Souhra několika zásadních změn a okolností spolu s aktivním přístupem k životu se staly pro manželský pár středního věku motivací k vybudování nového domova. Rozhodování urychlila také možnost získat ojedinělý pozemek v atraktivní přírodní lokalitě.

Zařízení interiéru nachází inspiraci v retro stylu 80. let minulého století. Do chodby proudí denní světlo přes obývací pokoj třemi otevřenými nikami.Pozemek pod magickým vrchem, nejznámějším na Hané, dostupnost města a v neposlední řadě i výhled na nedaleká rodiště obou manželů - to byly důvody, které mluvily právě pro toto místo. Když k tomu přičteme všemu novému otevřené investory, projekt s netradičními prvky v exteriéru i interiéru a stavební firmu dělající čest svému „hvězdnému" jménu, vyjde nám spojení slibující od počátku spokojenost na obou stranách.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Typový dům Sandra od architekta Roberta Wójciaka

Zkušenosti s předchozím bydlením v rodinném domě i bytě daly investorům jasnou představu o proporcích i dispozičním řešení budoucího zděného domu. Zaměřili se tedy na hledání projektu, který by odpovídal jejich nárokům na komfort bydlení a zároveň korespondoval s okolní krajinou. Nakonec se rozhodli pro typový dům Sandra od architekta Roberta Wójciaka z polské projekční kanceláře Archipelag, kterou v ČR zastupuje společnost Artinex.

K samotné stavbě si vybrali olomouckou firmu E.proxima, která jim již k plné spokojenosti vybudovala zázemí rodinné firmy. Kromě kladných zkušeností z předchozí spolupráce ocenili i prověření kvality stavby v rámci záruční prohlídky, kterou firma E.proxima provádí v období záruční lhůty 3 až 5 měsíců po předání stavby.  Tuto praxi zavedla jako první v regionu, aby tak předcházela případným reklamacím.

Za pomoci betonových základových pasů

Výstavba zděného domu byla realizována v rámci programu Porotherm dům Wienerberger, který nabízí stavebníkům nejen garanci kvality všech stavebních prací, ale i další výhody, a v neposlední řadě ručí za dodržení termínu výstavby.

Kuchyňský kout a jídelnu designér Jiří Veselý opticky oddělil od obývací pokoje stěnou ze sádrokartonu a pískovaného skla s motivem kruhů.Přestože projekt stavby je navržen pro rovinatý terén, podařilo se ji umístit na značně svažitém pozemku za pomoci betonových základových pasů, které sahají ve svahu až do dvoumetrové hloubky. Možná nad realizací stavby drželi ochrannou ruku druidi pobývající podle bájí na lesnatém vrchu, ale hlavní zásluhu mají dozajista šikovné ruce a kvalitní práce pracovníků vybrané stavební firmy.

Další možnosti interiérových úprav

Typový projekt Sandra je koncipován jako přízemní rodinný dům s užitným podkrovím. To by však majitelé v současné době nevyužívali, a proto se rozhodli schodišťový prostor zaslepit. Nové dispoziční řešení nabídlo další možnosti interiérových úprav, které navrhl designér společnosti Hanák Nábytek Jiří Veselý.

Designér navrhl kuchyňský kout s varným ostrůvkem, jídelní část přesunul do prostoru původního schodiště a oddělil jej od obytné části prosklenou stěnou s pískovanými kruhovými motivy, která zároveň propouští světlo do jídelny. Prostor se tak zvětšil nejen opticky, ale i fakticky, a navíc se významně prosvětlil.

Terasa se žulovou dlažbou

Elegantní, účelné a nadčasové – takové je kuchyňské pracoviště v designu Hanák Nábytek. S jemnou barevností kuchyňské linky zajímavě kontrastuje jídelní kout se zářivě červenými židlemi.Také exteriér domu se může pochlubit atypickými prvky. Impozantní vstup do zděného domu po půlkruhovém žulovém schodišti hlídají dva sloupy, umístěné asymetricky na jedné straně. Bludný balvan tu jakoby nahodile ukotvuje dřevěný sloup u venkovní terasy. Zděný dům ze tří stran lemuje terasa se žulovou dlažbou.

"Kvalitní práci stavební firmy E.proxima dokládá i to, že si ji pro realizaci svého domu na sousedním pozemku vybrala také dcera s manželem. Nemenší chválu si zaslouží i designér Jiří Veselý a společnost Hanák Nábytek. Tentokrát jsme se nespokojili s nákupem nábytku u spolupracujících firem a objednali vše přímo z Design centra Hanák Nábytek v Popůvkách, což byl oproti předchozím zkušenostem velký rozdíl. Jsme rádi, že jsme se do výstavby dalšího domu pustili, protože kompletně splnil naše očekávání," pochvalují si majitelé spolupráci se všemi firmami.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt