Dům s bohatým vnitřním obsahem se navenek vyznačuje střízlivým kultivovaným výrazem, z něhož cítíme odkaz českého funkcionalismu. Patří k němu i harmonické souznění s okolním prostředím.

Koupelna má vlastní balkon. Zařízení je ze studia Kozák koupelny.Největší hodnotou zděného domu, který původně stál na malé parcele ve starší pražské vilové čtvrti, byla jeho poloha na klidném, téměř ztraceném místě v jednosměrné ulici, v prostředí s vyřešenou infrastrukturou a vzrostlou zelení. Místo mělo již daný jasný charakter, s nímž se noví majitelé mohli dobře identifikovat, navíc nehrozila nepříjemná překvapení v podobě změn územního plánu, další nové výstavby a podobně.

Původní dům, který štítovou stěnou přiléhal k sousednímu činžovnímu domu, nevyhovoval požadavkům na moderní bydlení. Po jeho zbourání se uvolnila parcela o rozloze cca 400 m².

Rozšiřování dispozice po vertikální ose

Místní regulační podmínky umožňovaly zastavět jen 30 % plochy pozemku, proto architekt Filip Ziegler zvolil rafinovaný princip rozšiřování dispozice po vertikální ose. Patro se směrem do zahrady rozšiřuje o velké arkýře, takže půdorysná plocha je větší než v přízemí. Třetí podlaží je naopak ustupující, uvolňuje místo střešní terase.

Při navrhování dispozice si manželé přáli odpovídající komfort pro rodinu s dospívajícími dětmi, tedy dostatečné úložné prostory, místo pro hobby i relaxaci. K zadání patřilo propojení obytných prostor se zahradou a důsledné oddělení soukromé ložnicové zóny. Tomu odpovídá standardní rozvrh - společný obytný prostor s kuchyní, sezením a jídelnou v přízemí a ložnice nahoře. Nejoblíbenější součástí obývacího pokoje je zimní zahrada. „Díky rohové poloze s oknem do zeleně a snížené podlaze tu vzniklo klidné meditační zákoutí, které je přímou součástí společného prostoru a zároveň poskytuje určitou míru soukromí," vysvětluje majitelka domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Výhled lemuje kompozice střešní zeleně

„Také se nám líbí, jak architekt vyřešil návaznost jídelny a kuchyně. Od jídelního stolu je vidět barový pult a varné centrum, ale větší část pracovní plochy s pracovním nepořádkem se decentně skrývá za rohem." Ve třetím podlaží architekt vytvořil relaxační zónu, jejíž součástí je koupelna se saunou a slunná terasa. Hezký výhled lemuje kompozice střešní zeleně.

Sezení v zimní zahradě architekti navrhli na míru, doplnili jej ušlechtilými křesílky značky Vitra.Spojovací moment všech funkčních zón zděného domu představuje otevřené schodiště s příjemným rozptýleným denním světlem přicházejícím shora. Ve druhém podlaží jej od ložnic odděluje malá chodbička, v přízemí naopak ústí do centrální haly s průhledem přes obývací pokoj až na zahradu.

Kvalitní tvrdé přírodní dřevo, nerez ocel, corian...

Součástí konceptu pohodlného bydlení bylo i čistě účelné pojetí interiéru a snadná údržba. Proto architekt navrhl kuchyňskou linku a obývací stěnu na míru, aby přesně odpovídaly potřebám rodiny. Na této bázi se odvíjel také výběr trvanlivých materiálů, v interiéru se objevuje kvalitní tvrdé přírodní dřevo, nerez ocel, corian. Manželé si vybrali neutrální přírodní barevnost, která je nadčasová a lze ji oživovat a obměňovat různými doplňky. Technickou lahůdkou bylo oblé rohové okno zimní zahrady s tabulí z ohýbaného dvojskla.

„Dům naprosto splnil naše očekávání, neměnili bychom jediný detail. Úpravy čekají ještě zahradu, která nám připadá trochu vyumělkovaná a chceme jí vtisknout přírodnější ráz," říká paní domu.

text: Jitka Pálková, foto: Filip Šlapal a Věroslav Sixt