Známý hudebník Michal David má harmonii nejen v popisu práce, ale i v krvi. V novém domě, který s rodinou postavili v malé obci za Prahou, se snoubí jižní temperament s nadhledem a moudrostí orientální filosofie.

Pánský klub se nese v klasickém anglickém stylu, k němuž patří ořechové dřevo, mosazná svítidla, tmavá kůže. Ze sousedních částí domu sem proniká světlá dlažba, kamenný obklad a vínově natřená stěna.Na počátku bylo přání vybudovat komfortní bydlení, které poskytne každému členovi rodiny dostatečné pohodlí i soukromí a propojí život v domě se zahradou. Dům měl být zároveň prostorný, aby umožnil relaxaci, společné setkávání s přáteli i pracovní návštěvy. Základní koncept se odvíjel od představy vily v jižním stylu, se slunnou terasou, bazénem, francouzskými okny, provedený v cihle, kameni, dřevě a dalších přírodních materiálech.

Oddělené pavilony

Parcela u frekventované silnice na okraji obce má přístup ze severní strany, což bylo pro výstavbu rodinného domu příznivé. Manželé Davidovi spolu s architektem Tomášem Janečkem dospěli ke konceptu, který „odstínil" ruch ze sousední komunikace a orientoval všechny obytné místnosti do privátní klidové zóny. Dům o dispozice ve tvaru písmene u je tvořen funkčně a hmotově oddělenými pavilony. V západním rohu parcely je při vstupu usazeno nahrávací studio s vlastním zázemím.

Vstup do obytného domu je v západním křídle. Střed dispozice tvoří společná obytná část s velkou kuchyní a prostornou ústřední halou se zakřiveným schodištěm, která zastává funkci jídelny. Umožňuje také přímý výstup na krytou terasu. V levém „křídle" se nachází domácí pracovna, technické zázemí a pokoj dcery s vlastním příslušenstvím. Přes halu-jídelnu se vchází do společenské části s obývacím pokojem, na nějž navazuje „pánský klub" s barem, kulečníkem a krbem. Následuje velká relaxační místnost, vybavená whirlpoolem, saunou, sprchou a dalšími zázraky wellnes. Ložnice s příslušenstvím se nacházejí v patře, v suterénu byla umístěna garáž a technické zázemí domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Krytá terasa s bazénem

Do interiéru téměř celé-ho domu si Michal David vybral ekologický nábytek Rattanwood ze studia Colosseum. V obývacím pokoji se nachází obývací sestava Philosophy z jasanového dřeva a ergonomická pohovka Marlene.Již od vstupu je patrný koncept volně plynoucího prostoru, jednotlivé hlavní obytné části na sebe plynule navazují v přímých liniích, lze je navzájem oddělit prosklenými dveřmi či posuvnými stěnami. Ložnice jsou naopak situovány a uzavřeny tak, aby byla dodržena  maximální míra soukromí. Každá obytná místnost v přízemí má přímý výstup do vnitřního atria s velkou krytou terasou a bazénem, obklopeného ze tří stran samotným domem. Zde vznikl slunný chráněný mikrosvět, který nemá daleko do atmosféry jižanského sídla.

Kořeny konceptu domu, založeného na pravoúhlých liniích, logické návaznosti, soustředění dovnitř, symetrii a gradaci, sahají hluboko do dějin architektury, až do období antiky. Zdá se, že tyto principy přesáhnou i do dalšího tisíciletí, protože zůstávají stále funkční.

Jednota v rozmanitosti

Do velkorysé kuchyně navrhlo studio Colosseum linku ze série Kora, tmavá dubová dýha elegantně kontrastuje s dvířky ve vysokém lesku a nerezovými vestavnými spotřebiči Miele.„Michal David přistupoval k naší spolupráci s bohatou vlastní vizí, velkou vstřícností a nadhledem," říká architekt Luboš Kouřim, autor návrhu interiéru. Výběr materiálů, struktur a barev se odvíjel od základního požadavku, aby dům uvnitř vyzníval teple, využíval moderní vybavení i tradiční prvky a jednotlivé části domu spolu navzájem souzněly.

Zvolené základní materiály a barvy se prolínají z jedné části domu do druhé a doplňovány o další prvky a styly vytvářejí harmonický celek. Najdeme tu sofistikovanou moderní kuchyň, kamenné prvky a světlá keramická dlažba odkazují na Středomoří, červené nátěry stěn ve spojení s dýhou v odstínu wengé přinášejí jemný nádech Orientu, bar s kulečníkem evokují atmosféru staroanglického klubu.

Útulné prostředí s vyhraněným charakterem

Téměř celým přízemím prolíná italská velkoformátová keramická dlažba pískového odstínu, sladěná s kamennými obkladovými pásky na stěnách. Z haly stoupá křivka schodiště do patra, dubové obložení a zábradlí je mořeno do stejného odstínu jako ostatní vybavení. Nábytek je z kolekce Philosophy (výrobce Rattanwood), stůl lze rozložit na rozměr 290 x 100 cm.Jednotlivé místnosti zdobí vkusné dekorace a suvenýry z cest. Společným jmenovatelem tohoto kosmopolitního světa je lehce zemitý přírodní ráz, tlumená barevnost a smysl pro uměřenost. „Architekt vytvořil základní kostru, kterou rodina vkusně doplnila dekoracemi a dotvořila dalšími prvky tak, že vzniklo útulné prostředí s vyhraněným osobním charakterem, ze stavby se stal domov," uzavírá Luboš Kouřim.

„Na spolupráci s Michalem velmi rád vzpomínám. Dokázal jasně formulovat svoje představy a současně byl vstřícný i k našim různým korekcím, námětům a nápadům. Důsledkem toho byla skutečně přátelská a tvůrčí atmosféra, která provázela celý proces výstavby od návrhů až po realizaci," říká architekt Luboš Kouřim.

text: Jitka Pálková, foto: Věroslav Sixt