Jako labuť na jezeře působí bělostná vila postavená v malebném zákoutí na okraji chráněné krajinné oblasti. Architektura zděného domu ovšem není křehce romantická, ale ukázněně racionální. Vychází z principů funkcionalismu.

Tmavá kůže a perské koberce také patřily k typickým prvkům funkcionalistického interiéru.Zatímco životní směřování některých lidí bývá motivováno tím, co chtějí dokázat ve své profesi, náš hostitel si jako životní cíl vytyčil postavit vilu přesně podle zásad klasické moderny třicátých let. „Jsem funkcionalistou tělem i duší. Na vrcholu mého pomyslného tvůrčího piedestalu stojí architekti Walter Gropius, Le Corbusier, Hans Scharoun, Ludwig Mies van der Rohe či Ladislav Žák. Za dokonalou považuji slavnou brněnskou vilu Tugendhat, která se pro mě stala učebnicí životního stylu a velkou inspirací, především pro svoji filozofii otevřeného prostoru," přivítal nás pan domácí.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Široký panoramatický výhled

Dispozice vily vychází z potřeb rodiny a jedinečného charakteru místa, kde zděný dům stojí. Velký vyvýšený pozemek, do něhož se opírá slunce po celý den, poskytuje široký panoramatický výhled do dáli, z vesnice a nejbližšího okolí sem ale není téměř odnikud vidět a ze severní strany jej chrání smíšený les.

V bazénu se rafinovaně uplatňuje žilkování travertinu.Architektonickou kompozici tvoří dva pronikající bílé kvádry na půdorysu ve tvaru L. Vyššímu severo-jižnímu křídlu dominuje v horním podlaží rozlehlá polyfunkční obytná hala, která zahrnuje kuchyňský kout, jídelnu, pracovnu, čítárnu, společenskou část a halu. Z jihozápadu se tato část domu otevírá do přírody velkými prosklenými horizontálními stěnami a je propojena s podélnou terasou.

Větší část tohoto horizontálního kvádru je vynášena šesticí subtilních kruhových sloupů. Vzniklý volný prostor v dolním podlaží slouží jako garážová stání a technické zázemí (garáž, kotelna, sauna, ochlazovací bazén). Křídlo orientované mezi východem a západem tvoří bazénová hala, horní podlaží slouží k privátním účelům.

Velkorysý, vzdušný i účelný

V bodě, kde se tyto funkční celky střetávají, je umístěno komunikační jádro - vstupní hala s točitým schodištěm, krbovou stěnou a zimní zahradou. Zatímco společná obytná část je velkorysá, vzdušná a slunná, ryze účelně pojaté ložnice se podobají malým stroze zařízeným lodním kajutám (tento motiv lze nalézt například v díle architekta Ladislava Žáka nebo Hanse Scharouna). Okna jsou obrácena na neosluněnou stranu, aby se místnosti nepřehřívaly, od chodby je odděluje skříňová stěna.

Strohost funkcionalistického pojetí domu vyvažují majitelé uměleckými díly.Lapidární architektonická kompozice působí zdánlivě lehce a samozřejmě, vznikla však na základě dlouhého a velmi sofistikovaného procesu. „S profesorem Rullerem, který je autorem projektu, jsme vše důsledně promýšleli - od půdorysného uspořádání přes přesné velikosti jednotlivých místností až po nejmenší detaily. Například u vnitřního členění prostoru, umístění a velikostí oken jsme ověřovali i komponované průhledy a výhledy do zahrady. Z Miesovy filozofie jsme převzali kompozici s plochou zelenou střechou, horizontálními pásovými okny a prosklenými stěnami a také koncept volného obytného prostoru, maximálně otevřeného do krajiny, v němž se stírá přesná hranice mezi exteriérem a interiérem."

Koncept energeticky úsporného domu

Stavba se vyznačuje na české poměry vzácně pokorným přístupem k hodnotám jak architektonickým, tak i přírodním. V projektu se uplatnil koncept energeticky úsporného domu - velké prosklené plochy se obracejí na jih a na západ a využívají pasivního solárního efektu. V severní fasádě má energie jen málo příležitostí k únikům. K ohřevu teplé užitkové vody slouží solární kolektory. Provoz domácnosti funguje jako bezodpadový s vlastní čističkou. Zahradu osvěžuje jezírko v přírodním stylu se samočisticí biozónou, na pozemku majitelé vysázeli výhradně místní rostliny a dřeviny - luční trávu, šípek, hloh, trnky, borovice lesní, habr, javor, lískové keře atd.

Pásové okno na severozápadní straně přivádí do obývacího pokoje příjemné rozptýlené světlo.Z interiéru na první pohled dýchá neskrývaná úcta ke kulturnímu dědictví první republiky. Veškeré vybavení od nábytku až po klasické rolety do oken bylo vyrobeno na zakázku tak, aby působilo autenticky. K vidění jsou, s výjimkou moderního vybavení kuchyňské linky, převážně dobové materiály - travertin (obložení bazénové haly, koupelen, vstupního prostoru atd.), tropické dýhy, ratanem vyplétané židle, kožená křesla. Nenajdete zde jediný plastový prvek, svítí se klasickými žárovkami, s velkým citem a důrazem na autentičnost vybírali majitelé zděného domu i doplňky včetně svítidel, porcelánu a nádobí.

Unikátní projekt

Realizace tohoto projektu je na naše poměry unikátní. Jak se ji tedy podařilo uskutečnit v drsných podmínkách našeho stavebnictví? „Základním předpokladem úspěchu bylo odmítnout obvyklé argumenty řemeslníků a dodavatelů, že něco nejde. Mnozí zde poznali, že jejich hranice možností jsou mnohem dál, než se původně domnívali. Mnoho věcí se předělávalo a dolaďovalo, ale jedinou možností, jak dosáhnout požadované kvality, bylo postupovat cílevědomě a nepřistoupit na kompromisy. Chtěli jsme si dokázat, že funkcionalismus ve svém strohém a jednoduchém provedení, avšak s vysoce kvalitními materiály a dokonale provedenými detaily není chladný a odosobněný, ale může naopak působit velmi osobitě a hřejivě."

text: Jitka Pálková, foto: Ota Pajer