Dům na okraji města na Českomoravské vrchovině se na první pohled podobá mytickému Noemovu korábu plujícímu nad vodami i staletími. Majitelé i architekti ale stáli při projektování nadčasového komfortního zděného domu s úsporným provozem nohama pevně na zemi.

Zimní zahrada má podlahu z tropického dřeva bangkirai. Ta volně přechází ven na terasu.Úkol pro architekty z ateliéru Artprojekt byl trochu netypický. Mírný svah, úzká dlouhá parcela s přístupem ze západu i z východu, plocha k zastavění byla navíc omezena ochranným pásmem kanalizace, které vede středem pozemku a zaujímá téměř třetinu jeho plochy. Majitelé si přáli vybudovat moderní a komfortní bydlení pro rodinu se dvěma dospívajícími dcerami, které si přejí mít samostatné zázemí a vlastní obývací pokoj. Mají vztah k přírodě, usilovali o energeticky pasivní dům s využitím přírodních materiálů. Vzhledem k charakteru zástavby v okolí požadoval stavební úřad sedlovou střechu. Všechny tyto faktory ležely na pomyslné misce vah, předurčující architektonické řešení.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Od úspor k estetice

„Parametry energeticky pasivního domu nebylo v této lokalitě a ve spojení s dalšími podmínkami možné dodržet, proto jsme zvolili stavební systém VELOX s nadstandardními tepelněizolačními vlastnostmi. Technologie, používaná ve velké míře na typizovanou výstavbu, nepředstavovala u individuálního projektu žádný problém. Ve srovnání s klasickým zděním jsme ocenili rychlost výstavby," vysvětluje architektka Daria Nováčková, spoluautorka projektu.

Obývací pokoj v patře je na fasádě naznačen předsazenou prosklenou plochou s cembonitovým obložením.Požadavkům na úspory energie odpovídá také samotný dispoziční koncept s orientací hlavních obytných místností na osluněné strany, což se navenek projevuje velkými prosklenými plochami. Z jihu zakončuje užitnou plochu více než 250 m2 transparentní útvar zimní zahrady, na úsporném provozu domácnost se tedy podílí také využívání pasivního solárního efektu.

Domov do L

Vnitřní provoz domu rozvrhli architekti na půdorysu ve tvaru písmene L. Rohovou část zděného domu vyplňuje zázemí a bohatě prosvětlený komunikační prostor se schodištěm, dvoupodlažní východní trakt přiléhá k ulici a tvoří klidovou zónu, ložnice jsou orientovány do zahrady, zázemí do ulice. Obytné prostory obou dcer fungují jako nezávislý celek, z něhož může v budoucnu vzniknout samostatná bytová jednotka. Západní „křídlo" se společnou obývací zónou směřuje do zahrady, ve vnitřním rohu dispozice obývací pokoj přechází v pergolu na dřevěné palubě, která volně hraničí s plochou přírodního jezírka.

I ve schodišťové hale architekti dbali na dostatek světla a transparentnost, proto sem vedou velké prosklené plochy a schodiště lemuje skleněné zábradlí.„Minimální výškový rozdíl mezi podlahou obývacího pokoje, úrovní terasy a vodní hladinou dává pocit maximálního sblížení s přírodou," vysvětluje architektka. Totéž platí pro zimní zahradu.

Příroda zvenku i zevnitř

Na pocitu prolínání domu s přírodou se podílí také jemná tlumená barevnost a výběr materiálů. V exteriéru se uplatnila kombinace dřeva v přírodní úpravě (obložení fasády), vanilkové barvy (nátěr omítky) a šedé (obklad cembonitovými deskami, nátěr oken, kovové prvky).

„Nechtěli jsme rozšiřovat barevnou škálu materiálů, proto mají okna zvenku šedý nátěr v interiéru je přiznáno přírodní dřevo," vysvětluje spoluautorka projektu architektka Nováčková.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Žákovič