Členitá střecha, režné zdivo či balkon patří mezi atributy tradiční architektury. Nový dům postavený na okraji menšího moravského města spojuje stavební tradice s moderními technologiemi.

Mladí manželé plánovali své bydlení s výhledem na dlouhé roky dopředu. Vybrali si hezký pozemek s výhledem do zeleně, v klidné okrajové části města s dobrou dostupností veřejné dopravy a služeb. Přáli si komfort, který by přesně odpovídal jejich potřebám, a proto zavrhli jednoduché řešení prostřednictvím typového projektu. „Dům by měl dobře sloužit ve všech etapách života," vysvětluje majitelka, „měl by být dobře promyšlený a navržený individuálně pro konkrétní rodinu. Proto jsme se na tvorbě svého domova hodně podíleli, zabývali jsme se úpravami dispozice, vybírali jsme barvy a materiály podle svého vkusu."

Z obytných místností se vychází francouzskými dveřmi na zahradu.Naši hostitelé měli konkrétní představy: chtěli využívat moderní vybavení a vyspělé technologie, ale především si přáli útulné prostředí s dostatečným zázemím, tradiční přírodní materiály jako je cihla a dřevo, nadčasovou architekturu se sedlovou či valbovou střechou. Od začátku plánovali bezbariérově řešený dvougenerační dům, který bude obsahovat provozně oddělenou bytovou jednotku s vlastním vstupem.

Dispozice pro dvě generace

Pozemek v mírném jižním svahu nabízel pro stavbu rodinného domu příznivou orientaci ke světovým stranám. Vstup, vjezd do garáží a zázemí směřují na sever, dům částečně odděluje od ulice malá předzahrádka. Obytné místnosti navazují na klidovou část zahrady na jižní straně a mají výhled do listnatého lesa. Střed dispozice tvoří velká schodišťová hala, z níž se vchází do kuchyně, do obývacího pokoje, do garáže a prostorů zázemí. Z haly vedou dveře do samostatného bytu o velikosti 2 + kk, který má vlastní předsíň, koupelnu a vstup z východní strany domu. Z obývacího pokoje se vychází francouzskými dveřmi na krytou terasu, umístěnou na jihozápadním nároží domu.

Obývací pokoj je rozdělen na jídelní zónu a sezení u krbu. Styl zařízení interiéru odpovídá celkovému pojetí domu, založenému na klasických tvarech a materiálech. Podlahu v přízemí pokrývá, vzhledem k volbě teplovodního podlahového vytápění, keramická dlažba.Samostatná kuchyň, vybavená linkou ve tvaru písmene U a jídelním stolem, se trochu vymyká dnes běžné zvyklosti zahrnout kuchyňský kout do společného obývacího prostoru. Součástí obývacího pokoje je i jídelna, oddělená kuchyň s možností stolování ale připadala majitelům jako praktičtější i estetičtější řešení. Patro představuje privátní zónu, najdeme zde tři ložnice (každá má vlastní šatnu), dvě koupelny. Balkon a velký vikýř nad hlavním vchodem do domu signalizují polohu pracovny.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Osvědčené materiály, progresivní technologie

Ložnici rodičů majitelka domu barevně sladila s koupelnou. Kombinace hladkého bílého obkladu domácí výroby a červené mozaiky působí výrazně, elegantně a nadčasově, stejně jako sanitární keramika (zn. Keramag a Kolo).Při realizaci domu majitelé vsadili na osvědčené materiály a dodavatele. Kladli důraz nejen na technické parametry a kvalitu provedení, ale i na úspory energie. Stavba byla realizována v rámci programu POROTHERM DŮM Wienerberger ve spolupráci s dodavatelskou firmou PROIN. Je nadstandardně zateplena (tepelná izolace střešního pláště 300 mm kamenné vlny) a vybavena systémem rekuperace tepla s klimatizací.

O preciznosti provedení vypovídá řada detailů stavby, například taškovou střechu s vykládaným úžlabím si dnes troufne realizovat málokterá firma.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt