Dům postavený na okraji malého městečka na východ od Prahy se vyznačuje nápaditým spojením jedinečné polohy, tradičních hodnot a moderních technologií.

To, co pro stavebníky představovalo největší hodnotu, bylo pro architekta největším oříškem. Rozlehlý pozemek na jihozápadním svahu poskytoval úchvatný výhled na malebně kopcovitou a téměř nedotčenou krajinu, ale i velký výškový rozdíl, s nímž se musela stavba vypořádat.

Dům je hmotově uspořádán tak, aby příliš nevyčníval ze svahu. Předsazený suterén přímo navazuje na jižní část zahrady, ustupující horní podlaží jsou přístupná přes venkovní schodiště a velkou terasu.„Základní pilíře, z nichž koncepce domu vyšla, tvořily požadavky rodiny na zhodnocení výhledu, na komfortní dvougenerační bydlení a na architekturu s tradičním vzhledem, zapadající do příměstské vilové čtvrti. Majitelé si rovněž přáli nízkoenergetickou stavbu, která bude pasivně využívat solární energii. Z těchto důvodů jsem zvolil orientaci hlavní obytné části na jih, velké prosklení, obklad fasády přírodním kamenem a nízkou valbovou střechu," říká na začátku naší návštěvy Aleš Gadlina, autor návrhu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dům se točí kolem schodiště

Relaxační místnost je vybavena kulečníkem a domácím barem. Kamenná dlažba se „přelévá“ z prostoru bazénu až za prosklenou stěnu a v jemné vlně se mění v dřevěnou podlahu.Zděný dům je umístěn při severním okraji pozemku, v návaznosti na příjezdovou komunikaci. Vnitřní uspořádání se přizpůsobuje terénnímu výškovému rozdílu více než 5 m. Tento určující faktor zosobňuje otevřené schodiště v jádru dispozice, které dominuje vnitřnímu prostoru domu, navzájem propojuje všechny zóny a vytváří zajímavou optickou a světelnou hru. Hlavní obytný prostor je umístěn o půl podlaží níže než vstup do domu, schodiště jej rozděluje na kuchyň s jídelnou po levici a sezení na pravé straně. Na něj navazuje pracovna oddělená posuvnými dveřmi. Za prosklenou jižní fasádou a terasou, na protilehlém svahu, se rozvíjí půvabné krajinné panoráma a tento výhled opticky „zaplňuje" vnitřní prostory domu.

Terasu pokrývá paluba z tropického dřeva, v patře je použita keramická dlažba. Největší hodnotou domu je všudypřítomný výhled do volné krajiny.V přízemí se nachází také samostatná bytová jednotka se dvěma pokoji a kuchyňským koutem, přístupná ze společného zádveří, dvojgaráž a kryté automobilové stání. Patro je opět rozděleno na dvě zóny - ložnice rodičů s šatnou a koupelnou po levici, dětské pokoje rovněž s vlastní koupelnou na pravé straně. „Oddělené zóny pro rodiče a děti jsme původně ani neplánovali, ale velmi se osvědčily," chválí paní domu architektovu myšlenku.

Suterén leží v úrovni zahrady a kromě technického zázemí slouží především k relaxaci. Celou jižní část zaujímá prosklená bazénová hala, z níž se dá vyjít přímo na trávník. Další radosti si rodina i hosté mohou užívat ve vedlejší místnosti - od kulečníku či domácího baru mají hezký výhled přes bazén do zahrady.

Útulné bydlení a minimalistický trend

Obložení z lomového kamene a venkovní dlažba přecházejí do interiéru. Pro celý dům architekt navrhl intimní nepřímé osvětlení, pod stropy jsou umístěny osvětlovací rampy s integrovanými zářivkami.Interiér energeticky úsporného domu se na první pohled liší od většiny dnešních moderních vil, kde se obvykle setkáváme s ryze účelným nábytkem a strohými industriálními svítidly. „Chtěli jsme útulné bydlení a současný neosobní minimalistický trend, který je k vidění v interiérových studiích, nás nezaujal. Proto jsme zařízení z velké části vybírali sami tak, aby bylo přívětivé a nadčasové," vysvětluje majitel zděného domu.

Základní teplý tón udává plovoucí dubová podlaha, většina nábytku byla vyrobena na zakázku podle návrhů majitelů. Z originálních „kusů" cítíme oblibu přírodního dřeva, teplých barev a kruhových tvarů, které dynamický narušují základní pravoúhlé linie. Velký prostor vhodně doplňují zajímavá svítidla, každé z nich je samo o sobě působivým výtvarným solitérem. Majitelům domu se podařilo vytvořit útulný celek, v němž harmonicky skloubili architekturu domu s jeho vybavením a okolním prostředím.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk