Pod pláštěm napohled výrazné moderní dřevostavby najdeme vztah ke krásné přírodě moravskoslezského venkova. Druhý pilíř stavby tvoří nízké náklady na provoz domácnosti.

Společný obytný prostor se dělí na obývací pokoj se sezením a „jídelní“ část. Kuchyňskou linku rafinovaně zakrývá krbové těleso. Interiér příjemně prosvětluje řada rovnoměrně rozmístěných stropních svítidel.Mladá dvojice si vybrala k bydlení místo na okraji obce na slezsko-polském pomezí, hranice parcely je vzdálena 200 metrů od státní hranice s Polskem. Protože mají vztah k místnímu prostředí, rozhodli se oslovit architekta Michaela Kocycha, který se zabývá tvorbou úsporné ekologické architektury, především nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb.

V zóně venkovského bydlení

„Manželé si původně představovali přízemní dům na způsob bungalovu," vzpomíná architekt na začátky projektu. „Na sousedních parcelách však již byly postaveny dvoupodlažní rodinné domy. S ohledem na vazbu k okolí jsme nakonec došli ke kompromisu - kombinaci přízemního a dvoupodlažního objektu. Navzájem se navenek odlišují nejen tvarově, ale i barevně a materiálově." Vzhledem k tomu, že dům se nachází v zóně venkovského bydlení, zahrnoval územní plán požadavek na sedlovou střechu. I zde je výsledek kompromisní - dvoupodlažní část domu má sedlovou střechu s nízkým sklonem, přízemní trakt ploché zastřešení.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dispoziční řešení dřevostavby

Vybavení dětského pokoje nakoupili majitelé domu z velké části v obchodním domě IKEA.Stavba je umístěna ve východní části pozemku, v přímé návaznosti na příjezdovou cestu. Směrem k západu se rozprostírá protáhlá, mírně svažitá rekreační zahrada. Ze situace na pozemku se odvíjí i dispoziční uspořádání. S ulicí sousedí dvoupodlažní část, v jejímž přízemí se nachází zádveří, dětský pokoj, technické a sociální zázemí a jednoramenné schodiště. V patře jsou v souladu s dnešním standardem umístěny ložnice rodičů, domácí pracovna a koupelna s WC. Směrem do zahrady navazuje přízemní blok s plochou střechou, který slouží jako společná obytná místnost. Krbové těleso, umístěné volně v prostoru, odděluje kuchyňskou a jídelní zónu a sezení. Z jižní a západní strany navazuje dřevěná terasa.

Interiér domu řešili majitelé zčásti „ve vlastní režii." V logické návaznosti na konstrukci stavby se tu uplatňují přírodní materiály, především dřevo, a červená barva. Obytný prostor tak koresponduje s červenou fasádou a propojuje se s exteriérem. Zařízení domu navrhl designér Ivo Prokel.

Energie - základ architektury

V koupelně vyznívá jednoduchý, levný, ale působivý výtvarný efekt – kombinace velkoformátového obkladu a mozaiky. Stěna ze skleněných tvárnic přivádí rozptýlené denní světlo do sousední chodby.Dispoziční i technické řešení domu respektují zásady nízkoenergetických dřevostaveb. „To znamená v první řadě kompaktní tvar a místnosti dimenzované úměrně svému účelu. Prosklené plochy jsou orientovány na jižní a západní stranu a generují pasivní tepelné zisky, severní fasáda má jen minimum oken nezbytné velikosti," vysvětluje architekt Kocych. Sendvičový obvodový plášť zajišťuje dobré tepelněizolační vlastnosti, zděné krbové těleso přináší tepelnou akumulaci, která „čistým" dřevostavbách chybí. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem (systém země/voda) a vybaven podlahovým vytápěním, takže roční náklady na provoz domácnosti (vytápění a ohřev teplé užitkové vody) nepřesahují 24 000 Kč.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Žákovič