Při stavbě rodinného domu musí člověk udělat řadu kompromisů. Ten první ho možná čeká už při výběru typu stavby, protože někdy se nám vysněný dům na pozemek prostě nevejde. Většinou totiž vybíráme parcelu v době, kdy ani netušíme, jaký dům chceme. Ještě že je nabídka typových domů tak široká!

Dřevěná paluba terasy přímo navazuje na obývací pokoj.Mladí manželé ze severu Čech byli zvyklí žít v panelovém bytě. Když se ve městě začalo s novou výstavbou, šli se podívat jen tak ze zvědavosti. Lokalita se jim ale natolik zalíbila, že se rozhodli stavět, a zakoupili pozemek. Od začátku měli poměrně jasnou představu o tom, jak by měl jejich rodinný dům vypadat. Nic přehnaně zdobného ani okázalého, chtěli zajímavé, čisté a jednoduché řešení.

Zděný dům ale musel splňovat také jednu podmínku - musel být štíhlý, aby neubíral z úzkého obdélníkového pozemku, a zbylo tak místo na zeleň kolem. Při prohlížení katalogů se manželé shodli na domě Domino z nabídky projektů společnosti G Servis CZ, který splňoval jejich představy i potřeby. Je to středně velký rodinný zděný dům s obytným podkrovím, s klasickou sedlovou střechou a s předsazenou garáží. Jedinou ozdobu tvoří cihlový obklad, který opticky rozděluje bílou plochu fasády.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Kuchyňská linka zhotovená na míru

Přijali jsme pozvání majitelky a šli se podívat dovnitř. V malé předsíňce naproti vstupním dveřím nás hned zaujala velká vestavěná skříň. V sousední komoře je dost místa na technické zázemí. Obytnou část tvoří velká, prostorná místnost, naproti dveřím se točí dřevěné schodiště do podkroví. Celkově působí interiér velmi vzdušným a subtilním dojmem. Denní světlo sem proudí skrz širokou prosklenou stěnu vedoucí na dřevěnou terasu. Do společného obytného prostoru se vešel i pracovní kout, za ním je otevřený průchod do nevelké kuchyně. Kuchyňská linka zhotovená na míru je umístěna po obou stranách obdélníkové místnosti.

Kromě výrazné sedačky je v obývacím pokoji vše laděno ve světlých béžových barvách.„Velikost místnosti jako by byla přesně vypočítaná," vysvětluje paní domu. „Ulička uprostřed kuchyně není ani příliš úzká, ani široká, ale přesně taková, abych mohla pohodlně využívat pravou i levou část linky a nemusela přitom dělat žádné zbytečné kroky navíc." Kuchařka oceňuje také malou místnost za kuchyní, v níž jsou uskladněny potraviny a další věci. „Spíž a úložný prostor by v rodinném domě rozhodně neměly chybět."

Ložnice rodičů zabírá celou šířku domu

Při stoupání po schodišti na galerii do podkroví cestu prosvětluje dvojice střešních oken, která lze snadno ovládat pomocí ovládací tyče. Vlevo se nachází koupelna s vanou a WC, dále nahlížíme do dvou dětských pokojů. Oba pokoje o ploše zhruba 12 m2 jsou doslova zalité světlem, které sem vpouštějí dvojice střešních oken. Pro zkrocení neodbytného ranního slunce jsou vybavena originálními stínicími doplňky. Prostorná ložnice rodičů zabírá celou šířku domu a je z ní výhled jižním i severním směrem. Celkově podkrovní prostor působí jako sluneční lázeň.

Oranžovobílý obklad působí teplým a útulným dojmem, a ačkoliv koupelna není příliš velká, denní světlo proudící dvěma střešními okny ji opticky zvětšuje.Tam, kde jsou paprsky vítány, mají do interiéru díky střešním oknům otevřenou cestu, tam, kde by mohly v určitou denní dobu vadit, jsou vhodným způsobem usměrněné.

Více soukromí

Rodina je v novém zděném domě spokojená. „Všeho je tu správná míra. Úklid nezabere o moc víc času než v původním bytě, i když máme k dispozici mnohem větší prostor a díky podkrovním útulným pokojíkům také více soukromí," pochvaluje si paní domu.

„Tzv. klidová zóna umístěná v patře je od hlavního obytného prostoru oddělena mnohem lépe, než se to může podařit v bytě či v přízemním domě. Bydlení je tu opravdu moc příjemné, jen ta zahrada kdyby už tak chtěla vzrůst!"

text: Michaela Lízalová, foto: Jaroslav Hejzlar a archiv VELUX