Napohled střízlivě elegantní dům na rozhraní starší a nové obytné zástavby na okraji Prahy se vyznačuje nadstandardní dávkou originality i vnitřní pohody.

Charakteristickým znakem domu je obvodový „límec“ – přečnívající železobetonová deska stínící obytné místnosti v přízemí.Majitelé energeticky úsporného domu považovali hezké místo za základní předpoklad spokojeného bydlení, a proto věnovali hledání pozemku velké množství času. Úsilí přineslo své ovoce a nakonec se podařilo najít na okraji Prahy místo, které nabízí vhodné spojení klidného prostředí, blízkosti přírody a dosahu veřejné dopravy. Pozemek se nachází ve starší zástavbě venkovského charakteru, na kterou navazují novější vícepodlažní bytové domy.

Komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu

„Ujasnit si představu o domě nám pomohlo malé výběrové řízení, v němž jsme se obrátili na tři architektonická studia," vzpomíná majitel domu. „Nejvíce nás oslovil návrh architekta Davida Krause, s nímž jsme pak dům dovedli od studie až k realizaci včetně zařízení interiéru." Zadání se nijak nevymykalo standardním požadavkům na komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu: v přízemí velký otevřený obytný prostor propojený se zahradou, v patře oddělené zóny pro rodiče a děti, moderní architektonický výraz, využití přírodních materiálů.

„V zájmu zachování maximálního soukromí si majitelé přáli spíše uzavřené uspořádání než solitér otevřený do všech stran. Přístup ze severní strany a jižní orientace pozemku umožnily dát domu půdorys ve tvaru připomínajícím písmeno L, jehož severní ,rameno' obsahuje vstupní partii a zázemí a odděluje rodinný život od vlivů z ulice. Hlavní obytná část se orientuje na jih, do vnitřního rohu domu, kde jsme se snažili vytvořit chráněné intimní zákoutí," říká architekt David Kraus.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Elegantní řešení s rovnou střechou

Základní architektonická kompozice objektu vzešla již z první varianty návrhu. V dalších fázích prošly vnitřní dispozice dílčími úpravami a vnější podoba zjednodušující „očistnou kúrou" - od tvarově bohatších verzí s různě řešenými slunolamy a terasou v patře ke kompaktnější a úspornější formě. Přestože územní plán požadoval sedlovou střechu, podařilo se díky pochopení stavebního úřadu prosadit elegantní řešení s rovnou střechou.

Velké okenní plochy stíní exteriérové hliníkové rolety.Jádro přízemí tvoří společný obytný prostor se sezením, kuchyňským koutem a jídelnou, architekti sem integrovali i  schodiště do patra. Část obývacího pokoje se otevírá vzhůru na galerii, která slouží také jako herna. Rodiče tak mohou snadno komunikovat s dětmi, když si hrají nahoře.

Zachování domácího klidu a pohody

Dispozice horního podlaží se skládá z dětských pokojů s vlastním zázemím, které se nacházejí na východní straně domu, a zóny rodičů, zaujímající západní část. Ložnice rodičů a velká pracovna mají k dispozici vlastní krytou terasu a jsou přístupné přes samostatnou šatnu. Toto promyšlené oddělení světa dětí a světa rodičů dává dobrý recept na zachování domácího klidu a pohody.

„Kvalitě bydlení velmi prospělo, že se majitelé rozhodli řešit stavbu komplexně i s interiérem a zahradou," pochvaluje si architektka Petra Krausová, spoluautorka návrhu interiéru. „Vyvarovali se tak života v provizóriích, k nimž po nastěhování do domu často dochází, a také předělávek a úprav ex post, které vše prodražují."

Nechybí horolezecká stěna

Na elegantním vzhledu fasády se podílí kombinace přírodních materiálů: obkladových pásků z přírodního kamene, desek z finské překližky a hladké bílé omítky. Zahradu realizovala firma Corydalis.Rodina kladla důraz především na kvalitní kuchyň. Tomu odpovídá promyšlené uspořádání a volba trvanlivých materiálů - lakovaných dvířek provedených ve vysokém lesku a pracovní desky z umělého kamene. Středem zájmu byly také dětské pokoje, které v některých rodinách sehrávají roli Popelky. Oba jsou zařízeny převážně vybavením na míru s originálními výtvarnými akcenty na téma hradu a téma lodi, nechybí atraktivní hrací prvky, například horolezecká stěna. V ostatních místnostech architektka vytvořila působivé efekty pomocí barevných kontrastů a dalších nápaditých, ale nepříliš nákladných prostředků.

Přestože zařízení interiéru bylo limitováno rozpočtem, podařilo se vytvořit příjemné prostředí, které dává svým obyvatelům pocit individuality, zázemí a sounáležitosti.

ZEPTALI JSME SE MAJITELE

Proč jste zvolili stavební systém VELOX?

Až do fáze prováděcího projektu byl dům navržen z tvárnic Porotherm. Na stavebním veletrhu jsem se seznámil s vlastnostmi konstrukčního systému VELOX. Zaujala mě jeho variabilita, možnost realizovat jakýkoliv individuálně navržený projekt a především vynikající tepelněizolační parametry při finančních nákladech srovnatelných se zděnými technologiemi. Dodavatel garantoval, že roční náklady na vytápění našeho domu nepřesáhnou 24 000 Kč a po první topné sezoně se zdá, že se tato prognóza splní.

Máte ještě nějaký tip na úspornost?

K nízkým nákladům na provoz domácnosti přispívá i centrálně umístěný krb s rozvody teplého vzduchu do obytných místností. V přechodných obdobích je toto vytápění mnohem hospodárnější než provoz celé hlavní topné soustavy, a navíc nám sálající paprsky dělají skvělou společnost.

Na vstupních investicích jsme velmi ušetřili také tím, že se architekt ujal nejen projektu a autorského dozoru, ale i vlastní realizace stavby. Tím se podařilo snížit cenu a dosáhnout maximální záruky kvality.

text: Jitka Pálková, foto: Filip Šlapal