Oba bydleli nedaleko a jako děti chodívali sáňkovat do zdejší rokle. Neznali se. Teď si na bývalé sáňkařské dráze postavili společný zděný dům.

Jezírko se skládá z bio zóny a koupací zóny, hluboké 120 až 220 cm, takže se v něm dá plavat. Vodní plochu lemuje filtrační pás biologické zóny s rostlinami, které by měly spolu s pískovou filtrací udržet celý systém v rovnováze. Zdrojem vody pro přírodní biotop je vrtaná studna, která slouží i k zavlažování celé zahrady.Bývalá rokle se nejprve musela zavézt, zpevnit a srovnat do roviny, jinak by se tu stavět nedalo, vysvětlil nám pan Karel, spolumajitel domu. Jeho žena Hana tu nejprve stavět nechtěla. „Deset let jsme bydleli naproti," ukazuje na nedaleké řadovky, „neměla jsem pocit, že nám tam něco schází." Nakonec však manželovu nadšení propadla.

"Investor požadoval soudobý moderní dům vyššího standardu, umístěný v typické satelitní lokalitě standardních katalogových domů. Rozsáhlý dům měl být zcela individuální, ale neměl příliš poutat pozornost ani vyčnívat z ostatní zástavby. Toho se nakonec dosáhlo „rozbitím" stavby do čtyř samostatných půlpater," vysvětluje autor projektu architekt David Hromada.

Promyšlená dispozice nabízí 420 m² užitné plochy

„Nechtěli jsme velký, monstrózní krychlový dům, ale něco atypického, nepravidelného. A se šikmou střechou," zdůrazňuje Karel. Od silnice působí stavba téměř nenápadně, promyšlená dispozice však nabízí 420 m² užitné plochy, dost místa pro čtrnáctiletou dceru i osmiletého syna, pro hosty, pro práci, sport i pro relaxaci. „Při plánování dispozice jsme si ujasnili, co kdo z rodiny potřebuje, co má rád, co ho baví. Ohled jsme brali i na manželovo a mé pracovní vytížení - nemáme čas chodit do fitka, ale cvičíme rádi (a potřebujeme to), proto jsme si udělali i malou tělocvičnu."

Snad každé vhodné místo je v domě využito jako úložný prostor - od šatny na sezonní oblečení, přes komoru na zahradnické potřeby, sušárnu nebo dokonce vinný sklípek. O příjemnou pohodu a bezpečí se v domě stará řídící systém EIB, který reguluje vytápění, osvětlení, vzduchotechniku i zajištění domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Přírodní materiály - dřevo, kámen, sklo

Prostorná, rovná zahrada vznikla na vysoké zavážce, která zakryla bývalou strž.Jejich řadovka měla klasickou dispozici bez otevřeného propojení společných místností, jaké si naplánovali v novém zděném domě. „Přiznávám, že zpočátku pro mne byl jistý problém zvyknout si na otevřený způsob bydlení. Měla jsem pocit, že nám v těch obrovských obývacích prostorách, spojených s jídelnou a kuchyní, za prosklenými stěnami v přízemí, bude chybět soukromí. Po roce jsem si tak zvykla, že když dnes přijdu do klasického domu, mám pocit, že se tam nemohu nadechnout," říká paní domu.

Prosklenými stěnami vstupuje do celého přízemí nově založená zahrada, vzrostlé stromy sousedního parku i stromořadí na horizontu. Majitelé chtěli co nejvíce uplatnit přírodní materiály - dřevo, kámen, sklo, a harmonicky je propojit s exteriérem. Jako kontrast k základní barevnosti domu - šedé, černé a bílé - Karel vymyslel červenavé lícové zdivo, které pokračuje z fasády do haly a na větších i menších detailech prostupuje domem až ke střeše jako bájná červená nit.

Romantické, vodními rostlinami lemované jezírko

Na venkovní režné zdivo v interiéru navazují režné lícovky. Schodišťový prostor je vymezen skleněnou stěnou, která nebrání prostupu světla.Díky částečnému zavezení rokle se energeticky úsporný dům ocitl vysoko nad veřejnou cestou, která by jinak vedla podél plotu. Rodina tak získala větší soukromí. U zahradního domku si vytvořili zákoutí pro posezení u krbu, chráněné před povětrností dálkově nastavitelným zastiňovacím systémem Star lux. Na dosah je romantické, vodními rostlinami lemované jezírko, v němž snadno přehlédnete pod hladinu zapuštěný bazén.

„Klasický bazén se zakrytím jsme nechtěli. Jednak kvůli údržbě, ale i proto, že by znamenal další stavbu na zahradě." Rybníčkový bazén je hluboký od 120 do 220 cm, takže se v něm dá plavat, a dno má vysypané drobným štěrkem. Vodní plochu obtáčí 20 cm hluboký filtrační pás biologické zóny s rostlinami, které by měly systém udržet v rovnováze. Prozatím jim pomáhá i čerpadlo.

Plácek za rybníčkem rodina neopouští ani za mrazů

Rybníček zásobuje 30 m hluboká studna, z níž se čerpá i voda pro zavlažování zahrady, kterou, stejně jako rybníček, realizovala Zahrada Olomouc. Tak pěkně, že plácek za rybníčkem rodina neopouští ani za nejkrutějších mrazů a podzimních plískanic. „Tady ty velké kameny, to jsme my - táta, máma, děti," vysvětluje Karel symboliku solitérních balvanů.

"Zahradní domek a oplocení jsem navrhoval v kontextu s hlavní budovou. Základní úpravy okolí domu vycházejí z mého původního návrhu a během výstavby byly dolaďovány. Jezírko a konkrétní osázení zahrady navrhla specializovaná firma. Velmi pozitivní na celém projektu byl přístup investora, který v době navrhování i samotné realizace přicházel s kvalitními podněty a zároveň respektoval původní ideu návrhu," pochvaluje si architekt Hromada.

Dům z poloviny podpírají zemní piloty

„Chtěl jsem úsporný a bezúdržbový dům," vrací se do doby plánování Karel. „Sendvičový obvodový plášť i eurookna izolují výborně, okna se navíc nemusejí natírat."

Pochvaluje si i havlíčkobrodskou firmu Chládek a Tintěra, kterou si na doporučení najal, protože disponovala všemi systémy kvality, jež pro svou stavbu požadoval, a uskutečnila stavbu na klíč od projektu až po kolaudaci.

Klienti chtěli nábytek v jednotném stylu, obývací pokoj se harmonicky prolíná s kuchyní a jídelnou. Pán domu si pochvaluje, že od jídelního stolu není přes zvýšený barový pult vidět do kuchyně na případný provozní nepořádek.Energeticky úsporný zděný rodinný dům stojí na zavážce, z poloviny ho podpírají zemní, zhruba 2,5 metru hluboké piloty. „Zemina se vybagruje, promíchá se s lepším druhem zeminy. Vrátí se zpět a zhutní se. To je levnější než klasické piloty," vysvětluje investor. V místě zavážky podpírá pozemek vysoká gabionová zeď, která je založená na klasických základech a do svahu je kvůli zpevnění provázána geotextilií.

Švédské čerpadlo IVT Greenline

Ke komfortu bydlení patří snadný a rychlý systém vytápění. „Zaujala mě tepelná čerpadla, především to, že po větší vstupní investici už uživatel platí jen za provoz, ale teplo a teplou vodu má zdarma. Tepelné čerpadlo běží 22 hodin denně v režimu nízké sazby za elektřinu, čili je to bezobslužné, ekologické a úsporné zařízení." Po důkladném průzkumu si Karel vybral švédské čerpadlo IVT Greenline, protože předpokládal, že jeho výrobce má nejlepší zkušenosti s provozováním zařízení ve vysokých mrazech. K jeho instalaci (od projektu až po osazení čerpadla a napojení topného systému) si vybrali firmu Veskom.

Nadčasová elegantní koupelna v základní barevnosti domu. K obkladu stěn je použitá dlažba, k autorství poličky nad vanou se hlásí paní Hana.„Vrty se prováděly v zavážce, začátek otvoru se musí vypažit, aby se nesesypal. Vrty v zavážce fungují stejně jako vrty v pevném podloží, ale mají poněkud menší schopnost jímat teplo," popisuje instalaci tepelného čerpadla IVT ing. Luboš Michálek z firmy Veskom.

Teplo v místnosti s kotlem se využívá pro sušárnu, ale z vrtu se získává i chlad. „Odpadní chlad je vyvedený do vinného sklípku přes fan coil a funguje stejně jako klimatizace. S tím rozdílem, že je zdarma. Návratnost investice pro vytápění 420 m2 užitné plochy je spočítaná na 8 až 9 let, ale jelikož ceny energií stále rostou, bude zcela jistě kratší," uzavírá ing. Luboš Michálek.

text: Oldřiška Podhorcová, foto: Iveta Kopicová