Silné pouto k rodišti v příjemné části Brna přimělo Petra vrátit se s manželkou a dvěma syny do míst, kde vyrůstal. Volná parcela v této lokalitě nebyla k mání, proto koupili starý dům z počátku minulého století a pustili se rozsáhlých úprav.

Použitými barvami i materiály se majitelé domu snažili v interiéru vyvážit studené prvky – sklo, nerez či šedou barvu žaluzií. Skleněný jídelní stůl užívají už 10 let a přáli si ho ponechat stejně jako černou koženou sedací soupravu, která jim už dobře sloužila v předchozím bydlišti.Majitel zděného domu rozhodně netíhne ke staromilství, oslovují ho spíš jednoduché moderní stavby. Neměl proto v úmyslu starému domu pouze omladit původní tvář. Naopak, oslovil architekta Michala Kristena a stavbě na nepříliš velkém pozemku v těsném sousedství letitých rodinných domů vtiskli zbrusu novou podobu.

„S manželkou máme shodný vkus, oba dáváme přednost jednoduchým liniím," říká Petr. Architekta potěšilo přijetí vypracovaného návrhu i přístup majitelů k modernímu bydlení. Ocenil, že dokázali srozumitelně formulovat své požadavky a do konceptu domu zásadním způsobem nezasahovali.

Kvalitní materiály

Přáli si zřídit v domě sídlo manželovy firmy a zároveň komfortní bydlení, provozně oddělené od kancelářských prostor. „Dům byl ve velmi špatném technickém stavu a vyžadoval náročnou rekonstrukci," vysvětluje architekt. „Dnes má charakter moderní vilky s velkými okny. Kladli jsme důraz na kvalitní materiály. Například podlahy včetně dveří s obložením jsou z masivního ořechu a některé interiérové omítky z benátského štuku."

Největšími změnami prošel suterén. Z původní kotelny, skladu uhlí a dřeva a chodby byly vybudovány kancelářské prostory se čtyřmi pracovními místy s denním osvětlením, vlastním vstupem a hygienickým zázemím. V zadní části suterénu architekt vytvořil nový vstup do obytné části, která zaujímá horní tři podlaží. Stávající schodiště, přistavěná garáž, většina původních příček, komíny a střešní konstrukce byly odstraněny.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Pod garáží vinný sklep

Z vnějšího pohledu nejmarkantnější změnu zaznamenaly fasády, v nichž byly probourány otvory pro vstupní dveře, prosklenou stěnu a nová velká okna. Severovýchodní nároží muselo uvolnit prostor pro vjezd do nové garáže, proto zde vznikl zaoblený roh. Majitel zděného domu pracuje ve stavebnictví, veškeré získané zkušenosti se snažil zúročit především u sebe doma. Jako rodilý Moravák tíhne k vínu, takže pod garáží zbudoval vinný sklep, který patří k jeho oblíbeným místům v domě.

Do koupelen zvolili majitelé kvalitní vybavení včetně sprchového panelu i keramické dlažby. Horní koupelnu zdobí skleněná mozaika a benátský štuk.V přízemí se nyní nachází hlavní obytná část, technické místnosti a zázemí. Patro náleží ložnicím, v podkroví se nachází pracovna s koupelnou. Hlavní obytné podlaží je koncipováno jako otevřený prostor, přístupný po schodišti. Tvoří jej obývací pokoj, jídelna a kuchyň, moderním francouzským oknem je možné vstoupit přímo na velkou terasu, kterou se manželé chystají postupně zazelenit. Nechybí zde ani technická místnost, toaleta a s kuchyní těsně sousedící praktická spíž.

Výhled jako z orlího hnízda

Další podlaží patří dvěma dětským pokojům a ložnici manželů. Děti zde mají, stejně jako rodiče, vlastní šatnu a nelze pominout ani příjemnou koupelnu s vanou, sprchovým koutem a dvěma umyvadly, obdařenou množstvím denního světla, které sem přichází velkým vertikálním oknem. Z ložnice vedou schody do nejvyššího podlaží domu s jedinečným výhledem - jako z orlího hnízda.

„Výhledově tady počítáme s domácí pracovnou," uvažuje Petr a nastiňuje plány do budoucna s další prostornou místností, která v horním podlaží domu na zabydlení ještě čeká. „Až děti povyrostou, může sloužit třeba jako herna. Patro má také vlastní koupelnu a další terasu."

Pokoje mají vlastní šatny

Manželé si v tomto zděném domě neplnili jen svá přání, ale pečlivě zohledňovali především praktickou stránku bydlení. Například proto mají pokoje vlastní šatny. „Kdybych dnes stavěl na zelené louce, určitě by měla každá ložnice také vlastní koupelnu. Tady však bylo nutné respektovat daný půdorys domu," zdůvodňuje Petr jistá omezení. Hodně věcí zbývá ještě dokončit, ale o ty si už řekne dům sám.

text: Lenka Saulichová, Jitka Pálková, foto: Lukáš Hausenblas