Snad každá rodina touží po intimitě vlastního bydlení. V plné míře jí ho zajistí jen rodinný dům. Typový dům Pluto Plus svým názvem naznačuje, že se pro své majitele stane středobodem celého vesmíru.

Obývací pokoj s trojitým jištěním tepelné pohody. Podlahové vytápění a dřevěná podlaha hřejí skutečně, teplé barvy na stěnách pocit umocňují.Tento sen se splnil mladé rodině z jižních Čech, která se do svého nového domova přestěhovala po 12 měsících od započetí stavby. Pro výstavbu zvolila rovinatý pozemek v nové zástavbě poblíž bývalého okresního města a na základě doporučení oslovila píseckou stavební společnost STAVINVEST Q, která jí nabídla k výstavbě typové domy společnosti G SERVIS CZ. Z katalogu domů ji nejvíce oslovil právě dům Pluto Plus, jehož tradiční vzhled a čisté linie ho předurčují pro široké využití, neboť na rozdíl od mnoha importovaných typů nepůsobí v české krajině rušivě. S jeho schvalováním v rámci územního plánu jistě nebudou mít ani další potenciální stavebníci problém.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Certifikát kvality

S vizí budoucího domova šla ruku v ruce jistota realizace stavby a její kvality. Obě stavební firmy totiž spolupracují v rámci partnerství v programu POROTHERM DŮM Wienerberger. Pokud investoři uzavřou smlouvu o dílo s některou z partnerských firem tohoto programu, je dokončená stavba zkontrolována odborníky nezávislých společností CSi nebo TZÚS, na základě jejichž posudku dostane certifikát kvality. Navíc smlouvou investoři získají i garanci, vztahující se na případnou likvidaci či konkurs firmy provádějící stavební práce.

Rodičovská ložnice v podkroví má k dispozici balkon.Pluto Plus je kompletně vystavěn systémem POROTHERM, má klasický dřevěný krov a sedlovou střechu se sklonem 40°. Z boční strany zděného domu je navržena garáž, pro níž se rozhodli i dnešní investoři.

Prostorný obývací pokoj

Dům patří k velikostně menším typům a tříčlenné rodině rozměrově plně vyhovuje. Poslouží však i vícečlenné domácnosti s běžným provozem. Ze zádveří se vstupuje do prostorného obývacího pokoje a dále do samostatné kuchyně, oddělené příčkou. To jistě ocení všichni, kdo neradi ukazují své provozní zázemí nebo nechtějí být kuchyňským provozem rušeni při relaxaci. Nicméně díky absenci dveří jsou obě místnosti částečně vizuálně propojeny a členové domácnosti tak zůstávají v kontaktu. V rohu pokoje, vedle kuchyně, stoupá schodiště do soukromé zóny v podkroví, čítající tři pokoje a koupelnu. Z jednoho z pokojů je přístup na balkon ve štítu.

Kuchyňská linka z MDF desek v dubovém dezénu zapadá do nadčasového konceptu domu.Co majitelé v rámci řešení dispozic interiéru také velmi oceňují, jsou již předem naprojektované vestavné skříně, pro které byly v podkroví vyzděny niky.

Protažení střechy nad balkónem

Mladá rodina si přála zděný dům více přizpůsobit osobním potřebám, což nepředstavuje u dnešních typových domů nic neuskutečnitelného. Jedinými zásahy do vnější konstrukce bylo protažení střechy nad balkónem, které oceňuje paní domu - může zde sušit prádlo i za nepříznivého počasí, a také druhý výlez na střechu. Více dílčích změn se odehrálo v interiéru, například v kuchyni nebyla vystavěna plánovaná spíž, čímž se nevelký kuchyňský prostor zvětšil o více než 1 m2. Do technické místnosti v přízemí přibyl praktický sprchový kout a nad obytným podkrovím byl vytvořen neméně užitečný úložný půdní prostor.

text: Zuzana Ottová, foto: Robert Virt