Nenápadně elegantní dům, který vyrostl v nové zástavbě v okrajové části Brna, ukrývá svou hodnotu především uvnitř. Prostorová členitost, svěží barvy a interiér obdařený škálou účelných nápadů vytvářejí jedinečnou kvalitu bydlení.

Fasáda do zahrady obsahuje více prosklených ploch, které je však třeba dobře stínit. Proto nechybí venkovní žaluzie. Dřevěná terasa je zčásti otevřená a zčásti krytá, takže ji lze užívat i za méně příznivého počasí.Hlavní motivací pro stavbu domu byl pro mladou rodinu s malým synem únik z rušného centra do klidnější čtvrti, z nájemního bytu do vlastního bydlení. Při hledání pozemku objevili na okraji starší obce, dnes již součásti Brna, novou developerskou výstavbu, která je zaujala jak výhodnou polohou, tak architektonickým charakterem.

„Ticho, výhled na pole a louky a zároveň škola a městská hromadná doprava za rohem, takovou konfiguraci dnes už téměř nepotkáte, takže jsme příliš neváhali," svěřila se nám majitelka domu. „Dalším argumentem pro bylo kultivované prostředí s určitou nadčasovou perspektivou. Domy mají jednotný funkcionalistický výraz, vycházejí z obdobného základního půdorysu, ale nejsou stejné, celek vyznívá harmonicky, ale nikoliv fádně." Nevtíravý moderní styl a zajímavá členitost mladou rodinu oslovily natolik, že bez problémů opustili svou původní představu „klasického" domu se sedlovou střechou.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Jednolitý urbanistický celek

Komplex nízkopodlažních bytových objektů, řadových a solitérních rodinných domů je pojat jako jednolitý urbanistický celek. Rodinné domy vycházejí ze 4 základních půdorysů (dispozice 5 + 1 až 7 + kk). Naši hostitelé si vybrali pětipokojovou variantu, která prošla na jejich přání dílčími změnami. Ke spolupráci na úpravách dispozice a řešení interiéru vyzvali brněnské studio Kyzlink, jehož práci znali z časopisů.

Kuchyňská linka ve tvaru U má optimální velikost, pracovní i úložný prostor je dostatečný a není třeba jediného kroku navíc. Varné centrum od jídelní části odděluje mírně zvýšený barový pult z masivní corianové desky, z tohoto materiálu je i pracovní plocha. Na jídelní stůl dala paní domu přednost desce z běleného dubu, která je praktičtější než elegantní sklo.Vnitřně je dům uspořádán v souladu s dnešními standardy - v přízemí se odehrává společný rodinný život, nahoře je soukromá zóna. Společný obytný prostor navazuje v podélné ose na zádveří, jeho součástí je i schodiště do patra, na jižní straně proniká do exteriéru, na dřevěnou terasu. Velká kuchyň, v projektu oddělená od obývacího pokoje stěnou, byl první impuls ke změně.

Přibyla dvojgaráž a druhá koupelna

„Spojení obývacího pokoje s kuchyní jsme považovali za zásadní," vysvětluje majitelka domu. „Navíc původně plánovaná kuchyň byla pro naše potřeby zbytečně velká, část prostoru jsme využili na technickou místnost s pračkou a samostatným výstupem do zahrady. Uspořádání linky do tvaru U dává dostatečně velkou pracovní plochu." V přízemí se na přání majitelů zrušil sprchový kout, přibyla dvojgaráž a v patře druhá koupelna, aby si děti i rodiče mohli při hygieně užít maximální soukromí.

Dispoziční změny se vyvíjely postupně, ruku v ruce s návrhem zařízení interiéru, estetika a tvůrčí invence se střetávaly s praktičností. Zkušenost ukazuje, že při stavbě rodinného domu jde o nejlepší způsob, jak můžete předejít situaci, kdy v koupelně nezbývá dost místa na umyvadlo nebo v ložnici neprojdete kolem postele (to se bohužel u některých projektů skutečně stává).

Přírodní materiály a barvy

Společnému obytnému prostoru dává charakter dubová plovoucí podlaha, v dubové dýze je provedena i kuchyňská linka a většina dveří v domě. Červeně natřené krbové těleso vytváří protipól k jemným světlým barvám, které v interiéru převládají.Takto „přízemně prakticky" si počínali i velcí mistři minulého století, jako byli Adolf Loos, Ladislav Žák či Bohuslav Fuchs. Designéři Jan Kyzlink a Petr Pospíšil zohlednili oblíbené přírodní materiály a barvy klientů, zejména nadčasové dubové dřevo a jemné teplé barevné odstíny. Kladli důraz na zajímavou členitost a prosvětlení prostoru. Například zavěšená knihovna, která nahrazuje část stěny mezi obývacím pokojem a schodištěm, tvoří originální interiérový akcent a příjemně uvolňuje a prosvětluje prostor. Vítanými a oceňovanými prvky se staly také na míru vyrobené výsuvné kontejnery pod schodištěm a šatna vestavěná do ložnice.

„Detailní a zodpovědné přípravě vděčíme za to, že po roce užívání nevznikla potřeba cokoliv měnit. Dům má pro nás optimální velikost, vnitřní členění i vybavení jsou zcela funkční a šité na míru našemu stylu života. Také zahrada o ploše necelých 700 metrů čtverečných nám zcela stačí k vyžití a nezatěžuje nás náročnou péčí," hodnotí majitelka domu.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa