějí myšlenky z papíru do reality. „Dřevěné sloupky ve tvaru X nesoucí konstrukci terasy jsou nejenom nezaměnitelným rozpoznávacím znakem domu, ale i důmyslně schovanou statickou zavětrovací konstrukcí, jejíž detail napojení jsem převzal ze studia starých poctivých tesařských konstrukcí. Tesařské detaily stropu významně promlouvají jak na fasádě, tak i v interiéru."

„Celá rekonstrukce i s přístavbou stála přinejmenším tolik, jako stavba nového domu, technicky i časově byla možná ještě náročnější než stavba na zelené louce. Získali jsme ale něco mnohem cennějšího než jen nový dům, máme domov s kouzlem osobnosti," říkají naši hostitelé a spokojení obyvatelé energeticky úsporné dřevostavby.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk