Na první pohled spíše asketicky řešená vila, respektující přirozený sklon pozemku, vznikla ze společné vize investora a architekta, které oslovuje nadčasová funkcionalistická architektura.

Tmavá podlaha vhodně kontrastuje s dominantní zářivou barvou sedačky.Na jedné z pražských strání vyrostla vila, která se svými jednoduchými liniemi, bílou omítkou a okny z chladně vyhlížejících hliníkových profilů tak trochu „ztrácí" mezi okázalými kolegyněmi ze sousedství. Na rozdíl od nich je však ukázkou elegantní, stylově čisté architektury. I v technologii výstavby vsadila na klasiku. Ke slovu přišel zdicí systém Porotherm, o izolaci zdiva se postaral polystyren a střechu zakryl titanzinkový plech.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Stavba byla dokončena a zkolaudována za 16 měsíců

Čtyři kvalitně zrealizované domy od stavební firmy Gadline v téže ulici byly pro investora víc než dostatečnými referencemi, na jejichž základě oslovil autora projektů a současně majitele stavební firmy Ing. Aleše Gadlinu, zda by nerozšířil místní zástavbu o další zděný rodinný dům ze své produkce.

Funkcionalistický duch prvorepublikových vil se svižně prohání celým domem. Nevšední prosklený prvek ozvláštňuje interiér zajímavými průhledy a zároveň umožňuje denní osvětlení části schodiště vedoucího ke vstupním dveřím. Kontrast k bíle vymalovaným stěnám a čirému chladivému sklu tvoří tradiční dubové parkety v netradičním odstínu.Kromě hmatatelných referencí mluvil pro stavební firmu Gadline i fakt, že zajišťuje celou výstavbu počínaje projektem přes vyřízení stavebního povolení až k dodávce hotové stavby na klíč včetně závěrečné kolaudace, což ušetří finance i čas. Stavba byla dokončena a zkolaudována za pouhých 16 měsíců.

Co nejméně práce s údržbou

Zda si v případě této vily splnil sen více architekt nebo klient, je těžké rozhodnout. Investor, který má pracovně blízko ke stavební sféře, měl pouze několik zásadních požadavků, ale jinak nechal architektovi při realizování vize domu ve funkcionalistickém stylu zcela volnou ruku.

Od svého nového domova si sliboval především dvě věci: stavbu stylově jednoduchou a maximálně funkční, aby s ní, s ohledem na nastupující důchodový věk, měli s manželkou co nejméně práce s údržbou, totéž očekával i od zahrady.

Obrácené prosklené stěny

Nadčasová kuchyňská linka podle návrhu autora celého projektu Ing. Gadliny.Stupňovité řešení uliční fasády jako by pomáhalo zděnému domu vystoupat do příkrého svahu. Střídající se geometrické tvarosloví ji ochraňuje před možnou stereotypní pravidelností a monolitičnost kostky mizí se dvěma nad sebou umístěnými terasami, běžícími přes celou přední stranu domu. Na terasy jsou obrácené prosklené stěny všech obytných místností.

Kromě odlehčení fasády mají za úkol maximálně využít pasivní sluneční energii. Přesto je zděný dům konstruován tak, aby se interiér v létě nepřehříval. Před palčivými letními paprsky je chráněn v patře přesahující střechou a v přízemí předsazenou horní terasou. Naopak v zimě dům vítá slunce putující nízko po obloze.

Dominantní centrální schodiště

Vstup do vily je umístěn ve středu čelní strany domu mezi dvěma garážemi. Z malého zádveří se vzhůru do pater vypíná dominantní centrální schodiště. V přízemí jeho skleněný tubus dělí obytný prostor na obývací pokoj a jídelnu s kuchyňským koutem.

Honosnost historických sídel vnáší do interiéru horní část schodiště, které se rozbíhá do patra se soukromou zónou ve dvou ramenech. Vybavení interiéru si už majitelé vybírali sami. Opět vyhrály tvarově jednoduché prvky z kvalitních materiálů, které oživují interiér svou barevností. Strohý vzhled domu v interiéru i exteriéru stírají výtvarná díla, tvořící jakousi soukromou výstavní síň přátel majitele.

Zadní strana domu je přímočaře jednoduchá ale jeho vstup zdobí socha z hrubě tesaného kamene.Pro relaxaci jsou určeny za prvé dvě terasy s výhledem přes střechy ostatních domů do chráněné krajinné oblasti, skryté před zraky kolemjdoucích i sousedů za vysokým plně vyzděným zábradlím.

Za domem čeká bazén a whirlpool

Před sluncem chrání venkovní sezení částečně přesah střechy a za letního horka i výsuvná markýza. Za domem čeká na své majitele ještě bazén a whirlpool. Pozemek je z větší části vydlážděn, značnou část zabírá i schodiště překonávající výškové rozdíly. V okolí bazénu i kolem hranic pozemku je travnatá plocha. Tím je splněn požadavek majitele, aby údržba byla co nejsnazší.

"S prací stavební firmy jsme byli maximálně spokojení. Důvěřovali jsme úsudku architekta natolik, že jsme se nechali přesvědčit i v takových věcech, jako je dispoziční řešení domu. Původně jsme nepočítali s tolika místnostmi, protože se pro nás dva zdály zbytečné. Ing. Gadlina nás ale přesvědčil, že dům není chvilková záležitost, potřeby se mění, a kdybychom ho třeba chtěli prodat, bude s touto dispozicí daleko zajímavější. Třebaže jsme tu zatím krátce, oceňujeme také klid a výhled do zeleně, navozující pocit, jako bychom byli někde na chatě, kilometry vzdálené ruchu velkoměsta," radují se majitelé luxusního sídla.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt