Nahradíme-li v duchu dřevěné obložení čistou bílou omítkou, připomene nám čelní pohled na nový zděný dům v malé obci poblíž Ostravy jedno ze stěžejních děl slavného funkcionalistického architekta Le Corbusiera.

Sezení je umístěno v zadní klidové zóně obývacího pokoje. Záplavu šedi majitelé domu vkusně vyvážili bílou koženou sedačkou, květinami a výraznými obrazy. Právě takováto výtvarná „tečka“ vnáší do minimalistického interiéru život.Toto srovnání se může zdát na první pohled trochu násilné a vzdálené, ale slavnou vilu Savoye, která byla postavena v Poissy u Paříže před osmdesáti lety, navrhl Le Corbusier podle týchž principů, k nimž se obracejí i dnešní architekti. Funkčnost, jednoduchost, čisté geometrické tvary, estetika prosklených ploch a hladkých povrchů jsou nadčasové jistoty, s nimiž pracuje i ostravský architekt Radim Václavík.

Velkorysý pozemek o rozloze téměř čtyři tisíce metrů čtverečných a velkorysý klient nakloněný průmyslovým technologiím mu umožnili je rozvinout v plné šíři. Dřevěným obložením pak vyjadřuje sounáležitost s krásným přírodním prostředím.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Le Corbusier

Le Corbusier

Vlastním jménem: Charles-Édouard Jeanneret (6. října 1887-27. srpna 1965)

Jeden z největších architektů 20. století, duchovní otec a hlavní představitel funkcionalismu.

Vila Savoye
Vila Savoye

Značný odstup od sousední zástavby

Rohovou parcelu na okraji nově vyrůstající čtvrti rodinných domů ze severní strany vymezuje les a příjezdová komunikace, na západní straně sousedí s rozlehlou zahradou s letitou vzrostlou zelení. Velká plocha umožňuje zachovat značný odstup od sousední zástavby a vytvořit intimní prostředí.

„Přestože žijeme v rovinaté krajině, zahradu netvoří fádní rovná travnatá plocha. Díky nápadu využít zeminu z výkopů tu vznikla příjemně zvlněná nízká pahorkatina, která nás chrání před zvědavostí sousedů a umožňuje dětem i psovi vybít svou energii bez devastace domu," chválí si náš hostitel (jen sekání trávy je trochu obtížnější).

Po boku velké štíhlé jachty

Koupelna rodičů je rozdělena na dvě stejně velké zóny – vanovou (akrylátová vana Laufen) a „umývací“ s umyvadlem, sprchou, WC a bidetem. Horizontální severní okna sem přivádějí příjemné rozptýlené světlo. Barevnost navazuje na koncept uplatněný v přízemí.Dvoupodlažní stavba s rovnou střechou, postavená na půdorysu protáhlého obdélníku, sleduje severní hranici pozemku. Směrem k východu, ke vstupní bráně, z domu vybíhá atypicky tvarovaná železobetonová stříška, kryjící a zvýrazňující přístupový chodníček. Tato linie, spolu s horizontálním dřevěným obložením a pásovými prosklenými plochami v obou podlažích, ještě stupňuje horizontální charakter stavby. Severní fasáda domu je mírně konvexní, jemná křivka s dřevěným obložením probouzí představu, že stojíme po boku velké štíhlé jachty.

„Chtěl jsem dodat stavbě dynamiku a také zjemnit tvrdou hmotu kvádru. Možná jsem se podvědomě inspiroval u stavitelů lodí," říká Radim Václavík.

Bazén zapuštěný v dřevěné palubě

Východní část přízemí zaujímají garáže, při severní fasádě jsou umístěny obslužné prostory - vstup, šatna, technická místnost a sociální zázemí. Podél jižní prosklené stěny se táhne společná obytná zóna s kuchyní, jídelnou a sezením, prostorově členěná pouze krbovým tělesem. Venku za prosklenou stěnou pokračuje dřevěnou terasou, která tvoří přechod mezi obývacím pokojem a bazénem, zapuštěným v dřevěné palubě.

„Zevnitř to vypadá, že bydlíme přímo na zahradě. Líbí se mi, když můžeme bez přezouvání vyběhnout z domu rovnou do vody," prozrazuje nejmladší člen rodiny, jak má rád zakázané ovoce.

Zajímavě komponované průhledy

Z velkého obývacího pokoje vede jednoramenné schodiště do patra s analogickým dispozičním konceptem - při severní straně koupelny, šatny a zázemí, ložnice, dětské pokoje a pracovna jsou orientovány na jižní stranu. Nad garáží vytvořil architekt Václavík navenek uzavřenou, ale nezastřešenou terasu.

Díky prostorné a promyšleně řešené šatně nemusí být ložnice příliš velké a pokoje jsou stále uklizené.Kromě otevřeného prostoru, výrazných pohledových os a zajímavě komponovaných průhledů na každého, kdo poprvé vejde do zděného domu, zapůsobí především povrchová úprava stěn.

Zatímco stropy a schodiště z pohledového betonu již nejsou ničím mimořádným, k tmavě šedému benátskému štuku v obývacím pokoji najde odvahu opravdu jen málokdo.

Antracitová dlažba

„Do domu interiéru jsme kvůli dětem a psovi hledali praktické odolné materiály a povrchy, které se snadno udržují. Proto máme v celém přízemí antracitovou dlažbu. Štuk nás zaujal zajímavou strukturou, s tmavě šedým odstínem jsme ale váhali," říká paní domu. „Působí velmi příjemným uklidňujícím dojmem a už jsme se s ním tak sžili, že by nás dnes bílé stěny rušily. Navíc naši synové a manžel milují hokej a i doma se cítí jako na svém oblíbeném stadiónu."

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk