Dům, který jsme navštívili, je součástí obytného souboru, koncipovaného jako harmonický celek třinácti staveb na obdobném půdorysu, ale s individuálními odlišnostmi. Nachází se v malé obci na sever od Brna, v sousedství zástavby rodinných domů z druhé poloviny 20. století.

Architekt vkusně zkombinoval moderní interiér se starším nábytkem, který propůjčuje domu osobitého ducha.Na počátku vzniku nové čtvrti byl u nás standardní pravoúhlý urbanistický plán - domy seřazené podél rovné ulice jako podle pravítka. „Základní hodnotu obytnému prostředí dává urbanismus a atmosféra, kterou vyváří," říká autor projektu, architekt Ján Strcula. „Ke každému návrhu přistupuji s ohledem na jedinečný ráz místa. Prostředí generuje myšlenku. Snažím se nejdříve formovat celkový rámec, proto jsem stereotypní koncept oživil malým kruhovým náměstíčkem, které dává tomuto malému sídlišti charakter." Původně plánovaná rovná uliční fronta se změnila v dynamičtější, mírně nepravidelné uskupení.

„Dobrý architekt musí být především znalcem lidských duší, umět odhadnout i netušená přání klientů a nadchnout je pro svou vizi. Každý dům navrhuji s přesným záměrem, na tělo tomu, kdo v něm bude bydlet," pokračuje architekt. „Zde jsem musel najít odpověď na základní otázku: Jaký člověk si zvolí pro život tuto lokalitu? Ten, kdo vyznává přírodu, harmonii, ale zároveň i pohodlí a vyžaduje určitou míru moderního komfortu. V úvahu je třeba vzít i jeho prostorové požadavky na bydlení."

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Okna směřují do chráněné privátní zóny

První princip, z něhož vychází dispoziční řešení, zajišťuje obyvatelům energeticky úsporného domu pocit bezpečí a soukromí oddělením veřejné (kontrolované) a soukromé (individuální) zóny bydlení. Z ulice (kontrolovaná zóna) se dům jeví uzavřeně až odtažitě, za fasádou jsou z této strany umístěna schodiště, sociální zázemí, úložné prostory. Všechna okna z obytných místností směřují do chráněné privátní zóny, na zahradu, kam není z ulice vůbec vidět a kde se majitelům domu naskýtá příležitost projevit svou individualitu.

Koupelna je vybavená akrylátovou vanou a samostatnou sprchou, obklad je opět neutrální a nadčasový.Druhý princip, určující architekturu domu, představuje prostorová úspornost, snaha eliminovat vše zbytečné a maximálně využít každý metr čtvereční užitné plochy. Za malým zádveřím následuje podélná chodba, která je zároveň šatnou i technickou místností. Na tuto komunikaci navazují pokoje s přímými výstupy na zahradu, každý tvoří samostatnou funkční jednotku.

Dispoziční řešení umožňuje vstoupit do každé místnosti jak přes hlavní vchod, tak i ze zahrady. Společný obytný prostor s kuchyňským koutem, jídelnou, sezením i vlastním sociálním příslušenstvím pokračuje v exteriéru terasou a krytým bazénem. Velká francouzská okna a umístění podlahy pokojů a dřevěné paluby terasy v rovině trávníku opticky i reálně propojují interiér s přírodou.

Úspory stavebních a provozních nákladů

Do ulice dům nastavuje kompaktně uzavřenou až odtažitou tvář.Zatímco ložnicová část je přízemní, nad hlavní obytnou částí ve druhém podlaží se nachází další funkčně samostatná obytná jednotka s plnohodnotným zázemím, přístupná po vlastním schodišti. Toto uspořádání nabízí variabilní využití, ať už pro dvougenerační bydlení, zřízení kanceláře či jako provozně oddělený prostor k pronájmu.

Dřevěná trámová konstrukce a dobře tepelně izolovaný obvodový plášť přinesly při poměrně velké obytné ploše významné úspory jak stavebních, tak provozních nákladů. Navíc to byla správná volba pro bydlení s příjemnou atmosférou v přírodním stylu, dobře zapadající do zdejšího prostředí. Ruku v ruce s tímto záměrem jdou také ploché střechy s extenzivní zelení. „Je známo, že zelené střechy zvlhčují vzduch a spoluvytvářejí příjemné klima. Málo se zdůrazňuje, že výrazně zadržují srážky a odlehčují tak dešťové kanalizaci," vysvětluje Ján Strcula.

text: Jitka Pálková, foto: Ota Pajer