Dům pro manžele se třemi dětmi školního věku se nápaditým způsobem vyrovnává s polohou v mírném severním svahu a moderním stylem reaguje na charakter zástavby v okrajové části Prahy.

Na částí obývacího pokoje s rohovým oknem se nachází střešní terasa.Nová čtvrť rodinných domů vyrůstá na svahu nad vesnicí, jejíž kořeny sahají až do středověku. Dnes ji charakterizuje typický  obrázek českého venkova: obec s kostelíkem a návsí, obklopenou různorodou směsí stavení se sedlovými střechami, se díky řadě přestaveb a svépomocných úprav postupně proměňuje v různorodé prostředí s místy půvabnými, místy bizarními zákoutími, která mu ale dodávají neopakovatelnou identitu. Základní regulační podmínky, které formují novou obytnou zástavbu, jsou sedlová střecha o sklonu minimálně 30º, maximální výška hřebene 8 m, tašková krytina.

Rohová parcela

Architekti z kanceláře Labonek & Steiner vycházeli při návrhu zděného domu jak z těchto podmínek, tak ze situace na rohové parcele, po jejíž severní a západní straně vedou příjezdové komunikace. „Původní návrh našeho domu byl velkorysejší, zcela podsklepená stavba s dvojgaráží a otevřenou galerií nad obývacím pokojem byla ale finančně nákladnější, než jsme očekávali a vyžádala by si náročné zakládání na spraších, které zde tvoří podloží," vysvětlil nám na úvod náš hostitel.

„Přáli jsme si především pohodlné a účelné bydlení s minimálními nároky na údržbu. Druhý návrh, který se pak zrealizoval, ctí stejnou filozofii, ale má menší stavební objem. Vzhledem k úpravě dispozice se také změnila orientace ke světovým stranám," vysvětluje majitel zděného domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Garáž a technická místnost zapuštěné do terénu

Severní svah znamená pro návrh rodinného domu vždy určitá omezení, v tomto případě ale architekti dokázali obrátit nevýhodu v přednost. Přístup a příjezd na parcelu umístili na západní stranu pozemku, do spodní části svahu. Zde se nacházejí garáž a technická místnost, částečně zapuštěné do terénu, na ně navazuje obytná část, položená o polovinu podlaží výše tak, aby přímo navázala na zahradu na jižní straně, v horní části pozemku. Obě zóny jsou uvnitř propojeny schodištěm.

Protože rodiče jsou vyšší postavy, má kuchyňská linka, vyrobená z lakovaných MDF desek, vyšší výšku pracovní plochy.Jižní polovinu přízemí zaujímá velký obdélníkový prostor plnící funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Francouzským oknem se vychází na terasu s pergolou - zde se za hezkého počasí odehrává rodinné stolování, návštěvy i relaxace. Ložnice a dětské pokoje se nacházejí v podkroví. Mezipatro nad garáží je využito na pracovnu a komoru - těmto místnostem postačí nižší stropy pod zkosenou střechou. Střed domu odlehčuje otevřené schodiště, příjemně osvětlené shora denním světlem.

Krbové těleso nahrazuje nerezový komín

„Dům se nezdá příliš velký, ale díky promyšleným počtům s metry čtverečnými a také nápaditému využití výšky prostoru stačí i pro rodinu se třemi dětmi," chválí hostitelé práci architektů. Všimneme si toho v různých částech domu, například v technické místnosti je vytvořen úložný prostor pod stropem, krb je zapuštěn do dělicí stěny mezi předsíní a obývacím pokojem a krbové těleso nahrazuje zavěšený nerezový komín, který nezabírá žádnou půdorysnou plochu, zajímavé nápady se najdou i jinde.

Nedílnou součást architektury zděného domu tvoří i materiálový koncept, který souzní s požadavkem majitelů na útulnou domácnost s nenáročným, pokud možno bezúdržbovým provozem. Na fasádě se objevuje vysoce trvanlivý cembonit, titanzinkový plech a omyvatelné omítky, v interiéru odolná laminátová podlaha...

text: Jitka Pálková, foto: Ota Pajer