Dům, splňující beze zbytku všechny představy, postavila pro manželskou dvojici podle individuálního projektu společnost Haas Fertigbau. Drsnější podnebí Děčínské vrchoviny vyvažuje interiér i exteriér zařízený v duchu žhavého Španělska.

Z bazénu je výhled na jezírko. I zde je strop otevřen do krovu, což klade velké nároky na ochranu dřeva proti vlhkost.V poslední době vzrůstá zájem střední generace o výstavbu vlastních rodinných domů. Lidé si uvědomují, že život nekončí vychováním dětí, ale že začíná jeho další etapa, ve které budou mít čas především pro sebe, pro realizaci bydlení podle svých přestav, ale i pro všechny rodinnými povinnostmi do pozadí odstrčené koníčky. A přesně takový byl i cíl, který si vytyčila manželská dvojice ze Severních Čech. Dospělé dcery jsou tu vždy vítány a každá tu má i svůj pokoj, ale dům je postaven a zařízen už jen a jen podle potřeb a vkusu rodičů.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dům snů

Původní dům stojí od toho současného nedaleko, a přesto je mu na hony vzdálen. Když rodinná situace dospěla do bodu, kdy bylo jasné, že dcery s rodiči dál bydlet nebudou, rozhodli se manželé využít před lety koupený pozemek a postavit si na něm doslova svůj dům snů.

Mezi kuchyní a jídelnou je vstup na krytou terasu se sezonním posezením.„Přestože už jsme věděli, co dům k naší spokojenosti má i nemá mít, zúžili jsme svoje požadavky na tři základní: nízkoenergetická stavba, centrální obytný prostor a velký krytý bazén. Vše ostatní jsme nechali na architektovi," říká pán domu. „Ač je především interiérový architekt, Sergi Vasiljev se s projektem domu dokonale sžil a přesně se vcítil i do našich představ."

Nad kuchyňským koutem vznikla otevřená galerie

Dispoziční řešení s maximálně oddělenou soukromou částí, nádherný bazén, dobře přístupná a přece oddělená garáž, to vše investory nadchlo už ve fázi projektu. Jediné, čeho se zprvu trochu zalekli, bylo to, co dnes dům nejvíc ozvláštňuje, otevřený krov v obývací části. Nakonec došlo k určitému kompromisu a nad kuchyňským koutem vznikla otevřená galerie, přístupná po krátkém schodišti, která vařícímu prostoru dodala na útulnosti.

Majitel nízkoenergetické dřevostavby je obchodním partnerem společnosti Haas Fertigbau. Výběrem této stavební firmy byl jasně dán i typ stavby, protože společnost Haas Fertigbau se specializuje na dřevostavby, a to podle vlastních typových i individuálních projektů.

Součástí pozemku je vlastní jezírko vybudované v přírodním stylu s jílovým dnem. Silueta domu ne náhodou připomíná stodolu, dům stojí na okraji CHKO.Na výstavbu byl tudíž použit její vlastní konstrukční systém pro nízkoenergetické domy. Plastová okna s dezénem dřeva si manželé vybrali pro možnost snadné údržby.

Všechny prostory domu jsou bezbariérové

Majitelé se ukázali jako osvícení investoři, kteří si sice, jak říká s úsměvem pán domu, „postavili dům na důchod", ale dokázali nároky na pohodlné, nadstandardní bydlení zrealizovat s ohledem na možná úskalí budoucnosti. Dřevostavbu nepředimenzovali, kromě obývací části otevřené do krovu je zbývající část podkroví uzavřená, ale s možností kdykoliv v ní vytvořit další obytné místnosti.

Vše je promyšlené i s ohledem na možnou nepřízeň osudu - kromě galerie nad kuchyňským koutem jsou všechny prostory nízkoenergetického domu bezbariérové. Velký bazén, který je součástí domu, je oddělen od obytného prostoru dalšími venkovními dveřmi, které zajišťují maximální izolaci proti vzdušné vlhkosti. V případě, že by někdy v budoucnu nebylo možné ho provozovat, stačí bazén vypustit, zavřít topný systém a v zakonzervovaném stavu ho ponechat bez chátrání na příhodnější časy. Kromě nízké energetické náročnosti domu, dané konstrukcí z panelů na bázi dřeva, vsadili majitelé na vytápění tepelným čerpadlem. Dobrým partnerem mu je podlahové vytápění, které je ideální pro navození tepelné pohody.

Ústředním prvkem zahrady je přírodní jezírko

Za rustikálním stylem linky se ukrývá moderní technologie.Při naší návštěvě se majitelé teprve zabydlovali, takže některé ze zařizovacích předmětů ještě neměly své místo, ale interiér působil zabydleným dojmem.

Nejinak tomu bylo i se zahradou, jejímž ústředním prvkem je impozantní přírodní jezírko. Manželé ani se stavbou, ani se stěhováním nespěchali, pán domu si dal termín nastěhování tehdy, když bude trávník vzrostlý natolik, že bude potřebovat posekat. I tak výstavba trvala s položením základové desky jen rok a proběhla k naprosté spokojenosti.

„Není tu nic, co by nefungovalo, nebo co bychom chtěli změnit. Novým bydlením jsem doslova unešená, je mi líto jedině vzrostlé zahrady u bývalého domu. Kdyby tak šlo mávnout nějakým kouzelným proutkem a přenést všechny milované rostlinky do nového domova," usmívá se paní domu.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt