Nenápadná dřevěná stavba na kraji lesa je zhmotněnou představou o kvalitním bydlení i aktivním odpočinku čtyřčlenné rodiny. Majitelům na spokojenosti přidává i poloha. Mají kolem sebe přírodu a město jim leží u nohou. "Každý člověk je originální, každá lokalita je neopakovatelná, proto rád hledám originální řešení. Pěkná lokalita a náročné požadavky klientů jsou pro mě vždy výzvou, na kterou se vyplatí reagovat," říká hlavní autor projektu Pavel Marek.

Chválu si bezproblémovým užíváním vysloužila i sanitární keramika Jika.Dům přesně na míru celé rodině dokázala ze svých představ převést do reality subtilní a zároveň velmi aktivní majitelka, která si jako relaxaci při psychicky náročném povolání ordinuje i takové adrenalinové sporty, jako je například jízda na motorce. Projekt vycházel z přání vyhovět všem potřebám rodiny se dvěma dospívajícími dětmi, které nedokázal uspokojit dnes již bývalý dům, postavený podle hotového projektu. K hlavním důvodům nespokojenosti patřila vysoká spotřeba energie a naprostý nedostatek úložných prostorů, který sportovně založenou rodinu značně omezoval. Zhmotněný sen představuje i exteriér domu a exponovaná lokalita.

Prioritou byla nízká spotřeba energie

Patrový dům se dvěma výškovými úrovněmi, vytvářejícími efekt dvou do sebe prolnutých hmot, je postaven technologií dřevěné rámové konstrukce s dřevěnou fasádou z norského smrku.

Jednou z priorit projektu byla nízká spotřeba energie. Dům je vybaven teplovzdušným vytápěním a díky odpovídajícím parametrům - spotřeba energie na vytápění domu do 15 kWh/m² užitné plochy za rok a celková roční spotřeba primární energie méně než 120 kWh/m² - se řadí k tzv. pasivním domům. Roční náklady na energii činí pouhých 8 000 Kč.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Ústředním motivem dřevostavby je schodišťová hala

Příchozí vítá krytý průchod, spojnice mezi domem a garáží. Ústředním vnitřním motivem dřevostavby je schodišťová hala, z níž se vstupuje do centrálního obytného prostoru, který tvoří v celé půdorysné délce domu tři na sebe volně navazující zóny - kuchyňský kout, jídelna a obývací část - a místnosti zázemí. Za pozornost stojí technická místnost dřevostavby s rekuperační jednotkou, netradičně umístěnou ve stropě za vyklápěcími dvířky.

Zajímavý efekt vytváří linka schodiště, kterou lze z obytné části sledovat velkým zaskleným oknem, které zároveň přivádí do haly potřebné denní osvětlení. Schodiště ústí na galerii, ze které jsou přístupné všechny místnosti soukromé části. Nedílnou součástí dřevostavby je rozlehlá terasa, tvořená dřevěnou palubou z exotického dřeva bangkirai a částečně krytá protaženou střechou.

Hlavní slovo mají přírodní materiály

Celý obytný prostor přízemí i podkroví je sladěn postaršenou dřevěnou plovoucí podlahou Chapel.Neméně důležitou součástí dřevostavby je dvougaráž, kde kromě dvou automobilů parkují i další stroje - kola, motorka, čtyřkolka, které členové domácnosti využívají jako prostředky k dopravě i sportovnímu vyžití.

Přírodní materiály mají v celé dřevostavbě hlavní slovo a nejinak je tomu i v interiéru, zařízeném převážně nábytkem z masivu. Podle úsloví „všeho s mírou" je však tradiční materiál kombinován s moderními kusy nábytku, světel atd., které zamezují možnému dojmu určité těžkopádnosti a fádnosti z velkého množství dřeva. Přírodu jako živel zastupuje v interiéru také krb umístěný v odpočinkové obytné části přízemí.

Dětem změna příliš do života nezasáhla

Celá rodina je s novým bydlením spokojena. Na změnu si nestěžují ani děti, které často podobným rodičovským nápadům nepřejí, protože jim nezasáhla příliš do života. Nový domov je nedaleko původního bydliště, nemusely měnit školy, ani nepřišly o své přátele.

„Nastěhovali jsme se na jaře a ještě před sebou máme různé kosmetické úpravy, zbývá nám například doplnit chybějící světla. Na svou chvíli čeká také zahrada, která bude ponechána v co nejpřírodnější podobě a zahrne i menší vodní plochu. Co se týče stavby, žádná skrytá záludnost se zatím neprojevila, všechno je tak, jak jsme si představovali. Manžel se coby nekompromisní stavební dozor postaral, aby se vše, co jsme si od domu slibovali, splnilo," říká majitelka domu.

Pozemek vybízel k netradičnímu řešení

Přízemí spojuje s podkrovím schodiště z masivního dřeva. Z tohoto materiálu je i většina nábytku.Spokojení jsou rovněž autoři pasivního domu. "Krása pozemku nedaleko Jablonce vybízela k netradičnímu řešení. Pohled na protější pohoří a svažitost terénu podmínily všechny verze konceptů. Návrh vybraný pro konečnou verzi projektu i realizaci je podtržen volbou materiálů i uplatněním principů z nízkoenergetického stavění. Všichni spoluautoři odvedli práci na vysoké úrovni, což doufám přispěje ke spokojenosti investora s konečným výsledkem," pochvaloval si spolupráci hlavní autor Ing. Pavel Marek.

Spoluautorem návrhu přestavby je Ing. arch. Vladimír Rejmon. Realizaci hrubé stavby včetně omítek a výmalby provedla liberecká firma Arbos, specializující se na dřevostavby, hlavním dodavatelem stavebního materiálu byla firma Rigips. Důležitou roli stavebního dozoru na sebe vzal budoucí pán domu a podle všech zúčastněných byl skutečně tím bedlivým okem, které sledovalo a následně korigovalo celý průběh stavby. Díky vysoké profesionalitě zúčastněných firem trvala stavba od základové desky do předání jen 4,5 měsíce a rodina si tak mohla užívat na terase nového domova už prvních letošních hřejivých slunečních paprsků.

text: Zuzana Ottová, foto: Věroslav Sixt