Montovaná dřevostavba se zimní zahradou splnila manželům z Brna sen o příjemném a účelném bydlení v zeleni. Projekt společnosti ATRIUM vyhověl i náročným, víceméně protichůdným požadavkům na bezbariérové řešení za přijatelnou cenu.

Hlavní vstup do domu vede ze severní strany.Manželé středního věku s dospělou dcerou uvažovali o stavbě domu delší dobu, situaci jim usnadnil vlastní pozemek. Velká zahrada na periferii města Brna v zákoutí, které dříve obývali jen zajíci a ptáci, získala v souvislosti se stavebním boomem na hodnotě. Nová zástavba začíná postupně pronikat i na toto původně poměrně zapadlé místo, vzhledem ke složité konfiguraci terénu a množství zeleně ale manželé předpokládají, že tato oblast zůstane i nadále klidnou zónou. Pozemek ze dvou stran obklopují málo frekventované příjezdové cesty, většina staveb v okolí i blízké sídliště se ztrácejí v prudce se rozrůstající listnaté zeleni.

Přizpůsobovali typový dům Star

Z finančních důvodů se investoři rozhodli pro dřevostavbu, při návštěvě areálu EDEN na Brněnském výstavišti je nejvíce zaujal dům od společnosti ATRIUM. Stavba vyhovovala velikostí i uspořádáním a ve staré zahradě si klasickou siluetu se sedlovou střechou dovedli dobře představit.

„Firma ATRIUM se také ze všech, které jsme oslovili, projevila jako nejflexibilnější, projektanti ochotně a trpělivě přizpůsobovali typový dům Star 158, který jsme si vybrali, našim velice specifickým požadavkům. Budovali jsme dlouhé přípojky inženýrských sítí, příprava stavby včetně územního řízení trvala déle než rok, ale vlastní realizace byla pečlivě promyšlená a koordinovaná, montáž hrubé stavby stihli za pět dní," chválí majitel domu.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Atypické vestavěné skříně

Montovaná stavba spočívá na zděném suterénu, který tvoří masivní sokl. Zde se nachází technické zázemí, garáž a nástup do výtahu.Strmý, terasovitě členěný jižní svah s přístupem zespoda vyžadoval náročné terénní práce, rodina si navíc přála bezbariérový dům, který by umožnil návštěvy tělesně postiženého syna. Montovaná obytná část spočívá na zděné spodní stavbě, v níž se nachází garáž, technické zázemí a vstup do výtahu. Přízemí obývají rodiče, kromě hlavního vstupu a schodišťové haly tu najdeme společnou obytnou část, kuchyň se samostatných vstupem, ložnici a bezbariérově řešené WC a koupelnu. Plochu komory zaujala výtahová šachta, funkci úložného prostoru tedy převzaly atypické vestavěné skříně v hale.

Dispozice přízemí se oproti typovému půdorysu o něco zmenšila, před hlavním vchodem tak vzniklo kryté závětří. Další vítanou změnou je rohová zimní zahrada, kromě jižního balkonu nejpříjemnější část domu. Posuvnými dveřmi ji lze propojit s obývacím pokojem, nebo naopak uzavřít. Podzimní a jarní sluníčko díky pasivnímu solárnímu efektu prostřednictvím zimní zahrady „přitápí" celý obývací prostor.

Vlastní komfortní koupelna

Na míru vyrobená kuchyňská linka je přizpůsobena pobytu vozíčkáře. Povrchy tvoří odolné laminované MDF desky.V podkroví se dva pokoje, plánované v původním projektu, spojily v jednu velkou místnost, jakousi obytnou ložnici, kterou užívá dcera s dětmi. Patří k ní velká lodžie v západním štítu domu, samozřejmostí je vlastní komfortní koupelna. I toto podlaží je přístupné výtahem ze suterénu.

Dům splnil naše představy o pohodlném a zároveň ekonomickém bydlení, variabilní konstrukční systém ATRIUM, který je energeticky velmi úsporný, můžeme každému doporučit," chválí majitelé. „Po dvou letech užívání bychom nic neměnili, i když to konstrukce domu bez velkých problémů umožňuje." Vynikající tepelnětechnické parametry a schopnost se přizpůsobit jsou hlavní devizy konstrukčního systému ATRIUM.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt