Velkorysý dům, postavený ve svahu nad menším středočeským městem, se snaží nedávat svůj nadhled příliš najevo. Moderní architektura využívá tradiční formy a přírodní materiály tak, aby poskytla maximální komfort a decentně zapadla do okolí.

Bazén má vlastní dřevěnou terasu. Velké přesahy střech zabraňují přehřívání interiéru a opticky snižují hmotu domu.Mladá dvojice se dvěma dětmi měla v místě již své zázemí, několik let zde bydleli v pronajatém bytě.  Svažitý pozemek, který objevili na okraji města, plně odhalil všechny své přednosti až poté, co se podařilo vymýtit džungli náletových dřevin. Rozlehlá trojúhelníková parcela o ploše 2 800 m² sousedí se staršími rodinnými domy a školkou, vzhledem ke své velikosti a odlehlé poloze však poskytuje dostatek soukromí. Největším „darem" pro stavebníky je panoramatický výhled na město, završený zelenou linií lesů mizejících v dálce za obzorem.

Komfortní bydlení se zázemím

„Návrh domu jsme postupně zadali čtyřem architektům," vysvětluje majitel domu. „Jejich invence většinou směřovala k funkcionalistickému stylu, my však dáváme přednost klasičtějším formám architektury se sedlovou střechou a přírodním materiálům, proto jsme si nejvíce porozuměli s architektem Švábenským z Brna. Kromě základních požadavků na komfortní bydlení se zázemím, které zhodnotí všechny výhody daného místa a harmonicky splyne s přírodním prostředím, jsme mu ponechali důvěru."

Rohová jídelna má výhled velkými okny na sever na město i na východní stranu do zahrady. Kombinace skla, bílé barvy a kovu podtrhuje vzdušnost celého prostoru.Rubovou stranou unikátní vyhlídky je sklon terénu k severu, podél spodní severní strany vede přístupová komunikace, slunná část zahrady se nachází v horní části. Architekt se musel vypořádat se sedmimetrovým terénním výškovým rozdílem. Zděný dům má tedy ze severní strany tři podlaží (včetně přiznaného suterénu), z jižní strany jsou viditelná pouze dvě nadzemní podlaží. Hmota stavby a střechy jsou půdorysně a tvarově členěny tak, aby se úctyhodný obestavěný objem opticky zmenšil a přizpůsobil měřítku sousední zástavby.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Ústřední schodišťová hala

Suterén je určen pro garáže a technické zázemí, vstupní a společná obytná část se nacházejí v přízemí, povýšeném do úrovně jižní části zahrady. Dominantní roli tu sehrává ústřední schodišťová hala, kolem níž se rozvíjí velkoryse pojatá dispozice s prostornou kuchyní, jídelnou, pracovnou a obývacím pokojem.

Krbové těleso je obloženo pískovcem, který se objevuje na fasádách. Téměř celé přízemí má jednotnou podlahu z ořechového dřeva.Obytná plocha přechází posuvnými francouzskými okny ven na krytou a otevřenou terasu. Na prostor haly navazuje vstup do bazénu, k němuž přiléhá vlastní terasa v podobě dřevěné paluby. V podkroví jsou v duchu současných standardů umístěny ložnice s bohatým zázemím a také pokoje pro hosty, vybavené vlastními koupelnami.

Průhledy napříč interiérem

Podstatnou součástí architektonického konceptu  je také působení světla, které volně prochází prostorem propojeným v horizontálním i vertikálním směru. Promyšleně komponovaná poloha oken, výhledy ven a průhledy napříč interiérem dům zútulňují a přidávají bydlení další rozměr.

„Výběr přírodních materiálů byl naší základní prioritou a zásadní součástí úkolu pro architekta," vysvětluje majitel domu. „V této lokalitě bychom si jiný styl ani neuměli představit. V počátečních návrzích byl dům obložen režným zdivem, nakonec jsme se rozhodli pro kámen pocházející z jednoho východočeského lomu." Hlavní dvoupodlažní obytná část je řešena v bílé omítce, kombinované s dřevěným obložením a dřevěnými okny. Sokl stavby, bazén a krbové těleso jsou vyzděny ze štípaného pískovce. Zemitou kombinaci kamene a přírodního dřeva architekt nechává vyznít i v interiéru, v podkrovních místnostech udává tón přiznaný dřevěný krov s lepenými vazníky.

Bydlení v kontaktu s přírodou

Východní štít má symetrické uspořádání, díky proskleným nárožím působí velmi výrazně. Obytný prostor pokračuje v exteriéru dřevěnou pergolou na pískovcových sloupcích.Hřejivý duch přírodních materiálů, velké prosklené plochy bez dělicích profilů, výhled do chráněné části zahrady, podlaha, dlažba a trávník ležící v jedné rovině, to vše dává rodině pocit, že bydlí v přímém kontaktu s přírodou.

"Osobně preferuji „tradicionálnější" architekturu. Protože investor měl hotové již čtyři studie, pokusil jsem se o návrh, který bude zohledňovat jeho představy a bude přijatelný také pro mě," vysvětlil architekt Ivo Švábenský.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk