Manželé se dvěma odrostlými dětmi, které u nich nacházejí zázemí již jen při rodinných návštěvách, si přáli komfortní bydlení spjaté s přírodou, domov představující jistotu a stabilitu v duchu úsloví „Můj dům, můj hrad".

Velkorysá schodišťová hala s horním osvětlením a elegantní linií schodiště.Na rozlehlém, mírně svažitém pozemku majitele zaujal nádherný výhled na panorama rozprostírající se v okolí Plzně. Představovali si zde samostatně stojící dům, částečně podsklepený s dvojgaráží a jednou bytovou jednotkou rozvrženou do přízemí a obytného podkroví. Charakter pozemku a požadavky na úpravy dispozice nakonec vyústily v rozhodnutí o individuálním projektu. Pro architektonický ateliér Villa se investoři rozhodli vlastně na doporučení.

„V lokalitě, kde jsme chtěli stavět, již dům s tímto autorským rukopisem stál. Později získal ocenění v soutěži Dům roku časopisu Můj dům. Líbilo se nám jeho velkorysé prostorové uspořádání a také architektonický styl. Jde o moderní stavbu, která se inspiruje nadčasovými hodnotami tradiční architektury," říká paní domu. „Také nás zaujalo využití přírodních materiálů, zejména kombinace dřeva a režného zdiva."

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Půdorys do tvaru písmene Y

Studie vycházela z přání zadavatele. Tak, jak manželé v průběhu projektování při konzultacích s architektem vznášeli další požadavky, se půdorys postupně měnil do stávající podoby. Má tvar široce rozevřeného písmene Y, obytná část je orientována k jihu, jako by otevírala náruč zahradě a slunci. Zděný dům je situován zhruba uprostřed zahrady tak, aby maximálně využil všech krásných výhledů do okolí.

Hezký výhled z rohové vany by měl patřit ke komfortu bydlení v rodinném domě.V centrální části zděného domu se nachází prostorná schodišťová hala, na niž navazuje společná obytná část, expandující ven na terasu. Velké prosklené plochy a podlahy v jedné úrovni umožňují volný přechod z interiéru do exteriéru. Garáž a technické zázemí zabírají samostatnou část dispozice tak, aby nijak nerušily život rodiny. Podkroví je vyhrazeno soukromé zóně, ložnicím a koupelnám.Subtilní nerezové zábradlí se volně vznáší v prostoru.

Stavba probíhala 12 měsíců

„Je příjemné, že každá místnost včetně haly má přirozené denní světlo, to považujeme v rodinném domě za důležité," vysvětluje naše hostitelka.

Vlastní stavba zděného domu probíhala dvanáct měsíců pod technickým a autorským dozorem ateliéru Villa. Byla svěřena stavební firmě Tistav. Zahradu včetně jezírka a s ohledem na asijské prvky navrhovala a realizovala plzeňská firma Flachs.

text a foto: Karel Pobříslo