„Malý, ale šikovný" dům byl postaven v dosahu městské památkové rezervace pod ochranou UNESCO. Z oken je vidět zámek a pár desítek metrů odtud zámecký park. Vypadá, jako by tu stál odjakživa, ale je to ryzí novostavba. A zvláštností má ještě mnohem více.

Jižní stranu domu, obrácenou do zahrady, částečně stíní výrazný přesah střechy nad terasou. K nízké ceně stavby přispěl i jednoduchý tvar střechy bez vikýřů a oken.Od rozhodnutí k realizaci uběhlo několik let, protože nebylo jednoduché stavbu prosadit, a to i přesto, že v místě není stavební uzávěra a že šlo o nenápadnou a jednoduchou stavbu. Autor i majitel jsou jedna a táž osoba. Ing. Marie Řeřichová se rozhodla postavit si stylovou stavbu, která nebude v místě působit rušivě.

„Chtěla jsem bydlení pro sebe a pro manžela na důchod, a také pro dcery, aby za námi mohly jezdit. Měl být koncipován jako dvougenerační, abych zajistila všem soukromí, ale současně mě omezoval velmi nízký rozpočet 1,5 milionu korun," vysvětluje majitelka. Dům je situován k severní straně menšího obdélníkového pozemku tak, aby obytné místnosti byly orientovány na jih do zahrady. Je odsud kousek do volné přírody, na druhé straně ale jen pár minut chůze na náměstí.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Ochrana proti zimě i horku

Terén byl hodně podmáčený, majitelka se proto rozhodla ho mírně zvýšit zeminou ze základů a částečně odvodnit drenážemi do přilehlé vlastní louky. Později se však odvodnění ukázalo jako ne zcela vhodné, protože ve velmi horkých létech zahrada vysychá. Nevýhodou krásné polohy pozemku byla vzdálenost inženýrských sítí - přípojky byly až stometrové, a proto také velmi drahé.

Interiér majitelka domu částečně zařídila nábytkem po babičce včetně doplňků, které mají každý svou duši. Kombinace starého a nového nábytku působí zajímavě a hned se neokouká.Dům samotný je však dobře promyšlený a komfortní i při nízkém rozpočtu. „Materiál obvodového zdiva jsem vybírala podle schopnosti tepelně izolovat a Porotherm 440 byl z keramických materiálů nejlepší na trhu. Jeho modulu jsem přizpůsobila rozměry oken a dveří, aby nebylo nutno tvárnice řezat, protože dělení snižuje jejich tepelněizolační vlastnosti. Skutečnost odpovídá našemu záměru, dům se rychle vytopí a naopak za horkého počasí je uvnitř příjemně," dodává Autorka projektu.

Dobře využitý obytný prostor

„Při návrhu jsem vycházela z potřeb rodiny, ze stanoveného rozpočtu, orientace ke světovým stranám a k okolní zástavbě, dále z proporcí a tvarů tradiční venkovské architektury - tedy nic okázalého, spíše trochu staromilského, ale přitom s moderními technickými parametry," vysvětluje autorka návrhu.

Součástí hlavní obytné místnosti je kromě sezení a jídelny také kuchyňský kout se dvěma okny, protože paní domu se při vaření ráda dívá do zeleně. Malý vyzděný pultík zajišťuje, aby ten, kdo vaří, byl v kontaktu s ostatními členy rodiny, ale pracovní deska zůstala opticky oddělená. V přízemí se nacházejí ještě dvě ložnice, z nichž jedna slouží jako pracovna. Přístup do podkroví vede po úsporném schodišti, shora uzavřeném poklopem (podkroví není obývané celoročně a je tedy třeba ho tepelně izolovat).

Nejvíce místa pod střechou zaujímá polyfunkční obytný prostor, kde se v budoucnu počítá i s kuchyňským koutem, a dále dvě ložnice se zázemím. „Dům lze ale jednoduše upravit i pro trvalé bydlení rodiny s více dětmi, stačí místo pracovny v přízemí umístit větší schodiště a obytný prostor v patře rozdělit," připomíná projektantka.

Důraz byl kladen na čistě řešené detaily

Tradiční sedlová střecha s červenými taškami, tabulková okna lemovaná šambránami, nika ve štítě – architektonické znaky budí dojem, že se jedná o rekonstrukci staršího domku. Ve skutečnosti se majitelka snažila o co největší splynutí s prostředím městské památkové rezervace, v jejímž dosahu se dům nachází.Základem architektonického konceptu je jednoduchost a vytříbenost bez nároků na drahé materiály a zařizovací předměty. Autorka návrhu chtěla maximálně využít přírodní materiály - keramiku v barvě cihelné (krytina, veškeré dlažby a také zdivo), masivní dřevo přírodně mořené (okna i parapetní desky, dveře včetně zárubní, prkenné podlahy, deska kuchyňské linky apod.) a dále přírodní kámen (venkovní schody a dlažba, obklad nízkého soklu, překlad nad krbem). Důraz byl kladen na čistě řešené detaily. V domě není místo na zahradní náčiní a nábytek, proto byl součástí návrhu i malý zahradní domek, nyní už celý obrostlý břečťanem.

Kuchyňská linka je rozdělena na varnou a mycí zónu, každá má přirozené denní osvětlení. Skříňky z přírodního dřeva zapadají do celkového konceptu zařízení interiéru.Útulné bydlení pro všechny

„Novostavbu jsem měla v úmyslu nechat částečně obrůst popínavou zelení a v letním období doplnit truhlíky s květinami. V duchu těchto představ přidávám každý rok nové dřevěné latě na fasádu pro rozrůstající se psí víno, popínavé růže či břečťan. Dům mění barvu podle ročních období a postupně získává další obyvatele. V největších houštinkách popínavých rostlin hnízdí ptáci. V létě je favoritem sezení na terase, a to i za deště, v zimě u krbu s otevřeným ohněm. Je to útulný domov pro všechny, na zahradě se nám zabydlely veverky a v tůňce žáby," říká majitelka domu.

text: Dana D. Daňková, foto: Ota Pajer