Získat volný pozemek v blízkosti centra města, kde je vybudovaná infrastruktura, ale zároveň i klidné prostředí vhodné pro děti, se dnes rovná výhře. A právě to se podařilo mladé rodině z Olomouckého kraje. Postavili si bungalov, který má "všech pět pé": je příjemný, praktický, pohodlný, energeticky pasivní a také velmi pohledný.

Fasáda je řešena tak, aby zateplovací systém lícoval s kamenným obkladem, pro srovnání bylo použito hladké cementové omítky.

Jejich přáním byl přízemní bungalov, pohodlné, bezbariérové a bezúdržbové bydlení s minimální spotřebou energie. Základ dispozice si v podstatě navrhli sami podle svých představ: „Chtěli jsme atriový dům ve tvaru L, rozdělený na společný obývací prostor a ložnicovou – klidovou zónu, umístěnou v části pozemku dále od ulice. Také jsme si představovali, že obytné prostory budou orientovány na chráněnou terasu, samozřejmostí bylo komfortní zázemí a úložné prostory.“

Terasu ve vnitřním rohu domu zakrývá markýza s železobetonovou rámovou konstrukcí.Základní rozvrh byl tedy dán a postupně se vylepšoval, aby bydlení bylo co nejpříjemnější a nejpraktičtější. Přímo ze zádveří se vstupuje do garáže („suchou nohou“) a také do šatny. Za zádveřím následuje hala oddělená skleněnými posuvnými dveřmi od společného obývacího prostoru s kuchyní, jídelnou a sezením. Do prostoru je vestavěna spíž a domácí pracovna, rovněž za skleněnými dveřmi, aby hlavě rodiny nechyběl přímý kontakt s děním v domě.

Obývací prostor je velkou jižní prosklenou plochou otevřen na dřevěnou terasu. Aby si rodina pobyt venku co nejvíce prodloužila, je venkovní sezení zakryto prosklenou markýzou.

Ložnicová část je ukryta za posuvnými dveřmi. Ložnice rodičů má vlastní pánskou i dámskou šatnu („Bylo to praktičtější a levnější než druhá koupelna,“ komentuje pán domu) a dá se z ní vejít francouzským oknem na terasu. Kromě velké koupelny se dvěma umyvadly, vanou a samostatným sprchovým koutem tu ještě najdeme dva dětské pokoje.

Pamatovalo se i na patřičné zázemí – nechybí technická místnost, místnost pro domácí práce a zahradní sklad.

Většinu podlahové plochy tvoří vinylová krytina připomínající dubové dřevo (kouřový dub). Jednotná linie tlumených neutrálních barev vyvolává uklidňující harmonický dojem. Sádrokartonová předstěna a podhled slouží k zabudování televizní techniky a integrovaného bodového a nepřímého LED osvětlení. Posuvné skleněné dveře vedou do pracovny (1).

Interiér manželé zařídili účelně v příjemných neutrálních barvách – v odstínech bílé, šedé, antracitové barvy a tmavého dřeva. Toto nadčasové řešení nevyjde z módy a lze je kombinovat s barevnými doplňky. Jen dětské pokoje jsou výjimkou – chlapecký byl vybaven na míru v odstínech modré a žluté, dívčí je laděn do pastelové šeříkové barvy.

Laminované a lakované MDF desky, vinylové podlahy, keramické dlažby a sklo jsou vesměs vysoce trvanlivé materiály se snadnou údržbou, takže i v tomto směru je zaručena praktičnost a pohodlí.

Kuchyň má výhled do ulice. Dekor pracovní desky dokonale imituje pohledový beton, zatímco dvířka mají matný strukturovaný povrch podobný hrubě tkané přírodní textilii (1).

Kvality, které nejsou vidět

Parcelu v mírném jihovýchodním svahu ze severní strany ohraničuje přístupová komunikace, v sousedství rovněž vyrůstá nová zástavba. Výstavba rodinného domu na zdánlivě ideálním místě ale nebyla jednoduchá. Aby se vyrovnala výška terénu v úrovni ulice, byl na polovině pozemku proveden 1,5 m vysoký násyp a stavbu i oplocení bylo třeba založit na pilotách.

Majitel domu, který má dlouholeté zkušenosti ze stavebnictví, si ke stavbě zvolil systém Porotherm, zdivo Porotherm T Profi: „Keramický materiál byla jednoznačná volba, protože je prodyšný a má osvědčené technické i tepelněizolační vlastnosti. Navíc zdivo s vnitřní izolací z minerální vaty velmi zjednodušilo výstavbu, zvenčí se provedlo zaizolování fasády minerální vatou o tl. 50  mm, aby se odstranily tepelné mosty kolem ostění a nadpraží oken. To umožnilo vyřešit fasádu velmi esteticky a čistě.“ 

Vstup do domu a garážový vjezd jsou zapuštěny, což je praktické i zajímavé na pohled (2).

Dům je energeticky pasivní s minimální spotřebou energie, podlahové vytápění a řízené větrání s rekuperací v něm po celý rok dotvářejí příjemné klima. Okna jsou vybavena předokenními žaluziemi na elektrický pohon. Vzhledem k promyšlenému poměru velikosti oken, izolačnímu zasklení a stínění se stavba vyhnula jak zbytečným únikům energie v zimě, tak přehřívání v létě.

Zahrada je dvouúrovňová, ve spodní části manželé původně plánovali zapuštěný bazén, nakonec ale vzhledem k nákladnosti a nárokům na údržbu zatím dali přednost zahradní sprše.

Rafinovaná markýza

Detail screenových rolet. Horní je osazena horizontálně pod zasklenou plochou markýzy, druhá svisle na jihozápadní straně. Jejich součinností vzniká na terase příjemné příšeří nebo sem naopak jde sluníčko.Terasu ve vnitřním rohu domu zakrývá markýza s železobetonovou rámovou konstrukcí. Aby nebyla v obývacím pokoji tma nebo naopak horko jako v pekle, je plocha markýzy zčásti prosklená a vybavená venkovní screenovou roletou na dálkové ovládání. To umožňuje regulovat zastínění podle toho, zda svítí slunce a jak je vysoko. V létě je stínění nezbytné, v zimě jsou sluneční paprsky pronikající do obývacího pokoje naopak příjemné a žádoucí – prosvětlují a pasivně vytápějí dům. Stejná screenová roleta je použita i v boční stěně na ochranu před prudkým jihozápadním sluncem.

Text: Jitka Pálková, Foto: Petr Adámek